Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 10:58

Η Ολυμπία σταμάτησε στους γυφτομαχαλάδες

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Η Ολυμπία σταμάτησε στους γυφτομαχαλάδες

 

Είναι γνωστό σε όλους ότι αφορμή και άλλοθι για το κουτσούρεμα της Ολυμπίας Οδού αποτέλεσε η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας με την οποία απαγορεύεται για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος να περάσει ο αυτοκινητόδρομος από την περιοχή του Καϊάφα και της Ζαχάρως. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ελήφθη μετά από προσφυγή κατοίκων και φορέων της Νότιας Ηλείας, οι οποίοι ζητούσαν -μα τι άλλο;- να προστατευτεί το περιβάλλον. Τι "δεν είδαν" όμως οι... οικολόγοι κάτοικοι που προσέφυγαν και η... τυφλή δικαιοσύνη που αποφάσισε να κουτσουρέψει την Ολυμπία Οδό; Δεν είδαν και δεν βλέπουν μια ολόκληρη αυθαίρετη πόλη στα παράλια της Ηλείας. 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Δημήτρη Μαρκόπουλου στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα": «Πρόκειται για την άγνωστη ιστορία μιας ολόκληρης πόλης αυθαιρέτων, σε μια περιοχή την οποία οικειοποιήθηκαν καταπατητές και που σήμερα φτάνει να αριθμεί περισσότερες από 9.000 καταπατήσεις, σε συνολική έκταση 20.000 στρεμμάτων στον παραλιακό δρόμο Ζαχάρως - Κατάκολου».  

Το θέμα της αυθαίρετης αυτής πόλης πήρε διαστάσεις όταν ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ζήτησε να πληροφορηθεί γιατί δεν προχωράει η αξιοποίηση μιας περιοχής 18 τ. χιλιομέτρων στον Βώλακα Ηλείας. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", «ο κ. Τόμσεν έμαθε την ιστορία για την παράνομη πόλη των 9.000 αυθαιρέτων που οι κάτοικοι της περιοχής έστησαν μέσα σε διάστημα 25 και πλέον χρόνων, συστηματικά και υπό το καθεστώς ανοχής των τοπικών πολιτικών, αστυνομικών και πολεοδομικών αρχών. Ψάχνοντας ακόμα περισσότερο την υπόθεση, ο κ. Τόμσεν κατανόησε πως σε αυτή δεν εμπλέκεται μόνο ένα πολιτικό κόμμα ή κάποιοι συγκεκριμένοι βουλευτές ή υπουργοί από όσες κυβερνήσεις είχαν την εξουσία τα τελευταία χρόνια, αλλά το σύνολο των κομμάτων, που δεν θέλησαν να τα βάλουν με τους καταπατητές - πελάτες - ψηφοφόρους τους της περιοχής. Κι αυτό διότι οι 9.000 καταπατητές κυριολεκτικά βγάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα στον Νομό Ηλείας. Η οργή του Π. Τόμσεν μόλις πληροφορήθηκε το τι έχει συμβεί στην περιοχή ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ζήτησε να διερευνηθεί η δυνατότητα παρέμβασης του κράτους. Κάπως έτσι, κλιμάκιο του ΤΑΙΠΕΔ επισκέφτηκε το καλοκαίρι την Ηλεία, για να πραγματοποιήσει αυτοψία και να δει πώς θα υπάρξει εκκαθάριση της συγκεκριμένης περιοχής ώστε αυτή να περιέλθει επί της ουσίας στο Δημόσιο και τελικά να καταστεί αξιοποιήσιμη. Οι άνθρωποι του Ταμείου βρέθηκαν τότε μπροστά σε μια πλήρως δομημένη περιοχή-πόλη και κυριολεκτικά σήκωσαν τα χέρια ψηλά... Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως από τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ ελεύθερα χαρακτηρίστηκαν μόλις 300 επί συνόλου 1.850 στρεμμάτων αιγιαλού».

Και καταλήγει το εξαιρετικό ρεπορτάζ του Δημήτρη Μαρκόπουλου: «Το τραγικότερο, όμως, όλων είναι η κατάληξη αυτής της απίθανης και απολύτως ελληνικής εμπνεύσεως ιστορία αυθαιρεσίας: Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, το ΤΑΙΠΕΔ κάλεσε στα κεντρικά του γραφεία όλους τους βουλευτές του Νομού Ηλείας για να τους εκθέσει την κατάσταση και να ζητήσει τη βοήθειά τους. Το αποτέλεσμα ήταν, σύσσωμη η αντιπροσωπία, ανεξάρτητα από ιδεολογικές ή άλλου τύπου πολιτικές διαφορές, να απαιτήσει από το Ταμείο να μην προχωρήσει στην αξιοποίηση της περιοχής και να μη βάλει χέρι στα αυθαίρετα. Βουλευτής της συμπολίτευσης μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά: "Εάν κάνετε κάτι τέτοιο θα μας βρείτε απέναντί σας". Οταν ερωτήθηκε ο βουλευτής πώς είναι δυνατόν να στηρίζει με τη στάση του την παρανομία, η απάντηση ήταν αποστομωτική: "Εκτός του ότι εκεί μένουν ψηφοφόροι όλων μας, τη ζωή μου εγώ τη θέλω"». 

Το θέμα πήρε διεθνείς διαστάσεις, καθώς οι "New York Times" έκαναν ρεπορτάζ για το μπλοκάρισμα της αξιοποίησης της παραλίας που βρέχεται από το Ιόνιο, λόγω των 9.000 καταπατήσεων εκ μέρους πολιτών. Οι "New York Times" μάλιστα πήραν και συνέντευξη από τον δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο, ο οποίος εντελώς κυνικά παραδέχτηκε πως «εάν η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει την περιοχή, θα πρέπει να ρίξει με μπουλντόζες τα αυθαίρετα - και πολύ απλά αυτό δεν θα συμβεί... ποτέ».

Συμπέρασμα 1ο: Οι κάτοικοι που προσέφυγαν για να σταματήσει η Ολυμπία Οδός και δεν προσφεύγουν για να γκρεμιστεί η αυθαίρετη πόλη, είτε είναι ηλίθιοι είτε έχουν -ή εξυπηρετούν- ανήθικα συμφέροντα. Εκτίμησή μου είναι ότι δεν ήθελαν να κατασκευαστεί η Ολυμπία Οδός για να μπορούν να χτίσουν στα οικόπεδά τους που δεν θα είχαν αρτιότητα μετά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Ας μην ξεχνάμε ότι απαγορεύεται η δόμηση σε ακτίνα 60 μέτρων εκατέρωθεν των δρόμων που αποτελούν το βασικό εθνικό δίκτυο.  

Αν πολλαπλασιάσετε τα χιλιόμετρα που κουτσουρεύτηκαν από την Ολυμπία Οδό με τα συνολικά 120 μέτρα της απαγόρευσης δεξιά κι αριστερά του δρόμου, θα ανακαλύψετε τους... χιλιάδες λόγους που οδήγησαν τους "οικολόγους" στην προσφυγή.

Συμπέρασμα 2ο: Η δικαιοσύνη είναι πραγματικά τυφλή και εξυπηρετεί τα συμφέροντα όσων θέλουν να καταντήσουν την Ελλάδα έναν απέραντο γυφτομαχαλά. Σε διαφορετική περίπτωση θα απαγόρευε τουλάχιστον τη δόμηση στις περιοχές από τις οποίες απαγορεύει να περάσει η Ολυμπία Οδός. Με απλά λόγια: Σε όποια περιοχή σταματά δημόσιο έργο για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, θα πρέπει αυτομάτως να απαγορεύεται και η δόμηση. Αν ίσχυε αυτή η απλή λογική απόφαση, κανένας δεν θα προσέφευγε στο Συμβούλιο Επικρατείας. Επειδή όμως δεν ισχύει, τα δημόσια έργα σταματούν, ενώ οι γυφτομαχαλάδες στην ίδια περιοχή επεκτείνονται. 

Συμπέρασμα 3ο και... τελικό: Η Ολυμπία Οδός σταμάτησε στους γυφτομαχαλάδες του διεφθαρμένου πελατειακού μας κράτους. 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 14:38

NEWSLETTER