Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 18:01

Η επιλογή του δικτύου 5G

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Η επιλογή του δικτύου 5G

 

«Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την προειδοποίηση της Ουάσινγκτον προς το Βερολίνο να μην αναθέσει καμιά δημόσια σύμβαση στην κινεζική εταιρεία-κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Huawei για την ανάπτυξη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και μεταφοράς δεδομένων πέμπτης γενιάς (5G) στη Γερμανία, γράφει στο σημερινό (σ.σ. χθεσινό) της φύλλο η εφημερίδα “Bild”».

Η είδηση αυτή θα πρέπει τουλάχιστον να προβληματίσει, αν όχι να θορυβήσει, όσους δέχτηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη και κυρίως χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα να γίνουν στην Καλαμάτα δοκιμές για το δίκτυο 5G. Εννοείται ότι όποιος νομίζει πως η επιλογή του δικτύου 5G είναι ζήτημα μικρότερης σημασίας από μια ανάπλαση ή τη συμμετοχή σε μια έκθεση, απλώς δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει. Δυστυχώς όμως η Καλαμάτα αντί να συζητά το μείζον, την επιλογή δηλαδή του δικτύου 5G που μεταξύ άλλων θα καθορίσει και τις εθνικές συμμαχίες του 21ου αιώνα, κάθεται και ασχολείται με “ψεκασμένες” θεωρίες.

Ανοίγοντας παρένθεση αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι πολλοί και εκείνοι που θεωρούν ότι οι “μεγάλες αποφάσεις” πρέπει να λαμβάνονται από μια ελίτ στην Αθήνα και ότι οι πολίτες της Καλαμάτας καλό είναι να ασχολούνται μόνο με τις αναπλάσεις και το ανοιχτό θέατρο. Εκτιμώ ότι όλοι αυτοί δεν θα είχαν καμία αντίρρηση αν η Ελλάδα έφευγε αύριο το πρωί από το στρατόπεδο της Δύσης για να ενταχθεί κάτω από την κινεζική ομπρέλα προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το τι θεωρεί ο καθένας προτεραιότητα, στο παγκόσμιο χωριό το βιοτικό επίπεδο και η ποιότητα ζωής δεν καθορίζονται από σοφές ή δαιμονικές ελίτ, αλλά από τις επιλογές των πολιτών. Και η επιλογή του δικτύου 5G δεν θα καθορίσει απλώς τον πάροχο της τεχνολογίας. Θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την τοπική πρόοδο τις επόμενες δεκαετίες, αφού η επιλογή του δικτύου θα επηρεάσει και την τεχνολογία παραγωγής. Με απλά λόγια: Αν συνεχιστεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας, οι υπολογιστές, τα μηχανήματα, τα αυτοκίνητα, οι οικιακές συσκευές και όλα τα προϊόντα που παράγονται στη Δύση θα είναι ασύμβατα με το δίκτυο 5G της Huawei και ενδεχομένως τα κινέζικα προϊόντα σε ένα αμερικάνικο δίκτυο 5G.

Δυστυχώς όμως τόσο η κυβέρνηση όσο και ο Δήμος Καλαμάτας δέχτηκαν να γίνουν δοκιμές στην Καλαμάτα χωρίς να πάρουν ούτε ένα ευρώ αντάλλαγμα. Με βάση τα ποσά που διακυβεύονται (και απόδειξη για αυτό αποτελούν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις των ΗΠΑ) τα ανταλλάγματα θα έπρεπε να μετριούνται σε δεκάδες εκατομμύρια. Τελικώς οι ιθαγενείς θαμπώθηκαν από τα καθρεφτάκια και συνεχίζουν απτόητοι να συζητούν για ακτινοβολίες, αναπλάσεις και άλλα μεγάλα έργα.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 18:02

NEWSLETTER