Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 17:56

Δρακόντειοι νόμοι για τα μάτια του κόσμου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Ο σκοπός αγιάζει τα πολιτικά μέσα ή σε ένα κράτος δικαίου ο νόμος εφαρμόζεται απαρέγκλιτα; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα ουσιαστικά λύνει και το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την κατασκευή του Ανοιχτού Θεάτρου στην Καλαμάτα, αφού οι οπαδοί του Μακιαβέλι θα εξηγήσουν ότι οι ανάγκες της πόλης είναι πάνω από κάθε νόμο, ενώ οι φιλελεύθεροι δημοκράτες θα υπερασπιστούν με πάθος το νόμο που προστατεύει το περιβάλλον από την τυραννία της πλειοψηφίας.

Σε κάθε περίπτωση τόσο η προηγούμενη δημοτική αρχή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση γνώριζαν πολύ καλά ότι χωροθετούν το Ανοιχτό Θέατρο στις όχθες του Νέδοντα και ότι αν εφαρμοστεί το γράμμα του νόμου η χωροθέτηση αυτή ενδεχομένως να είναι εκτός των ορίων της νομιμότητας. Ουσιαστικά κυβέρνηση και δημοτική αρχή εκτίμησαν ότι οι ανάγκες της πόλης για έναν ανοιχτό πολιτιστικό χώρο δικαιολογούν την "παράκαμψη" του νόμου με τον ίδιο τρόπο που παρακάμφθηκε στο παρελθόν ο νόμος, προκειμένου να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας στις όχθες του Νέδοντα. Με την ίδια λογική "παρακάμφθηκε" ο νόμος για να δημιουργηθούν στις όχθες του Νέδοντα τόσο τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ όσο και το γήπεδο "Γ. Λουκαρέας".

Εννοείται ότι η παράκαμψη του νόμου διευκολύνεται αφάνταστα εξαιτίας της μη οριοθέτησης της κοίτης του Νέδοντα που δίνει "δικαίωμα" σε ιδιώτες και... δήμο να καταπατήσουν την όχθη του ποταμού. Την εικόνα του παράδοξου συμπληρώνουν οι αριστεροί και οικολόγοι που ενώ θεωρητικώς αμφισβητούν τη φιλελεύθερη δημοκρατία, στην πράξη υπερασπίζονται το κράτος δικαίου ζητώντας την αυστηρή εφαρμογή του νόμου που προστατεύει το περιβάλλον. Προσωπικά θα ήμουν ευτυχισμένος αν άλλαζαν οι δρακόντειοι και για αυτό ανεφάρμοστοι νόμοι για το περιβάλλον, ώστε να μην χρειάζεται η "παράκαμψή" τους για να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής μας. Ετσι και αλλιώς οι δρακόντειοι αλλά ανεφάρμοστοι νόμοι δεν απέτρεψαν το έγκλημα του εγκιβωτισμού των ρεμάτων, ούτε την τσιμεντοποίηση του αστικού κέντρου.

Συμπέρασμα: Ενα κράτος δικαίου θεσπίζει εφαρμόσιμους νόμους για το γενικό καλό και όχι δρακόντειους για τα μάτια του κόσμου, που θα παρακάμπτονται στην πρώτη... πλειοψηφία επειδή ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2022 13:38