Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012 17:47

Βλέπουν τα τραπεζοκαθίσματα και χάνουν τα... εκατομμύρια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Βλέπουν τα τραπεζοκαθίσματα και χάνουν τα... εκατομμύρια

"Σύμφωνα με κλαδική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, αν και η Ελλάδα αποτελεί έναν εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό κρουαζιέρας, δεν καταφέρνει να απορροφήσει τα τουριστικά έσοδα που της αναλογούν, καθώς τα ελληνικά λιμάνια δεν προτιμώνται ως σημεία εκκίνησης κρουαζιέρας (home ports) λόγω χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Η αδυναμία αυτή είναι καίριας σημασίας, καθώς η μέση δαπάνη ανά επιβάτη (από τον ίδιο και από την εταιρεία κρουαζιέρας) αγγίζει τα 600 ευρώ στα λιμάνια εκκίνησης και μόλις τα 80 ευρώ στα λιμάνια διέλευσης (ports of call)".

Αυτή η είδηση δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο, αλλά σχεδόν κανένας άρχοντας ή πολιτικός της Μεσσηνίας δεν τη σχολίασε. Προφανώς δεν την πήραν καν χαμπάρι οι άνθρωποι, επειδή ήταν απασχολημένοι με τα πανηγύρια και τις αναπλάσεις. Τι ακριβώς όμως δεν πήραν χαμπάρι οι άρχοντες της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου; Δεν πήραν χαμπάρι ότι η Καλαμάτα χάνει πολλά εκατομμύρια ευρώ επειδή δεν λιμάνι εκκίνησης για κρουαζιέρες. 

Ας το πούμε με πολύ απλά λόγια, για να το καταλάβουν ακόμα και όσοι βλέπουν τα... τραπεζοκαθίσματα αλλά δε βλέπουν τα εκατομμύρια που χάνονται στο βάλτο της ανικανότητας: Σήμερα ο τουρίστας από τα κρουαζιερόπλοια αφήνει κατά μέσο όρο στους Καλαματιανούς επιχειρηματίες 80 ευρώ. Αν το λιμάνι της Καλαμάτας ήταν λιμάνι εκκίνησης, θα άφηνε 600 ευρώ. Αρα χάνονται κατά μέσο όρο 520 ευρώ από κάθε τουρίστα. Το κάθε κρουαζιερόπλοιο έχει τουλάχιστον 1.000 επιβάτες. Αρα οι επαγγελματίες  της Καλαμάτας χάνουν 520.000 ευρώ (520 ευρώ Χ 1.000 επιβάτες) κάθε φορά που ένα κρουαζιερόπλοιο πιάνει το λιμάνι της Καλαμάτας. Μετρήστε λοιπόν πόσα κρουαζιερόπλοια έπιασαν το λιμάνι της Καλαμάτας -για αρχή- και υπολογίστε μόνοι σας πόσα εκατομμύρια έχασαν οι επαγγελματίες της Καλαμάτας. 

Τι θα έπρεπε να πράξουν οι τοπικοί άρχοντες και πολιτικοί; Ο,τι ακριβώς έπραξαν και στην Κρήτη. Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα cretalive.gr: «Παρουσιάστηκε η μελέτη επέκτασης του αεροσταθμού του αεροδρομίου Ηρακλείου προς τα ανατολικά, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας λειτουργικός και κομψός χώρος για την εξυπηρέτηση των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων που φτάνουν στο Ηράκλειο, με σκοπό με αφετηρία το λιμάνι να ξεκινήσουν την περιήγησή τους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η συνεργασία αυτή μεταξύ λιμανιού και αεροδρομίου έχει δρομολογηθεί εδώ και μήνες με στόχο την προώθηση του τουρισμού κρουαζιέρας». Οι Κρητικοί έπραξαν το αυτονόητο - το οποίο όμως σε εμάς παραμένει ζητούμενο επειδή οι άρχοντες ενδιαφέρονται μόνο για τις ψήφους από την ανάπτυξη... τραπεζοκαθισμάτων. 

Ας το πούμε με ακόμα πιο απλά λόγια, για να το καταλάβουν ακόμα κι όσοι ονειρεύονται... αεροδρόμια παντού: Η Καλαμάτα είναι εφικτό να γίνει τουριστικός κόμβος, επειδή μπορεί να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα των συνδυασμένων μεταφορών. Η Καλαμάτα διαθέτει αεροδρόμιο, λιμάνι και επιτέλους έναν σύγχρονο δρόμο που τη  συνδέει με την υπόλοιπη Πελοπόννησο και την ηπειρωτική Ελλάδα. Θα διέθετε και σιδηροδρομικό δίκτυο, αν οι πολιτικοί και οι τοπικοί άρχοντες δεν υπηρετούσαν με πάθος τα κοντόφθαλμα συμφέροντα των μεταφορικών συντεχνιών. Σε κάθε περίπτωση η Καλαμάτα θα γίνει πύλη εισόδου πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αν αξιοποιηθούν πλήρως και συνδυαστικά το αεροδρόμιο, το λιμάνι και ο νέος αυτοκινητόδρομος - με παράλληλη προοπτική να αναπτυχθεί ένα νέο, σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι πλούσιοι τουρίστες θέλουν να μετακινούνται γρήγορα και με ασφάλεια. Γι' αυτό προτιμούν να ξεκινούν την κρουαζιέρα τους από ένα λιμάνι που απέχει από το αεροδρόμιο μόλις λίγα λεπτά. Δεν θέλουν να προσγειώνονται στην... Τρίπολη και να ξεκινούν κρουαζιέρα από το... Γύθειο. 

Θα πρέπει λοιπόν να συμφωνήσουμε, πρώτα από όλα, για το πόσα λιμάνια και πόσα αεροδρόμια χρειάζεται η Πελοπόννησος. Εννοείται ότι, για να συμφωνήσουμε σε αυτό, θα πρέπει να συμφωνήσουμε επίσης και για τον αριθμό των πανεπιστημίων, των νοσοκομείων, των στρατοπέδων και των Εφετείων που χωράει ο Μοριάς. Κατά την ταπεινή μου άποψη, στο Μοριά χωρούν ένα αεροδρόμιο, ένα εμπορικό λιμάνι, ένα λιμάνι για κρουαζιερόπλοια, ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δύο στρατόπεδα, ένα Εφετείο και 5 νοσοκομεία στις πρωτεύουσες των νομών, με ειδικευμένες κλινικές. Ετσι λοιπόν, τα στρατόπεδα είναι λογικό να μείνουν στην Τρίπολη και τη Σπάρτη. Το Εφετείο και οι φυλακές θα πάνε στην Τρίπολη επειδή είναι η διοικητική πρωτεύουσα της Πελοποννήσου. Το Πανεπιστήμιο θα συγχωνευτεί με το ΤΕΙ και οι σχολές θα λειτουργήσουν στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Καλαμάτας. Εμπορικό λιμάνι μπορεί να γίνει είτε στο Γύθειο είτε στην Κυπαρισσία, αλλά σε καμία περίπτωση στην Καλαμάτα, αφού είναι και αντιοικονομικός ο διάπλους του Μεσσηνιακού Κόλπου. 

Αυτή η συνολική πρόταση ούτε μοναδική είναι ούτε... ανεπίδεκτη διόρθωσης. Κανένας πολιτικός όμως δεν έχει διατυπώσει μια συνολική πρόταση για τις υποδομές της Πελοποννήσου. Ολοι οι πολιτικοί, για να μη χάσουν ψήφους, συνεχίζουν να υπόσχονται ένα στρατόπεδο σε κάθε πόλη και μια σχολή σε κάθε νομό. Οι πολιτικοί αυτοί χρεοκόπησαν την Ελλάδα και εξακολουθούν να κυβερνούν χαράσσοντας αεροδρόμια επί χάρτου και μαρίνες στο πόδι. Οι πολιτικοί που χρεοκόπησαν την Ελλάδα μετρούν ψήφους, αλλά δεν μπορούν να υπολογίσουν τα εκατομμύρια που χάνονται επειδή η Καλαμάτα δεν είναι λιμάνι εκκίνησης για κρουαζιέρες. Οι πολιτικοί και οι γενικοί γραμματείς που χρεοκόπησαν την Ελλάδα, σχεδιάζουν στο πόδι μάστερ πλαν χωρίς να λάβουν υπόψη τους τα εκατομμύρια που χάνονται, ούτε το ότι δεν χωρούν στο λιμάνι της Καλαμάτας μεγάλα κρουαζιερόπλοια. 

Ποια μαρίνα, ποιες παράγκες του ΝΟΚ και ποια τραπεζοκαθίσματα. Εδώ εκατομμύρια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013 12:35

NEWSLETTER