Κυριακή, 28 Απριλίου 2013 22:36

Τοπίο στην ομίχλη από Μανωλάδα έως Ελαία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τι κοινό έχουν η Ολυμπία Οδός, η Νέα Μανωλάδα και η Ελαία; Οι δύο περιοχές  θα συνδεθούν οδικώς μέσω της Ολυμπίας Οδού αν αυτή δεν σταματήσει στην Πάτρα, θα απαντήσουν οι αφελείς που δεν μπορούν να διακρίνουν την παρακμή πίσω από την ομίχλη της πολυνομίας που καλύπτει όχι μόνο τη Δυτική Πελοπόννησο αλλά ολόκληρη την Ελλάδα. 

Πριν λίγα χρόνια η ομίχλη αυτή έκρυψε 9.000 αυθαίρετα από τους δικαστές του Συμβουλίου Επικρατείας που απαγόρευσαν για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος να περάσει η Ολυμπία Οδός από την περιοχή του Καϊάφα και της Ζαχάρως. Εντελώς συμπτωματικώς τα 9.000 αυθαίρετα κτίσματα έχουν ανεγερθεί σε συνολική έκταση 20.000 στρεμμάτων στον παραλιακό δρόμο Ζαχάρως - Κατάκολου δίπλα από εκεί που θα περνούσε η Ολυμπία Οδός για να συνδέσει τη Νέα Μανωλάδα με την Ελαία. 

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από εκείνη την απόφαση των δικαστών έως σήμερα, η ομίχλη πύκνωσε ακόμα περισσότερο και κανένας δεν έβλεπε ούτε τη "μαύρη εργασία" ούτε την καταστροφή του περιβάλλοντος. Μόνο λίγοι "γραφικοί" ως συνήθως έγραφαν και μιλούσαν για τις συνθήκες δουλείας που επικρατούν στα θερμοκήπια με τις φράουλες και για την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα της αειφόρου ανάπτυξης. Και ξαφνικά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανακάλυψαν την… Αμερική, τη Νέα Μανωλάδα και την Ελαία. Ξαφνικά οι προβολείς της τηλεόρασης διαπέρασαν την ομίχλη και κατέγραψαν τους 25 τραυματίες αλλοδαπούς εργάτες που πυροβόλησαν οι Ελληνες επιστάτες στη Νέα Μανωλάδα. Ξαφνικά τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ανακαλύψαμε ότι υπάρχει κίνδυνος να καταδικαστεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν τηρεί όσα προβλέπει ο νόμος για την περιοχή "Natura 2000" της Κυπαρισσίας. 

Ολα αυτά τα χρόνια η ομίχλη της υποκρισίας και της ιδιοτέλειας δεν μας αφήνει να δούμε το αυτονόητο. Δεν μας αφήνει να δούμε ότι "μαύρη εργασία" δεν υπάρχει μόνο στη Νέα Μανωλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι αλλοδαποί  εργάτες γης δουλεύουν με χαμηλά μεροκάματα και ανασφάλιστοι από τον Εβρο έως την Κρήτη. Οποιος διαφωνεί ας μας πει αν πλήρωσε εργόσημο στο μετανάστη που του μάζεψε τις ελιές. Εννοείται βεβαίως ότι "μαύρη εργασία" δεν υπάρχει μόνο στον πρωτογενή τομέα. Υπάρχει και στο δευτερογενή και στον τριτογενή. Τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα έγιναν από αλλοδαπούς εργάτες και στα εργοτάξια αυτά δεν πάτησε το πόδι της σχεδόν ποτέ η Επιθεώρηση Εργασίας. Αλλά δεν έγιναν μόνο τα μεγάλα έργα χωρίς έλεγχο. Ανεξέλεγκτα χτίστηκαν και τα… εξοχικά της μεσαίας τάξης που "σηκώθηκαν" την εποχή των παχιών αγελάδων. Ας είναι καλά οι Αλβανοί μάστορες της πέτρας που έχτισαν τις μάντρες χωρίς ΙΚΑ και άλλες "περιττές επιβαρύνσεις". Αν θέλουμε να δούμε την αλήθεια πίσω από την ομίχλη της υποκρισίας πρέπει να παραδεχτούμε  επιτέλους ότι την εποχή των παχιών αγελάδων ένα μεγάλο ποσοστό της ευημερίας οφειλόταν στην υπεραξία που παρήγαγαν οι αλλοδαποί και καρπώνονταν οι Ελληνες. Μέχρι τώρα πολλοί μιλούν για τη δανειακή ευημερία και σχεδόν κανένας για την υπεραξία της "μαύρης εργασίας" των αλλοδαπών που καρπώνονται οι Ελληνες. Ισως επειδή τα δανεικά τελείωσαν ενώ η "μαύρη εργασία" συνεχίζει να παράγει πλούτο μέχρι η Πολιτεία να αποφασίσει να βάλει τέλος στο καθεστώς της ομίχλης που επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα. Οσο η Πολιτεία αφήνει ατιμώρητους τους εργοδότες που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους και τιμωρεί με απέλαση όσους μετανάστες καταγγέλλουν αυτούς που τους αφήνουν απλήρωτους, δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Οσο η Πολιτεία δεν φέρνει νόμιμους μετανάστες για να δουλέψουν στις θέσεις όπως δούλεψαν οι Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία, τόσο θα αυξάνουν τα φαινόμενα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Οσο τρέφουμε αυταπάτες πιστεύοντας ότι οι Ελληνες απόφοιτοι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ θα μαζέψουν φράουλες με μεροκάματο 20 ευρώ, τόσο θα φουντώνουν τα ποσοστά των κομμάτων που εκφράζουν αναχρονιστικές εθνικιστικές βλακείες. Σε κάθε περίπτωση η ομίχλη της πολυνομίας για το μεταναστευτικό  τελικώς οδηγεί στην ανομία και ευνοεί μόνο όσους θέλουν να ζουν σε βάρος του συνανθρώπου τους επινοώντας διατάξεις και θεωρίες που βολεύουν την τσέπη τους. 

Ο,τι ισχύει για τους μετανάστες ισχύει και για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ομίχλη της πολυνομίας και της διαφθοράς καλύπτει απολύτως όχι μόνο όσους θέλουν να κτίσουν εξοχικό πάνω στο… κύμα αλλά κι αυτούς που θέλουν να σηκώσουν πολυκατοικίες σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενα μνημεία της φύσης. Ειλικρινώς δεν ξέρω αν οι επενδυτές της Ελαίας είναι νόμιμοι και ηθικοί ή αν εκμεταλλεύονται το ομιχλώδες τοπίο για να πληγώσουν την περιοχή. Οταν τα όρια και οι νόμοι παραμένουν ασαφείς είναι πολύ δύσκολο να ανακαλύψεις τι είναι νόμιμο και τι είναι ηθικό. Οταν οι δικαστές δεν βλέπουν 9.000 αυθαίρετα είναι δύσκολο να ταυτίσεις το νόμιμο με το ηθικό. Το σίγουρο είναι ότι την εποχή των παχιών αγελάδων ένα μεγάλο ποσοστό της ευημερίας οφειλόταν στις αρπαχτές που έγιναν σε βάρος του περιβάλλοντος και στην διαρκή ληστεία των μελλοντικών πόρων. Με άλλα λόγια: Μεσαία και αστική τάξη στο όνομα του "εδώ και τώρα" και του "ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξει… η τσέπη μας", λεηλάτησαν το  περιβάλλον της Ελλάδας και κατέστρεψαν πολλά φυσικά μνημεία της χώρας. Στο πλαίσιο της αρπαχτής γέμισαν την Ελλάδα με τσιμεντένια τέρατα που διώχνουν τους εύπορους τουρίστες. Είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα δαπανηθούν τεράστια ποσά για να κατεδαφιστούν τα τσιμεντένια τέρατα που προσελκύουν μόνο μπατιροτουρίστες. Δυστυχώς οι πολιτικοί και οι τοπικοί άρχοντες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό δεν είδαν ότι τα πλούσια έθνη διαφυλάττουν εδώ και πολλά χρόνια το φυσικό περιβάλλον και τα μνημεία τους ως κόρες οφθαλμών. Δυστυχώς οι πολιτικοί λάτρεψαν μόνο την ομίχλη και την καταχνιά γιατί φοβούνται ότι στο φως θα φανούν τα κουσούρια και οι αθεράπευτες αδυναμίες τους. Δυστυχώς οι πολιτικοί λατρεύουν το τοπίο στην ομίχλη που ευνοεί όσους μάχονται την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Ετσι και αλλιώς η ομίχλη εξακολουθεί να κρύβει τις αιτίες που οδήγησαν στη χρεοκοπία και οι ένοχοι καλά κρυμμένοι από την κατσιφάρα ουρλιάζουν με όλη τους τη δύναμη ότι για όλα φταίει το… μνημόνιο.