Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012 14:01

Οι φοροφυγάδες πίνουν το αίμα της Δημοκρατίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Οι φοροφυγάδες πίνουν το αίμα της Δημοκρατίας

Σοκ και δέος προκάλεσαν στον ανυποψίαστο μέσο πολίτη τα στοιχεία για τη φοροδιαφυγή, τα οποία αποκάλυψε η έρευνα που έκαναν η επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου Μαργαρίτα Τσούτουρα και ο μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Virginia Tech Νικόλαος Αρταβάνης. Συγκεκριμένα, η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι το 2009 οι ελεύθεροι επαγγελματίες απέκρυψαν το ιλιγγιώδες ποσό των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ... και οι διαφυγόντες φόροι ανήλθαν σε 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή οι διαφυγόντες φόροι είναι ισοδύναμοι με τις νέες περικοπές που καλείται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, αν το υπουργείο Οικονομικών είχε κατορθώσει να πατάξει τη φοροδιαφυγή δεν θα υπήρχε ανάγκη για νέα μέτρα. Για ποιο λόγο όμως οι κυβερνήσεις δεν πατάσσουν... ποτέ τη φοροδιαφυγή; Τη -γνωστή- απάντηση μας τη δίνουν τα στοιχεία της ίδιας έρευνας για τους πρωταθλητές της φοροδιαφυγής: Στην κορυφή της λίστας των φοροφυγάδων βρίσκονται γιατροί, μηχανικοί, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, λογιστές, επαγγελματίες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ξενοδόχοι και εστιάτορες. Πόσοι είναι όλοι αυτοί οι φοροφυγάδες; Σίγουρα είναι πάνω από 300.000. Αν πολλαπλασιάσει κάποιος αυτό τον αριθμό με τον μέσο αριθμό των μελών της οικογένειάς τους, θα διαπιστώσει ότι η "συμπαθής τάξη των φοροφυγάδων" αποτελεί μια πανίσχυρη κοινωνική ομάδα 1.000.000 ψηφοφόρων. Ποιο κόμμα θα τολμήσει να συγκρουστεί με 1 εκατομμύριο εν δυνάμει ψηφοφόρους; 

Την απάντηση την έδωσε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Κεφαλογιάννης μιλώντας για τη φοροδιαφυγή στον ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα 99,5". Συγκεκριμένα δήλωσε: «Βεβαίως να κυνηγήσουμε τη φοροδιαφυγή, βεβαίως και είναι σωστό αυτό που κάνει το οικονομικό επιτελείο για συγκεκριμένες κατηγορίες που δεν σου δίνουν ποτέ μία απόδειξη, να απαλλάσσεσαι στο 100% από το αφορολόγητό σου. Αλλά αν κυνηγήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν δώσει στην Ελλάδα 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, η ανεργία από 1,5 εκατομμύριο θα πάει στα δυόμισι. Μα στο 33% ανεργία η Δημοκρατία  "καίγεται", αν δείτε την παγκόσμια ιστορία». 

Τι λέει εδώ ο κ .Κεφαλογιάννης; Λέει μια πολύ μεγάλη αλήθεια: Λέει ότι είναι αδύνατη η πάταξη της φοροδιαφυγής, επειδή υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της Δημοκρατίας. 

Με άλλα λόγια: Ο κ. Κεφαλογιάννης υποστηρίζει ότι η φοροδιαφυγή επιδοτεί 1.000.000 θέσεις αυτοαπασχόλησης και εργασίας σε αντιπαραγωγικές, θνησιγενείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Πίσω από τα λόγια αυτά του κ. Κεφαλογιάννη κρύβεται η τραγική πραγματική αλήθεια για το πρόβλημα της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα -και όπως έχουμε αναλύσει πολλές φορές- οι περισσότερες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ανίκανες να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Σε μια οικονομία με υγιείς ανταγωνιστικούς κανόνες δεν θα επιβίωναν ούτε... για 1 μήνα. Στην ελληνική οικονομία όμως επιβιώνουν ροκανίζοντας δημόσιο χρήμα και φοροδιαφεύγοντας. 

Αναλυτικότερα, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες επιβιώνουν ροκανίζοντας θαλασσοδάνεια, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις και αποζημιώσεις. Αλλες πάλι ειδικεύονται στο άρμεγμα του Δημοσίου κάνοντας υπερτιμολόγηση έργων και προμηθειών. Οι περισσότερες όμως προτιμούν να κλέβουν δημόσιο χρήμα φοροδιαφεύγοντας και εισφοροδιαφεύγοντας. 

Ολες αυτές οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες παραμένουν ζωντανές και ζωντανοί ροκανίζοντας το κλεμμένο δημόσιο χρήμα. Οι "βδέλλες" επιβιώνουν πίνοντας το αίμα των μισθωτών, των συνταξιούχων και των υγιών επιχειρήσεων. Ποιο κόμμα θα ξεκολλήσει τις "βδέλλες" από το σώμα της ασθενούς ελληνικής οικονομίας; Ο κ. Κεφαλογιάννης θα μπορούσε να απαντήσει ειλικρινώς: Κανένα κόμμα δεν θα συγκρουστεί με τις "βδέλλες", γιατί κινδυνεύει η δημοκρατία... Πώς όμως θα οδηγηθεί η οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης με τουλάχιστον 300.000 "βδέλλες" πάνω στις υγιείς επιχειρήσεις; 

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν έχει ούτε ο κ. Κεφαλογιάννης ούτε κανένας άλλος πολιτικός ή κόμμα. Οι "βδέλλες" θα συνεχίσουν να ρουφούν ζεστό μαύρο χρήμα και η οικονομία θα βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στην ύφεση, καθώς οι κυβερνήσεις θα αναγκάζονται να επιβάλουν νέους φόρους σε μισθωτούς, συνταξιούχους και συνεπείς επιχειρηματίες. Οι φοροφυγάδες αργά και σταθερά πίνουν το αίμα της Δημοκρατίας... και μάλιστα στο όνομά της.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012 22:32

NEWSLETTER