Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019 20:14

Αριστοκρατικές αντιλήψεις για την τουριστική ανάπτυξη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Αριστοκρατικές αντιλήψεις  για την τουριστική ανάπτυξη

 "Είναι ο άλλος τουρισμός τον οποίο ξεχνάμε και μένουμε στον μαζικό τουρισμό τον οποίον δεν πρέπει και να τον πολυθέλουμε" δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας μιλώντας για τα μονοπάτια του Μαινάλου και τον ποιοτικό τουρισμό του Λεωνιδίου.

Δυστυχώς ο περιφερειάρχης δείχνει να ασπάζεται τις "αριστοκρατικές αντιλήψεις" που κράτησαν δέσμια την Πελοπόννησο, την ώρα που απογειώνονταν τουριστικά οι περισσότερες Περιφέρειες της Ελλάδας.

Για του λόγου το ασφαλές υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι η Περιφέρεια Πελοποννήσου που δεν θέλει μαζικό τουρισμό είχε τουριστικά έσοδα 415,5 εκ. ευρώ, ενώ οι Περιφέρειες με μαζικό τουρισμό είχαν τα εξής ταξιδιωτικά έσοδα: Νοτίου Αιγαίου 4,4 δισ. ευρώ, Κρήτης 3,1 δισ. ευρώ, Αττικής 2,2 δισ. ευρώ, Κεντρικής Μακεδονίας 2,2 δισ. ευρώ και Ιονίων Νήσων 1,6 δισ. ευρώ.

Αν ήμουν οπαδός των θεωριών συνωμοσίας διαβάζοντας τα οικονομικά στοιχεία και τις δηλώσεις του κ. Νίκα, δεν θα ήταν δύσκολο να πιστέψω ότι η πολιτική ελίτ  κρατάει εσκεμμένα δέσμια την οικονομία της Πελοποννήσου, προκειμένου να συντηρεί τα πελατειακά δίκτυα των διορισμών που είναι περισσότερο αναγκαία σε μια υπανάπτυκτη από ό,τι σε μια ανεπτυγμένη κοινωνία. Μελετώντας όμως πάρα πολλά χρόνια τη δυνατότητα προσαρμογής των κομματικών πελατειακών δικτύων στη σύγχρονη οικονομία, είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε οικονομικό σύστημα ή ρυθμό ανάπτυξης.

Επίσης δεν μπορώ να πιστέψω ότι η τοπική πολιτική ελίτεκφράζει κυρίως τα συμφέροντα εκείνων των ξενοδόχων που θέλουν να μην δημιουργηθούν άλλες μονάδες στην Πελοπόννησο, ώστε να διατηρηθεί η προνομιούχα θέση τους στην αφετηρία του αγώνα για το μοίρασμα των επιδοτήσεων και των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μόνο μια ανόητη πολιτική ελίτ θα στοιχιζόταν πίσω από όσους πιστεύουν ότι είναι ικανοί να σταματήσουν την πρόοδο με θεωρίες περί τουρισμού υψηλών εισοδημάτων, ενώ στην πραγματικότητα επιβιώνουν διοργανώνοντας γαμήλια γεύματα και υπερτιμολογημένα επίσημα δείπνα σε εθνικές επετείους και θρησκευτικές γιορτές.

Στην πραγματικότητα πίσω από τις αριστοκρατικές αντιλήψεις για τον μαζικό τουρισμό κρύβεται η αδυναμία της τοπικής πολιτικής ελίτ να θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχό της την παραγωγική δραστηριότητα στον τριτογενή τομέα. Ειδικά μετά την κατάρρευση της Τhomas Cook που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για τις μονάδες All Inclusive, γίνεται κατανοητό ότι οι αριστοκρατίζουσες απόψεις δεν στέκουν θεωρητικώς πλέον ούτε σε επιδοτούμενα συνέδρια. Ο ταξιδιώτης σήμερα κλείνει μόνος του από το Διαδίκτυο τα αεροπορικά εισιτήρια, το δωμάτιο, τα εισιτήρια των μουσείων και... τραπέζι σε εστιατόριο, αφού μελετήσει προσεκτικά τις τιμές και τις αξιολογήσεις σε αξιόπιστες ιντερνετικές πλατφόρμες. Για αυτό όχι μόνο στην Τοσκάνη αλλά και στη Μεσσηνία βλέπεις πια στο ίδιο ποιοτικό εστιατόριο να κάθονται σε διπλανά τραπέζια ο εκατομμυριούχος και ο μισθωτός. Πιο πέρα οι... αριστοκράτες κάθονται μόνοι τους και περιμένουν τον Δεκαπενταύγουστο για να ξεκινήσουν οι γάμοι.

latnanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 14:02

NEWSLETTER