Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 13:12

Με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε

 

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ξέσπασε με αφορμή τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις της Airbus, μπορεί προσωρινά να μην έδωσε τη χαριστική βολή σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις τυποποίησης και εμπορίας ελληνικού ελαιολάδου και ελληνικών ελιών, αλλά πλήττει ίσως ανεπανόρθωτα δεκάδες παραγωγούς και εμπόρους φέτας, γιαουρτιού και κονσερβοποιημένων φρούτων.

Από εκεί και πέρα κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία η συνέχιση του εμπορικού πολέμου με την επιβολή νέων δασμών από τις δύο πλευρές.

Κανένας δεν μπορεί επίσης να προβλέψει τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στην ελληνική οικονομία ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εννοείται ότι ο συνδυασμός ενός “άτακτου” Brexit με έναν μακροχρόνιο εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ θα αναγκάσει την Ελλάδα να επαναπροσδιορίσει τη θέση της τουλάχιστον στον οικονομικό χάρτη, αφού η οικονομία της είναι άρρηκτα δεμένη με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αν στο κάδρο των εξελίξεων προστεθούν τόσο η νέα αμυντική συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας όσο και η ενεργειακή στρατηγική σχέση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, γίνεται κατανοητό ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από τις γεωπολιτικές επιλογές και λιγότερο από τις φορολογικές ελαφρύνσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι τουλάχιστον αφελής η απερίσκεπτη φωτογράφιση με κάθε αλλοδαπό παράγοντα που έρχεται στην Πελοπόννησο για να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας του. Οι τοπικοί άρχοντες αν και οφείλουν να δέχονται ευγενικά όλους τους επισκέπτες, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με προβληματισμό τα “δώρα των Δαναών” και να εξετάζουν κυρίως αν η αποδοχή τους συμβαδίζει με το εθνικό συμφέρον.

Δυστυχώς όμως πολλές φορές, αν όχι τις περισσότερες, οι τοπικοί άρχοντες πιστεύουν τα μεγάλα λόγια των διπλωματικών αντιπροσωπειών αγνοώντας ότι οι επισκέπτες τους προωθούν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση οι τοπικοί άρχοντες της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου μέχρι τώρα πολιτεύονται χωρίς στρατηγικό σχέδιο και για αυτό δεν έχουν καταφέρει να αποσπάσουν τίποτα ουσιαστικό για την περιοχή. Βεβαίως υπάρχει και το ενδεχόμενο οι τοπικοί άρχοντες να πιστεύουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν τους πάντες για πάντα. Δυστυχώς όμως, για εμάς φυσικά και όχι για τους τοπικούς άρχοντες, τελικά πρέπει να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Και όποιος νομίζει ότι οι ΗΠΑ άφησαν τυχαίως το ελληνικό ελαιόλαδο έξω από τη λίστα των δασμών ή ότι δεν τους ενδιαφέρει αν η Πελοπόννησος γίνει κινέζικο προτεκτοράτο, απλώς δεν έχει καταλάβει ότι η Ιστορία δεν τελειώνει ποτέ, καθώς η σύγκρουση συμφερόντων κινεί τους τροχούς της και όχι ένα ενιαίο κέντρο αποφάσεων όπως διαδίδουν οι… ψεκασμένοι.

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 13:05

NEWSLETTER