Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2019 17:42

Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή;

 Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου τάχθηκε, σωστά κατά την άποψή μου, υπέρ της κατασκευής κλειστού αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος, τονίζοντας ότι έχει μεγαλύτερη σημασία η οδική ασφάλεια από τη δημιουργία θέσεων για πώληση αγροτικών προϊόντων.

Δυστυχώς όμως από ό.τι φαίνεται, οι θέσεις αυτές του κ. Νίκα, τις οποίες εκφράζει από το 2013 και μάλιστα κόντρα στον τότε δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο, φαίνεται ότι απορρίπτονται τόσο για μικροκομματικούς όσο και για οικονομικούς λόγους. Υπενθυμίζουμε ότι και η μελέτη της παραλιακής χάραξης έχει τροποποιηθεί και προβλέπει πλέον ανοιχτό δρόμο στο τμήμα της Μεσσήνης.

Στις 9 Μαΐου 2013 ανακοινώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης οι εξής αλλαγές για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος:

1) Ο δρόμος θα είναι ήπιας κυκλοφορίας με ανώτατο όριο ταχύτητας τα 50 χιλιόμετρα την ώρα.

2) Το ύψος του δρόμου θα μειωθεί στα 1,70 μέτρα.

3) Θα δημιουργηθούν 3 ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι στο οικιστικό συγκρότημα της Μεσσήνης. (Η αρχική μελέτη προέβλεπε ανισόπεδους κόμβους).

4) Ανάμεσα στα ρεύματα κυκλοφορίας δεν θα υπάρχει διαχωριστική λωρίδα new jersey, αλλά διακεκομμένη νησίδα.

5) Εντός του ΓΠΣ Μεσσήνης θα υπάρχουν πεζοδρόμια, πλάτους 3 μέτρων. 6) Θα φωτιστεί ο δρόμος εντός του ΓΠΣ σε μήκος 3 χιλιομέτρων.

7) Ο δρόμος θα είναι ανοιχτός και θα επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων εκατέρωθεν.

Αρα και η παραλιακή χάραξη αφορά την κατασκευή ανοιχτού δρόμου, όπως ακριβώς και η μελέτη του "Μορέα" για τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου με τη δημιουργία... 14 κόμβων. Είτε λοιπόν επιλεγεί η παραλιακή είτε η νέα χάραξη, θα κατασκευαστεί ανοιχτός δρόμος και όχι αυτοκινητόδρομος. Ουσιαστικά λοιπόν, δεν συζητούμε για την ασφάλεια - αλλά απλώς για τη χάραξη του δρόμου.

Χωρίς να υποτιμώ τις αναπτυξιακές προοπτικές της παραλιακής χάραξης, θα ήθελα να επισημάνω για μια ακόμα φορά το θέμα της οδικής ασφάλειας, θυμίζοντας τι έγραφα στις 2 Αυγούστου 2016 στο άρθρο με τίτλο «Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή»:

«Πέρα από τα μεγάλα λόγια και τα συνθήματα, ακόμα και οι πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών γνωρίζουν ότι το πραγματικό κόστος ενός προϊόντος είναι οι μονάδες των άλλων αγαθών που θυσιάζονται για να παραχθεί το υπ' όψιν προϊόν, και ότι το χρηματικό κόστος δεν είναι τίποτα διαφορετικό από τη μέτρηση των θυσιασμένων αγαθών σε νομισματικές μονάδες. Στην πραγματικότητα λοιπόν, όταν κατασκευάζεται ένας φθηνός αλλά επικίνδυνος δρόμος, όπως είναι οι περισσότερες εθνικές οδοί στην Ελλάδα, θυσιάζουμε μέρος από την ασφάλεια των οδηγών για να εξοικονομηθούν χρήματα για άλλα έργα, όπως οι αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων που αποδίδουν περισσότερες ψήφους σε τοπικούς άρχοντες και πολιτικούς. Γι’ αυτό θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον οι μελετητές της βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος, εκτός του χρηματικού κόστους, να δώσουν στη δημοσιότητα και τα στοιχεία που αφορούν την ασφάλεια των οδηγών και των επιβατών που θα κινούνται σε αυτόν.

Ουσιαστικά θα πρέπει να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν τα όρια της ταχύτητας, τον τρόπο αστυνόμευσης του δρόμου και το χρόνο που θα διανυθεί με ασφάλεια η απόσταση των 15 χιλιομέτρων. Ας μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάχτυλό μας: Ασφαλείς είναι μόνο οι σύγχρονοι κλειστοί αυτοκινητόδρομοι, όπως αυτός που συνδέει την Κόρινθο με την Καλαμάτα, ενώ οι ανοιχτοί δρόμοι όπως η Νέα Είσοδος είναι επικίνδυνοι και ευθύνονται για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων σε τροχαία δυστυχήματα σε όλη την Ελλάδα. Βεβαίως, αν τηρείτο αυστηρά το όριο των 50 χιλιομέτρων την ώρα που προβλέπει ο κατασκευαστής τους, θα είχαμε πολύ λιγότερα θύματα, αλλά ως γνωστόν η αστυνόμευση των ελληνικών δρόμων παραμένει ζητούμενο και σίγουρα δεν πρόκειται να βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια. Καθώς λοιπόν δεν θα βελτιωθεί η αστυνόμευση των δρόμων ώστε οι οδηγοί να κινούνται εντός των ασφαλών ορίων ταχύτητας, όσοι υποστηρίζουν τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, εκτός από ευχές για την ασφάλεια των οδηγών και των επιβατών θα πρέπει να διατυπώσουν και συγκεκριμένες προτάσεις για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων από την επέκταση της Νέας Εισόδου. Συγκεκριμένες προτάσεις για την ασφάλεια στη Νέα Είσοδο, εκτός από προτάσεις για την ανάπτυξη της Δυτικής Παραλίας, θα πρέπει να διατυπώσει και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Σε κάθε περίπτωση τοπικοί άρχοντες και πολιτικοί, ειδικά αυτοί που εκλέχτηκαν βροντοφωνάζοντας το σύνθημα “πρώτα ο άνθρωπος” (σ.σ. το 2016 είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), αιτιολογώντας την απόφασή τους για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα: Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή;».

Δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Ετσι κι αλλιώς, ακόμα και να γράψω ότι θλίβομαι επειδή θα θυσιαστούν ζωές στο βωμό των μικροσυμφερόντων, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2019 20:01

NEWSLETTER