Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019 21:04

Ενας ελέφαντας σε δωμάτιο Airbnb

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Ενας ελέφαντας σε δωμάτιο Airbnb

Η ελληνική οικονομία βγήκε από το τούνελ της ύφεσης χάρη στο "μαύρο χρήμα" που διακίνησαν οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, δίνοντας ανάσες και στους υπόλοιπους κλάδους.

Μόνο οι mainstream οικονομολόγοι και ο... ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι τα χρόνια της ύφεσης διπλασιάστηκε ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα, από 15 εκατομμύρια το 2010 σε 30 εκατομμύρια το 2018. Γι’ αυτό οι μεν πρώτοι εξακολουθούν να ψάχνουν τα σημάδια της ανάκαμψης στα greek statistics, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά ακόμα τα αίτια της συντριβής του σε 4 εκλογικές αναμετρήσεις, στα απόνερα της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Οπως αποδεικνύεται πάντως, ούτε η Νέα Δημοκρατία έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του ρεύματος που την έφερε στην εξουσία ζητώντας απελευθέρωση των αγορών και κυρίως μικρότερους φόρους, προκειμένου το "μαύρο χρήμα" να γίνει νόμιμο και να αποτελέσει πηγή πλούτου για την ελληνική οικονομία. Ουσιαστικά, οικονομολόγοι και πολιτικοί αδυνατούν να δουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο της... Airbnb το οποίο δημιούργησε ο μικροϊδιοκτήτης για να γλιτώσει το ακίνητό του από της Εφορίας τα δόντια. Με άλλα λόγια: Οι μικρές επιχειρήσεις και οι ιδιώτες αξιοποίησαν στο έπακρο τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και δημιούργησαν πλούτο, στο περιθώριο της νόμιμης οικονομίας.

Την ίδια ώρα οι κυβερνήσεις και η αυτοδιοίκηση, που κοιμούνταν τον ύπνο της... δίκαιης ανάπτυξης, συνέχισαν να φορολογούν ό,τι κινείται, ωθώντας ολοένα και περισσότερους επιχειρηματίες στην παραοικονομία. Τη "σοσιαλίζουσα" πολιτική των προκατόχων του δείχνει να ασπάζεται και ο σημερινός υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, που προσπαθεί να βρει τρόπους να φορολογήσει τα ακίνητα της Airbnb... χωρίς να δυσαρεστήσει όσους ψήφισαν Νέα Δημοκρατία για να γλιτώσουν από τους φόρους. Ετσι η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζεται να επαναλάβει το λάθος του ΕΝΦΙΑ, που ώθησε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015.

 Σε μια ορθολογική οικονομία, όχι μόνο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφενός θα μείωναν τους φόρους στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, και αφετέρου θα έδιναν κίνητρα σε όλους να ενταχθούν αν θέλουν σε πλατφόρμες διαμοιρασμού, ώστε να μειωθεί η παραοικονομία. Η θέσπιση ενός και μόνο οριζόντιου φόρου 15% στην τιμή του δωματίου και δημοτικού τέλους 1 ευρώ ανά επισκέπτη, αφενός θα απέδιδε περισσότερα δημόσια έσοδα και αφετέρου θα έδινε στον ελληνικό τουρισμό το δικαίωμα να προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές στη διεθνή αγορά. Αντιθέτως, αν η κυβέρνηση φορολογήσει πάλι... ό,τι κινείται, το μόνο που θα καταφέρει είναι στην καλύτερη περίπτωση να στρέψει ακόμα περισσότερους μικρομεσαίους στην παραοικονομία, και στη χειρότερη να επιφέρει θανάσιμο πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό, με ολέθριες συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει όχι μόνο τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, αλλά και τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, παράγοντας πλούτο και δημιουργώντας θέσεις εργασίας.

Ειδικά στη Μεσσηνία, η συμπληρωματική λειτουργία της Costa Navarino και των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποδεικνύει ότι είναι αναγκαία τόσο τα μεγάλα μεγέθη, που θα λειτουργήσουν ως ατμομηχανή της ανάπτυξης, όσο και οι μικρές επιχειρήσεις, που θα δημιουργήσουν την αναγκαία τουριστική συνείδηση αλλά και τα δίκτυα εστίασης και ψυχαγωγίας στην περιοχή, τα οποία με τη σειρά τους στηρίζουν τη λειτουργία των μεγάλων επιχειρήσεων όπως η Costa Navarino. Εννοείται ότι πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα αμφισβητούν τη χρησιμότητα των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που πιστεύουν ότι η τουριστική αγορά μπορεί να μείνει ολιγοπωλιακή όπως ήταν το 1950, όταν σε όλο τον κόσμο ταξίδευαν συνολικά όσοι ταξίδεψαν το 2018 μόνο στην Ελλάδα. Ευτυχώς για όλους μας, η ζωή αγνοεί τους ανόητους, ακόμα κι όταν αυτοί προσπαθούν να τη.... σκοτώσουν με φόρους.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο της Airbnb αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές - και παράλληλα εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους ψάχνουν ακόμα στα greek statistics τα σημάδια της ανάκαμψης.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019 21:09

NEWSLETTER