Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011 21:15

Χωροταξικός σχεδιασμός και άκρατος λαϊκισμός

Γράφτηκε από Θανάσης Λαγός
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από τότε που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Καλαμάτας, επισημάναμε ότι δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός σύγχρονου δήμου και πως αναπαράγει οικιστικά πρότυπα του περασμένου αιώνα. 

Τονίσαμε τότε αλλά και σε κάθε ευκαιρία, ότι απαιτείται πρώτα από όλα η σύνταξη ενός σύγχρονου περιφερειακού χωροταξικού σχεδίου, το οποίο θα εξυπηρετεί τις αναπτυξιακές ανάγκες του Μοριά. Γράψαμε ότι είναι αδύνατον να απαγορευτεί η εκτός σχεδίου δόμηση στο Ασπρόχωμα και να επιτρέπεται στη… Θουρία. Επισημάναμε ότι δεν μπορεί να λειτουργούν οχλούσες μονάδες στη Βιομηχανική Περιοχή της Καλαμάτας, καθώς η πόλη έχει επιλέξει να στηρίξει την αναπτυξιακή της προσπάθεια στον τουρισμό. Τονίσαμε ότι ο "Καλλικράτης" δημιουργεί νέα δεδομένα και χρειάζονται πολεοδομικές μελέτες, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των νέων δήμων. Τα επισημάναμε όλα αυτά αλλά… φωνή βοώντος στη... χωροταξική έρημο του λαϊκισμού, καθώς βουλευτές και τοπικοί άρχοντες θεωρούν την πολεοδομία ως προνομιακό πεδίο άσκησης πελατειακής πολιτικής. Βουλευτές και τοπικοί άρχοντες υπηρετώντας πιστά το δόγμα "τσιμέντο ίσον πολιτισμός", έχουν βαλθεί να μετατρέψουν ολόκληρη την Ελλάδα σε μια απέραντη… Κυψέλη. Από τότε που έφυγαν από τους λασπωμένους δρόμους του χωριού τους και είδαν  τις πολυκατοικίες της Πατησίων, ονειρεύονταν και ονειρεύονται να σηκώσουν τσιμεντένια τείχη σε κάθε γωνιά των πόλεων της Ελλάδας και να μετατρέψουν σε Ελευσίνα την ύπαιθρο. Μίζεροι και κομπλεξικοί όπως και οι προκάτοχοί τους, αδυνατούν να καταλάβουν ότι υποσκάπτουν το μέλλον του τόπου ικανοποιώντας ολοένα και περισσότερα αιτήματα πελατών - ψηφοφόρων για πολεοδόμηση άνευ περιβαλλοντικών όρων σε κάθε σπιθαμή της ελληνικής επικράτειας. 
Πιστή στα δόγματα του τσιμέντου και των πελατειακών σχέσεων, η δημοτική αρχή Καλαμάτας εγκρίνοντας την πολεοδομική μελέτη, δεν έκανε τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από ό,τι κάνουν οι άρχοντες σε όλη την Ελλάδα. Ικανοποίησε όλα τα αιτήματα των εν δυνάμει οικοπεδούχων προβλέποντας να δημιουργηθούν ζώνες κατοικίας περιμετρικά του σημερινού αστικού ιστού. Παράλληλα, στην περιοχή του Βάλτου - ανάμεσα στο δρόμο Ασπρόχωμα - Μεσσήνη και στο Μεσσηνιακό Κόλπο - δημιούργησε έναν πολεοδομικό Φρανκενστάιν προβλέποντας να λειτουργήσουν δίπλα - δίπλα βιομηχανικές μονάδες, αγροτικές δραστηριότητες και τουριστικές εγκαταστάσεις. Ελλάς το μεγαλείο σου, βασίλεμα δεν έχει,  ή μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι; Ελικρινά, δεν έχω απάντηση και θεωρώ ότι ούτε οι άρχοντες καταλαβαίνουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Το μόνο πους τους ενδιαφέρει είναι η επανεκλογή τους και για αυτό παραδίνουν με μεγάλη επιτυχία μαθήματα χωροτακτικού λαϊκισμού. Η λαϊκίστικη πολιτική φέρνει ψήφους και όλα τα υπόλοιπα είναι πράσινα συνθήματα σε προεκλογικά φυλλάδια. Αυτό μόνο ξέρουν οι άνθρωποι και μόνο αυτό μπορούν να κάνουν. Μην τους ζητάτε τίποτα περισσότερο. Για αυτή τη λαϊκίστικη πολιτική τούς ψήφισαν οι πελάτες τους και αυτήν εφαρμόζουν και θα συνεχίσουν μέχρι να γίνει Πατησίων και η… Σπερχογεία. Και όταν διαμαρτύρονται οι πελάτες, πάντα υπάρχει λύση: Περισσότερο τσιμέντο και όλοι θα μείνουν ικανοποιημένοι.
Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία οι πολεοδομικές μελέτες του περασμένου αιώνα θα πετάγονταν στα σκουπίδια και η αναπτυξιακή προσπάθεια θα ξεκινούσε με τη σύνταξη ενός νέου περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού και τη δημιουργία γενικών πολεοδομικών σχεδίων για τους καλλικρατικούς δήμους. Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα  η σύνταξη αυτών των μελετών δεν θα διαρκούσε πάνω από ένα χρόνο και η εφαρμογή τους θα ξεκινούσε άμεσα. Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα θα απαγορευόταν αύριο κιόλας η εκτός σχεδίου δόμηση και παράλληλα θα δημιουργείτο μια τράπεζα γης, ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες εκτάσεων εκτός σχεδίου πόλης να τις ανταλλάξουν με οικόπεδα εντός σχεδίου.
Σε μια ευνομούμενη χώρα πολλά μπορούν να γίνουν. Στο βασίλειο του λαϊκισμού δεν υπάρχει χωροταξία. Κυβερνούν τα μικροσυμφέροντα και διαιωνίζεται η πελατοκρατία.  

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 14:10
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Αριστερά ιδανικά και νέα… δανεικά »