Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 12:37

Γιατί δεν πεθαίνει  ο... εμποράκος;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Γιατί δεν πεθαίνει  ο... εμποράκος;

Τα προβλήματα των μικρεμπόρων είναι περισσότερα από όσα καταγράφηκαν το Σάββατο στο διευρυμένο συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας με τη συμμετοχή της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, αλλά δεν πρόκειται να αμβλυνθούν όσο συνδικαλιστές και πολιτικοί συνεχίζουν να κρύβουν την αλήθεια πίσω από συντεχνιακές διεκδικήσεις και απόπειρες δημιουργίας ή συντήρησης πελατειακών δικτύων.

Σε κάθε περίπτωση κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι μικρέμποροι δραστηριοποιούνται σε μια αγορά που κυριαρχούν η υπερφορολόγηση, ο ασύμμετρος ανταγωνισμός με πολυεθνικές και ηλεκτρονικές επιχειρήσεις, το παρεμπόριο και η έλλειψη δανειακών κεφαλαίων.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η προφητεία για τον "θάνατο του εμποράκου" φαντάζει αδιάψευστη. Στην πραγματικότητα όμως και μετά από δέκα χρόνια ύφεσης, ο αριθμός των εμπορικών καταστημάτων που λειτουργούν στην Καλαμάτα, αν και δεν αυξάνει με το ρυθμό της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, δείχνει ανεπηρέαστος από τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο. Για ποιο λόγο δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, συμπολίτες μας άνοιξαν εμπορικό κατάστημα κατά τη διάρκεια της ύφεσης αν και έβλεπαν παλαιότερες επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο; Γιατί αυξάνει ο αριθμός των εμπορικών καταστημάτων, ενώ η εμπορική κοινότητα τις τελευταίες δεκαετίες δηλώνει "κάθε πέρυσι και καλύτερα"; Τελικά ο εμποράκος είναι... αθάνατος; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα υπάρχουν στα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα οποία το 2017 στη Μεσσηνία τα δηλωθέντα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν 39,1 εκ. ευρώ και από μισθούς 717 εκ. ευρώ.

Με απλά λόγια, για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν: Οι μικρές επιχειρήσεις (γενικά και όχι μόνο οι εμπορικές) επιβιώνουν γιατί μπορούν και φοροδιαφεύγουν. Παραφράζοντας τη γνωστή φράση που περιέγραφε την παρακμή του υπαρκτού σοσιαλισμού, το κράτος δήθεν επιβάλλει φόρους και οι μικρές επιχειρήσεις δήθεν τους πληρώνουν. Κερδισμένες σε αυτή την "παράλληλη" αγορά είναι οι επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν μία για φόρους και εισφορές και χαμένοι όσοι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι υπάρχει πλήρης ανταγωνισμός και ότι το κράτος επιβραβεύει τη συνέπεια. Αν στο παζλ προστεθούν και τα πελατειακά δίκτυα ρύθμισης και διαγραφής οφειλών και προστίμων, έχει μπροστά του την εικόνα μιας αγοράς που δεν θέλει να αλλάξει γιατί πολλοί -αν όχι οι περισσότεροι- βολεύονται με το υπάρχον καθεστώς.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 12:38

NEWSLETTER