Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 13:29

Ιδού η Ρόδος, ιδού και η... ανάπτυξη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ιδού η Ρόδος, ιδού και η... ανάπτυξη

 

Αν και διαπιστώθηκε ότι «το 2019 η δραστηριότητα για τουριστική προβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ήταν ελάχιστη», τελικώς αποφασίστηκε ότι «και το 2020 η δαπάνη της Περιφέρειας για τον τουρισμό θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με φέτος».

Αυτό αναφέρεται σε προχθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η περιφερειακή αρχή θα ακολουθήσει την πεπατημένη της... προηγούμενης - καθώς αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η Πελοπόννησος χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ για να καταξιωθεί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Για να καταλάβουμε τα μεγέθη των επενδύσεων που απαιτούνται και να κατανοήσουμε ότι δεν φτάνουν τα ξενοδοχεία της Costa Navarino, αναδημοσιεύουμε ένα ρεπορτάζ της dimokratiki.gr:

«Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο προηγούμενο καταγεγραμμένο στα ιστορικά της τουριστικής βιομηχανίας της Ελλάδας. Ενα μικρό νησί σαν τη Ρόδο να εμφανίζει τόσο μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, σε μόλις 20 χρόνια.

Το έτος 1997 η Ρόδος είχε υποδεχθεί 1.028.354 επισκέπτες, σε μια σεζόν που ξεκινούσε το Μάρτιο και τελείωνε τον Οκτώβριο. Η ίδια σεζόν, το έτος 2018, έφερε στο νησί 2.337.213 επισκέπτες. Ο αριθμός των αφίξεων είναι υπερδιπλάσιος και οφείλεται κατ’ αποκλειστικότητα στις νέες ξενοδοχειακές μονάδες.

Από το έτος 1997 κι έπειτα οι χρονιές ορόσημο στην αύξηση των αφίξεων ήταν:

– 1999: Εισέρχονται στην αγορά με πλήρη λειτουργία οι πρώτες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή των Κολυμπίων και αμέσως καταγράφεται αύξηση 200.000 αφίξεων τουριστών (από τους 1,1 εκ. επισκέπτες, άνοδος τους 1,3 εκ. επισκέπτες σε μια χρονιά).

– 2011: Αύξηση 300.000 αφίξεων σε σύγκριση με το 2010 και 400.000 σε σύγκριση με το 2009 (το 2011 καταγράφηκαν 1,7 εκ. αφίξεις τουριστών, έναντι 1.4 εκ. το έτος 2010 και 1,3 εκ. το έτος 2009). Είναι η περίοδος της καρποφορίας για την οικοδομική άνθιση των ετών που είχαν προηγηθεί. Κατά τα τρία αυτά έτη είχαν ξεκινήσει και ολοκληρωθεί το Elysium της οικογένειας Κάτρη (τότε βρίσκεται υπό κατασκευή και το La Marquise), από δίπλα ο όμιλος Μήτση εξαγοράζει το οικόπεδο όπου τρία χρόνια μετά θα ανεγερθεί το ξενοδοχείο Alila, o όμιλος Χατζηλαζάρου ξεκινά το Boutique 5 και προετοιμάζει την επέκταση του Rodos Princess, η κοινοπραξία Χατζηκωνσταντίνου / Κωνσταντινίδη ανοίγει στη Λαχανιά το Atrium Prestige, ο όμιλος Atlantica επεκτείνεται περαιτέρω, οι οικογένειες Καμπουρόπουλου, Ιωαννίδη, Καλιουδάκη, Ροδίτη προχωρούν σε σειρά επενδύσεων με μονάδες σε Βλυχά και Ψάλτο. Για την ιστορία, την ίδια περίοδο επρόκειτο να ξεκινήσει να λειτουργεί και το ξενοδοχείο της οικογένειας Μαυρομάτη στο Πλημμύρι, ωστόσο με παρέμβαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας η επένδυση σταμάτησε.

– 2015-2018: Η αύξηση των αφίξεων είναι διαρκής και αλματώδης. Από τα 1,88 εκ. αφίξεις εκτινάχθηκε στα 2,33 εκ. μέσα σε μόλις τρία χρόνια. Η ξενοδοχειακή ανάπτυξη της Νότιας Ρόδου έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Μια ολόκληρη σειρά μονάδων ανοίγουν τις πόρτες τους, ξεκινώντας το 2015 από το TUI Magic Life στο Πλημμύρι και μέχρι το 2018 έχουν ολοκληρωθεί το Princess Andriana και ετοιμάζεται το Mayia Exclusive της οικογένειας Χατζηλαζάρου, το Gennadi Grand Resort της οικογένειας Μηνέττου (παράλληλα είχε ξεκινήσει και την κατασκευή του Lindos Grand Resort στα Βλυχά που άνοιξε φέτος), καθώς και το Atlantica Dream Resort – TUI Sensatori. Η περιοχή της Νότιας Ρόδου γίνεται από μόνη της ένας ολόκληρος προορισμός. Την ίδια περίοδο ολοκληρώνονται τα ξενοδοχεία Atrium Platinum της κοινοπραξίας Χατζηκωνσταντίνου / Κωνσταντινίδη, La Marquise της οικογένειας Κάτρη, ανακαινίζονται πλήρως τα εμβληματικά ξενοδοχεία Καψής και Κολοσσός (μετονομάζονται σε Aktis και Amada Colossos αντίστοιχα). Προφανώς υπάρχουν πολλές ακόμα οικογένειες ξενοδόχων που υλοποίησαν μεγάλες ανακαινίσεις και επεκτάσεις, μα είναι αδύνατον να αναφερθούν όλες».

Ολα αυτά τα χρόνια που η Ρόδος αναπτυσσόταν, η πολιτική ελίτ στην Πελοπόννησο -και όχι μόνο στη Μεσσηνία- αντί να διευκολύνει τις επενδύσεις ασχολιόταν με τα... στρατόπεδα και διάφορες αντιπαραγωγικές δραστηριότητες, που αποσκοπούν μόνο στη συντήρηση του κρατικοδίαιτου μορφώματος το οποίο πνίγει κάθε υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα.

Και μην πει κάποιος πάλι το γνωστό παραμύθι για το έλλειμμα υποδομών που εμποδίζει τις επενδύσεις, γιατί ούτε η Ρόδος διαθέτει υποδομές. Για του λόγου το ασφαλές, αναδημοσιεύουμε και το σχετικό απόσπασμα από τη dimokratiki.gr:

«Δρόμοι, αποχετευτικά δίκτυα, αστυνόμευση, πεζοδρόμια, φωτισμός, αστικές συγκοινωνίες, ανακύκλωση παντού και τόσα άλλα απαιτούν αναβάθμιση. Εκεί βρίσκεται η μεγάλη υστέρηση της Ρόδου, και είναι πια καιρός η Πολιτεία (διότι είναι θέμα Πολιτείας κι όχι Περιφέρειας) να βάλει το χέρι στην τσέπη και να επιστρέψει στο νησί ένα μέρος από τους πόρους που του υφαρπάζει όλα αυτά τα χρόνια, ώστε από προορισμός μαζικού τουρισμού, να μετατραπεί σε προορισμό υψηλών προδιαγραφών».

Συμπέρασμα: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι δήμοι πρέπει να δώσουν επιπλέον κίνητρα (κυρίως πολεοδομικά, αλλά γιατί όχι και φορολογικά) για τουριστικές επενδύσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί το κρίσιμο μέγεθος των ξενοδοχειακών μονάδων που απαιτούνται για την καθιέρωση του προορισμού στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Παράλληλα θα πρέπει να αξιοποιηθεί τουριστικά, μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, το τεράστιο απόθεμα κατοικιών που υπάρχει σε πόλεις και χωριά της Πελοποννήσου. Ολα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις όσων δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στην Πελοπόννησο - και κυρίως η κατεστημένη οικονομική τάξη πραγμάτων.

 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 13:33

NEWSLETTER