Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 14:42

Ο αυτοκινητόδρομος  γέφυρα Νέδας - Τσακώνα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Οσο και αν προσπαθώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς σκέπτονται όσοι θεωρούν αναγκαία την κατασκευή τού Καλαμάτα - Μεθώνη αδιαφορώντας πλήρως για τον αυτοκινητόδρομο Καλό Νερό - Τσακώνα.

Στην πραγματικότητα και πέρα από τις ιδεοληψίες ο αυτοκινητόδρομος Καλό Νερό - Τσακώνα αν δεν είναι περισσότερο είναι εξίσου αναγκαίος για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας με το δρόμο Καλαμάτα - Μεθώνη.

Καταρχάς και πριν συνεχίσουμε το σχολιασμό θα πρέπει να επισημάνουμε για μια ακόμα φορά ότι κακώς μιλάμε για Καλό Νερό - Τσακώνα, ενώ θα έπρεπε να μιλάμε για γέφυρα της Νέδας - Τσακώνα, αφού η απαγορευτική διάταξη του Συμβουλίου της Επικρατείας σταματάει στα σύνορα της Ηλείας. Γιατί κανένας πολιτικός δεν ζητάει να κατασκευαστούν και τα 10 χιλιόμετρα μεταξύ της γέφυρας της Νέδας και του Καλού Νερού; Η απάντηση είναι απλή: Επειδή κανένας για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους δεν θέλει να συγκρουστεί με τα μικροσυμφέροντα που θέλουν να οικοδομήσουν δίπλα στο δρόμο και δεν θα μπορούν αν κατασκευαστεί αυτοκινητόδρομος.

Σε κάθε περίπτωση, η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Νέδα - Τσακώνα είναι αναγκαία όχι μόνο για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας αλλά ολόκληρης της Πελοποννήσου, αφού μεταξύ άλλων συνδέει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας με τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Σε έναν ιδανικό κόσμο που οι κοινωνικοί εταίροι θα λειτουργούσαν απολύτως ορθολογικά και με γνώμονα το συμφέρον, οι Μεσσήνιοι θα είχαν κατασκευάσει τον αυτοκινητόδρομο ακόμα και με... έρανο, αφού η σύνδεση της Αρχαίας Ολυμπίας με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα έχει ανυπολόγιστα οφέλη για το νομό. Κάπου εδώ αξίζει να επισημάνουμε ότι αν υπήρχε ο αυτοκινητόδρομος Καλαμάτα - Πύργος, δεν θα ήταν τόσο εύκολη η καταξίωση του Κατάκολου ως επίνειου του προορισμού της Αρχαίας Ολυμπίας. Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι αν δεν κατασκευαστεί τουλάχιστον το Νέδα - Καλό Νερό και κατασκευαστεί μόνο το Πάτρα - Πύργος δεν αποκλείεται να αναδειχθεί ο Αραξος σε αεροπορική πύλη της Αρχαίας Ολυμπίας.

Εννοείται ότι οι Ηλείοι και οι Αχαιοί θα πράξουν άριστα αν καταφέρουν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα, αφού οι Μεσσήνιοι δεν προωθούμε τα δικά μας. Εννοείται επίσης ότι μόνο ο ανταγωνισμός οδηγεί στην πρόοδο και για αυτό οι Μεσσήνιοι θα πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι σε όσους (σωστά) προωθούν τα δικά τους συμφέροντα. Κλείνοντας θα υπενθυμίσουμε ότι η επαρχία Ολυμπίας εντάχθηκε στην Ηλεία με αναγκαστικό νόμο του 1939 και ότι το δεύτερο σπουδαιότερο έκθεμα του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας μετά τον Ερμή του Πραξιτέλη είναι η Νίκη του Παιωνίου, που σύμφωνα με τον Παυσανία αφιερώθηκε από τους Μεσσήνιους "για να δοξάσουν τη νίκη τους επί των Λακεδαιμονίων".

Από ποιο αεροδρόμιο είπαμε θα πάνε οι ταξιδιώτες στην Αρχαία Ολυμπία;

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 14:42