Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 14:06

Από πού πάνε για την Αρχαία Μεσσήνη;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Από πού πάνε για την Αρχαία Μεσσήνη;

Πριν λίγες μέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας ζήτησε η Αρχαία Μεσσήνη να συνδεθεί με τον αυτοκινητόδρομο Α7 μέσω του Ζευγολατιού.

Καταρχάς και πριν σχολιάσουμε την πρόταση, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι θεωρούμε όχι μόνο θεμιτές αλλά και επιβεβλημένες όλες τις διεκδικήσεις που προάγουν τα τοπικά συμφέροντα. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να συζητήσουμε με επιχειρήματα ποια σύνδεση της Αρχαίας Μεσσήνης με τον αυτοκινητόδρομο Α7 εξυπηρετεί τους επισκέπτες της Μεσσηνίας. Για να λάβουμε τη σωστή απόφαση, θα πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίζουμε ποια θα είναι η βασική πύλη εισόδου στη Μεσσηνία όταν θα κατασκευαστεί ο συνδετήριος δρόμος. Θα είναι η Τσακώνα; Θα είναι το Καλό Νερό; Ή μήπως θα είναι το Αεροδρόμιο; Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι περισσότεροι Ελληνες επισκέπτες θα έρθουν στη Μεσσηνία μέσω των αυτοκινητόδρομων από την Τσακώνα και το Καλό Νερό. Είναι επίσης αυτονόητο ότι οι περισσότεροι αλλοδαποί επισκέπτες θα έρθουν στη Μεσσηνία με πτήσεις που θα προσγειωθούν στο Αεροδρόμιο "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος". Αν θέλουμε έναν συνδετήριο δρόμο που θα εξυπηρετεί κυρίως τους Ελληνες επισκέπτες, η πρόταση για το Ζευγολατιό είναι κάτι παραπάνω από συζητήσιμη. Αν όμως θέλουμε έναν συνδετήριο δρόμο που θα εξυπηρετεί τους περισσότερους επισκέπτες, θα πρέπει να επιλεγεί η λύση του κόμβου των Αρφαρών, καθώς αυτή είναι η συντομότερη διαδρομή από το Αεροδρόμιο, την Καλαμάτα, την Πυλία και τη Μάνη.

Με απλά λόγια: Τα επόμενα χρόνια το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα είναι η βασική πύλη εισόδου της Πελοποννήσου και για αυτό ο σχεδιασμός του οδικού δικτύου πρέπει να γίνει με βάση τις ανάγκες των επιβατών των διεθνών πτήσεων που θα προσγειωθούν στο "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" και θα διαμείνουν στους προορισμούς με τις περισσότερες κλίνες.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρώ ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας θα πρέπει να μελετήσει ενδελεχώς την προοπτική να μετατραπεί σε διαδρομή εξόδου από την Αρχαία Μεσσήνη το τμήμα Αρκαδική Πύλη - Νεοχώρι - Γέφυρα Μαυροζούμενας - Μελιγαλάς. Για να γίνει όμως ελκυστική αυτή η διαδρομή δεν αρκεί η έκδοση ενός ψηφίσματος. Πρέπει να αναλάβουν ειδικοί τόσο τη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών όσο και την προβολή τους.

Αλήθεια πόσα ξενοδοχεία έχει ο Δήμος Οιχαλίας και πόσα δωμάτια μπορεί να χτίσει όποιος αγοράσει 10 στρέμματα στην περιοχή; Μήπως ο δήμος θα έπρεπε να ξεκινήσει από την αλλαγή των συντελεστών δόμησης στις τουριστικές επενδύσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή; Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο κάποιοι να μην θέλουν ξενοδοχεία, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, αλλά αυτό είναι θέμα άλλου άρθρου.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 14:07