Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 13:02

Γιατί η Αστυνομία χάνει τον έλεγχο;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Γιατί η Αστυνομία χάνει τον έλεγχο;

Αν και είναι πρόωρη η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για το βαθμό ασφάλειας στη Μεσσηνία, είναι προφανές ότι μόνο ανησυχία προκαλεί η χθεσινή ένοπλη ληστεία της Τράπεζας Πειραιώς στη Χώρα, αφού μεταξύ άλλων διαπράχθηκε μόλις έξι μέρες μετά τη ληστεία στα ΕΛΤΑ της Θουρίας.

Αν στο παζλ της παρανομίας προστεθούν και οι συνεχείς κλοπές και διαρρήξεις σε χωριά της Μεσσηνίας και σε γειτονιές της Καλαμάτας, είναι σίγουρο πως κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα χαρακτήριζε την έκδηλη ανησυχία ως αβάσιμη.

Αβάσιμες όμως είναι οι συνήθεις δικαιολογίες που ακούγονται για το έλλειμμα αστυνόμευσης, που σύμφωνα με την κυρίαρχη άποψη οφείλεται σε έλλειψη προσωπικού. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat "σε 100.000 κατοίκους στην Κύπρο αντιστοιχούν 573 αστυνομικοί, στη Μάλτα 505 και στην Ελλάδα 492, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 318 αστυνομικοί. Στον αντίποδα βρίσκονται η Ουγγαρία με 90 αστυνομικούς ανά 100.000 κατοίκους, η Φινλανδία με 137 και η Δανία με 186. Οι "αστυνομοκρατούμενες" Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία έχουν 212 και 297 αστυνομικούς αντίστοιχα ανά 100.000 κατοίκους".

Δυστυχώς όμως, ενώ έχουμε πολλούς αστυνομικούς, δεν έχουμε αποτελεσματική αστυνόμευση, επειδή οι κυβερνήσεις φοβούνται να αναδιαρθρώσουν τις υπηρεσίες που συνεχίζουν να λειτουργούν με βάση το σχεδιασμό που υπήρχε για την Ελλάδα του 20ού αιώνα. Παράλληλα οι περισσότεροι πολίτες αντί να ζητούν αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, θέλουν ένα τμήμα σε κάθε χωριό και έναν αστυνομικό έξω από το σπίτι τους. Εννοείται ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες κερδισμένο βγαίνει μόνο το έγκλημα και ότι για την αντιμετώπιση της παρανομίας δεν απαιτούνται ηρωικές υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά ορθολογική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Εξυπακούεται ότι στη Μεσσηνία πρέπει να καταργηθούν όλα τα τοπικά τμήματα και όλοι οι αστυνομικοί να μετατεθούν στη Διεύθυνση Αστυνομίας. Εξυπακούεται επίσης ότι πρέπει να δημιουργηθεί κεντρική υπηρεσία δίωξης του μεγάλου εγκλήματος στα πρότυπα του FBI και ότι πρέπει να αποποινικοποιηθεί η χρήση του χασίς, ώστε να μην σπαταλώνται πόροι και χρόνος για να συλληφθεί "18χρονος με τσιγαριλίκι". Εξυπακούεται τέλος ότι σε όλες τις εθνικές και επαρχιακές οδούς, στις εισόδους των χωριών και στους δρόμους των πόλεων, πρέπει να τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας, όπως έχουν τοποθετήσει όλα τα σύγχρονα κράτη.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 13:03

NEWSLETTER