Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 16:58

Χωρίς logistics η Πελοπόννησος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Χωρίς logistics η Πελοπόννησος

 

Τη δυνατότητα πώλησης ελληνικών προϊόντων και τουριστικών υπηρεσιών μέσω της πλατφόρμας Ali Express συζήτησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο διευθύνων σύμβουλος του ασιατικού κολοσσού, Daniel Yong Zhang. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλατφόρμα αυτή κάνουν αγορές περίπου 700 εκατομμύρια καταναλωτές - και όπως ανέφερε ο κ. Zhang, το ρεκόρ πωλήσεων μιας ημέρας έφτασε σε αξία τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, με διακίνηση 1 δισεκατομμυρίου δεμάτων.

Για να γίνει όμως εφικτή η πώληση ελληνικών προϊόντων είτε μέσω της Ali Express είτε μέσω της αμερικανικής Amazon, θα πρέπει να δημιουργηθούν logistics, που όπως είναι αυτονόητο δεν θα διακινούν μόνο ελληνικά προϊόντα. Από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να έχει κάποιος διδακτορικό στις οικονομικές επιστήμες, για να αντιληφθεί ότι όποιος διαχειρίζεται τα logistics ελέγχει σε μεγάλο βαθμό και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής στην οποία θα αναπτυχθούν οι αποθήκες και τα δίκτυα διανομής. Ούτε χρειάζεται να είναι κανείς κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις πολιτικές επιστήμες, για να αντιληφθεί ότι για λόγους εθνικού συμφέροντος η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού και να μην προσδεθεί μονοπωλιακά ούτε στην Κίνα ούτε στις ΗΠΑ.

Γι’ αυτό οι ελληνικές κυβερνήσεις πράττουν άριστα όταν εκμεταλλεύονται τον διεθνή ανταγωνισμό για να αξιοποιήσουν και να αναβαθμίσουν τις υποδομές της χώρας (λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικά δίκτυα κ.λπ.). Δυστυχώς όμως από αυτόν το σχεδιασμό δείχνει να απουσιάζει παντελώς τόσο η διοικητική Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και η ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια της Πελοποννήσου. Με δεδομένο ότι η Πελοπόννησος ιστορικά ήταν αναντικατάστατος εμπορικός κόμβος μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αναρωτιόμαστε αν η απουσία της από τον εμπορικό χάρτη του 21ου αιώνα οφείλεται αποκλειστικά στην ανικανότητα της τοπικής πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ, ή αν υπάρχουν και διπλωματικές δυσκολίες που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη logistics στην Περιφέρεια.

Ανοίγοντας παρένθεση, αξίζει να σημειώσουμε ότι και οι μεγαλόστομες διακηρύξεις για μετατροπή της Πελοποννήσου σε διεθνή ενεργειακό κόμβο παραμένουν μέχρι τώρα στα χαρτιά, αφού η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med (που θα συνδέει τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ευρώπη) όχι μόνο δεν προχωρά, αλλά μάλλον δεν θα γίνει καν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας.

Κλείνοντας, θα θέλαμε πραγματικά να ακούσουμε την άποψη της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ για την Πελοπόννησο του 21ου αιώνα. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι οι περισσότεροι θα το βάλουν στα πόδια αν διαβάσουν πως «τα logistics της επόμενης 5ετίας θα χαρακτηρίζονται από δυναμικό scheduling προσωπικού – task mngt, human asset mngt, voice of employee, talent mngt, outsourcing, κάλυψη overstock αναγκών, μετακίνηση βαρδεολογίου προσωπικού στη β’ βάρδια, δυναμική δρομολόγηση, αλλαγή τόπου – χρόνου παράδοσης σε real time επίπεδο, on line πληροφόρηση τελικού πελάτη, visualization, προστασία δεδομένων πελάτη, cyber security, ενδυνάμωση ρόλου ειδικών συνεργατών, μετακίνηση από το 3PL στο 4PL και γιατί όχι στο 5PL».

Ή μήπως κάνω λάθος;

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός