Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2019 17:58

Ελιγμός στη μάχη για τη νομή της εξουσίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Ελιγμός στη μάχη για τη νομή της εξουσίας

 Από τα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής μου έχω συνειδητοποιήσει ότι η αναζήτηση του "απόλυτου" και του "ιδανικού" όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωτικές αντιλήψεις, αλλά κυρίως σε εμποδίζει να αναγνωρίσεις την αξία του "λειτουργικού" και του "αποτελεσματικού".

Για αυτό και κρίνω με επιείκεια τους πολιτικούς που διαχειρίζονται την εξουσία και είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται στο μέσο ψηφοφόρο, ενώ τους ασκείται αυστηρή κριτική από πολίτες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, όταν ακούω ή διαβάζω δηλώσεις υπουργών προσπαθώ να αντλήσω αισιόδοξα μηνύματα, ακόμα και όταν η κοινοτοπία είναι τόσο κουραστική που αναρωτιέσαι ποιες αμαρτίες πληρώνεις και έγινες δημοσιογράφος. Τέτοιες "ηθικές ανησυχίες" δεν είχα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, αφού ήταν μία από τις καλύτερες που έχουν διοργανωθεί την τελευταία δεκαετία στην Καλαμάτα. Ο κ. Βορίδης, σε αντίθεση με πολλούς υπουργούς αλλά και πρωθυπουργούς που έρχονται, φωτογραφίζονται και φεύγουν, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις χωρίς να υπεκφεύγει και να λέει αυτά που του έχει πει να λέει κάποιος επικοινωνιολόγος.

Και πραγματικά θα είχα φύγει πιο αισιόδοξος από τη συνέντευξη Τύπου αν δεν άκουγα τον κ. Βορίδη να υποστηρίζει ότι "είδε τρία καλά παραδείγματα για το πώς μπορούμε να οργανώσουμε τον πρωτογενή τομέα", μιλώντας για τις επισκέψεις του στο ελαιουργείο "Καρούμπαλης Α.Ε.", στη Συκική και στην Ενωση Μεσσηνίας. Εξαιρώντας την επιχείρηση "Καρούμπαλης Α.Ε." θα θέλαμε πραγματικά να ακούσουμε όχι μόνο από τον υπουργό αλλά και από εκείνους που σχεδίασαν την επίσκεψή του στη Μεσσηνία τι ακριβώς καινούργιο κομίζουν η Συκική και η Ενωση Μεσσηνίας. Μήπως δεν κουβαλούν και αυτές στις πλάτες τους οφειλές και λάθη σαν εκείνα που οδήγησαν στην άτυπη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας το 2010; Μήπως δεν λειτούργησαν κυρίως με όρους παρεοκρατίας, κομματοκρατίας και οικογενειοκρατίας; Ας μην γελιόμαστε. Η Μεσσηνία είναι πολύ μικρή και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Από εκεί και πέρα αν η κυβέρνηση θέλει να "αναδιαρθρώσει" τις οφειλές των φίλα προσκείμενων, για να στείλει μήνυμα και στους υπόλοιπους συνεταιρισμούς να ανέβουν στο "γαλάζιο τρένο", η πολιτική αυτή δεν σηματοδοτεί καμία επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά έναν ακόμα ελιγμό στον αέναο πόλεμο για τη νομή της εξουσίας.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2022 13:38