Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 13:41

Πάγιες και διαρκείς ψηφοθηρικές ανάγκες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
* Φωτό αρχείου.

* Φωτό αρχείου.

 

Επιτελικός αποτελεσματικός δήμος ή ΟΤΑ-«πατερούλης»;

Στο ερώτημα αυτό, που δεν το απαντά κανείς σε προεκλογική περίοδο, δίνεται έμπρακτα η απάντηση σε καθημερινή βάση: όχι μόνο από τους δεξιούς δημάρχους που φωτογραφίζονται με υπάλληλους οι οποίοι προσλήφθηκαν από αριστερή κυβέρνηση, αλλά και από τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις που διεκδικούν ολοένα και περισσότερες προσλήψεις προκειμένου «να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Ανεξάρτητα όμως από τις ψηφοθηρικές ανάγκες της κάθε παράταξης, κάποια στιγμή θα πρέπει να μας απαντήσουν υπεύθυνα οι τοπικοί άρχοντες για τον αριθμό των εργαζόμενων που πρέπει να απασχολούνται π.χ. στην Υπηρεσία Καθαριότητας ώστε να είναι καθαρή μια πόλη όπως η Καλαμάτα ή ένας δήμος όπως της Δυτικής Μάνης. Προσωπικά, αν υπήρχε λεφτόδεντρο, δεν θα είχα αντίρρηση να εργάζονται 1.000 εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας και να αμείβονται μηνιαίως με 10.000 ευρώ ο καθένας. Βεβαία ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχε πρόβλημα, καθώς οι γιατροί για παράδειγμα θα ζητούσαν (και δικαίως, αφού σπούδασαν 10 χρόνια) από 100 ευρώ για μια συνταγογράφηση. Αλλά αφού δεν υπάρχει λεφτόδεντρο, ας μη συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τον υπολογισμό της τιμής των παραγωγικών συντελεστών στον... συνδικαλιστικό παράδεισο.

Ας επιστρέψουμε λοιπόν στην πραγματικότητα μιας μάλλον ακάθαρτης πόλης και ας αναρωτηθούμε στη συνέχεια γιατί ο δήμος, που δεν μπορεί να μαζέψει ούτε τα σκουπίδια από τα πάρκα και τους δρόμους, θα είναι πιο αποτελεσματικός σε άλλους τομείς. Αν είχαμε δήμους ικανούς να διατηρήσουν καθαρή μια πόλη, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε (έστω ακαδημαϊκά) και το ενδεχόμενο να αναλάβουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και την υγεία οι δημοτικές υπηρεσίες. Αν επίσης τα πάρκα δεν θύμιζαν... βατουριώνες, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε (έστω ακαδημαϊκά) την άσκηση αγροτικής πολιτικής από τους δήμους.

Δυστυχώς όμως, ο δήμος-«πατερούλης» είναι ικανός μόνο για προσλήψεις υπαλλήλων που θα καλύψουν πάγιες και διαρκείς ψηφοθηρικές ανάγκες.

Για τους υπόλοιπους, που ονειρευόμαστε μια πόλη καθαρή, ευτυχώς είναι ανοιχτά ακόμα τα σύνορα. Και μην τολμήσει κάποιος τοπικός άρχοντας να πει ότι ο δήμος του είναι καθαρός, γιατί θα του στείλω στο mail του 1.000 φωτογραφίες με εικόνες ντροπής.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 13:49