Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 15:16

Καλές οι συσκέψεις, αλλά με ποια στοιχεία;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Καλές οι συσκέψεις, αλλά με ποια στοιχεία;

"Λογαριασμό" στο Μαξίμου θα δίνουν κάθε δίμηνο οι περιφερειάρχες, ενώ θα αποκτήσουν και τριψήφιο τηλέφωνο για να επικοινωνούν απευθείας με τον πρωθυπουργό. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι οι Περιφέρειες θα "απολογούνται" με βάση στατιστικά στοιχεία.

Δεν αμφιβάλλουμε για τις καλές προθέσεις των κυβερνώντων, ούτε για την αποτελεσματικότητα της ελεγκτικής μεθόδου για την πρόοδο των περιφερειακής ανάπτυξης. Στατιστικά στοιχεία πού θα βρουν όμως οι περιφερειάρχες;

Για παράδειγμα: Τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ της Πελοποννήσου είναι του... 2016. Πώς θα εξετάσει το Μαξίμου την κατάσταση της οικονομίας στην Πελοπόννησο όταν το ΑΕΠ έχει να μετρηθεί από την εποχή του.... Τατούλη; Πώς θα εξεταστεί η αποτελεσματικότητα της περιφερειακής αρχής όταν κανένας δεν γνωρίζει το ύψος των επενδύσεων που γίνονται σε μια Περιφέρεια;

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο κάποιοι να πιστεύουν ότι η πορεία της περιφερειακής οικονομίας και η αποτελεσματικότητα της περιφερειακής αρχής εξαρτώνται μόνο από το ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ ή μόνο από το ύψος της δημόσιας δαπάνης. Ανεξάρτητα όμως από τις αφελείς θέσεις κάποιων ή από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της εκάστοτε εξουσίας, η πορεία της περιφερειακής οικονομίας κρίνεται από το μέγεθος της παραγωγής, που με τη σειρά του εξαρτάται κυρίως από τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Αν θέλουμε λοιπόν να μετρήσουμε την αποτελεσματικότητα της Περιφέρειας, θα πρέπει πρώτα να συλλέξουμε στατιστικά στοιχεία για όλους τους τομείς και τις δραστηριότητες - και μετά να κάνουμε συσκέψεις.

Αν συνεχίσουμε να μετράμε μόνο την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, η οικονομία μας δεν πρόκειται να συγκλίνει ποτέ με τις οικονομίες που εδώ και αιώνες μετράνε... ό,τι μπορεί να μετρηθεί.

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 13:52

NEWSLETTER