Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 06 Μαρτίου 2011 23:41

Αύξηση τελών στο θέρετρο της Βέργας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τις αντιδράσεις των κατοίκων της Βέργας και των άλλων ημιορεινών περιοχών του Δήμου Καλαμάτας για τα άρθρα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση. Με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον άκουσα τις προτάσεις που διατυπώθηκαν για δημιουργία προστατευόμενης ζώνης που θα αναδεικνύεi τον παραδοσιακό χαρακτήρα των περιοχών και η οποία θα εμπίπτει σε αυστηρά αρχιτεκτονικά κριτήρια. Αυτό όμως που με εντυπωσίασε περισσότερο από όλα ήταν το σύνθημα “ Οχι βοσκοτόπια στο θέρετρο της Βέργας” που ακούστηκε έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας στην συνεδρίαση της Πέμπτης. Γιατί με εντυπωσίασε το σύνθημα; Επειδή μέχρι τώρα τα τιμολόγια νερού της ΔΕΥΑΚ που ισχύουν στη Βέργα είναι φθηνότερα από αυτά της Καλαμάτας γιατί η περιοχή θεωρείται μειονεκτική. Με άλλα λόγια οι δήμαρχοι πιστεύοντας ότι η Βέργα είναι υπανάπτυκτη περιοχή θέσπιζαν χαμηλές τιμές για το νερό και τα δημοτικά τέλη. Από αυτή εδώ τη στήλη είχαμε το “θράσος” πολλές φορές να επισημάνουμε ότι η Βέργα δεν είναι υπανάπτυκτη περιοχή και ότι θα πρέπει οι κάτοικοί της να πληρώνουν τα ίδια τέλη με τους κατοίκους της Καλαμάτας. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω... Ερχονται όμως τώρα οι κάτοικοι της Βέργας και μας δικαιώνουν πλήρως. “Η Βέργα είναι θέρετρο“ φωνάζουν οι άνθρωποι και έχουν απόλυτο δίκιο.

Τα βοσκοτόπια της δεκαετίας του 1950 έχουν γίνει πανάκριβα οικόπεδα και στην περιοχή έχουν κτιστεί πολυτελείς κατοικίες αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Θα πρέπει λοιπόν στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ να αυξηθεί το τιμολόγιο του νερού που ισχύει για το θέρετρο της Βέργας και στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας να αναπροσαρμοστούν ανάλογα και τα δημοτικά τέλη. Οι ίδιες τιμές πρέπει να ισχύσουν και για τα υπόλοιπα θέρετρα που μέχρι τώρα οι δημοτικές αρχές θεωρούσαν ως βοσκοτόπια. Ας μην ξεχνάμε ότι στη συγκέντρωση της Πέμπτης έδωσαν δυναμικό “παρών” κάτοικοι από το Ελαιοχώρι, τα Μενινά και το Καρβέλι. Ενδεχομένως τις επόμενες μέρες να ξεσηκωθούν και από το θέρετρο του Κουταλά και του Ασπροχώματος. Η δημοτική αρχή αυτή τη φορά δεν πρέπει να κλείσει τα αυτιά της. Πρέπει να ακούσει τη φωνή των κατοίκων που ζητούν να αναγνωριστεί η περιοχή τους ως θέρετρο και να επιβάλει τα τέλη που αρμόζουν. Παράλληλα θα πρέπει ναεξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να επεκταθεί και στοn εντός σχεδίου οικισμό η προστατευόμενη ζώνη που θα αναδεικνύει τον παραδοσιακό χαρακτήρα των περιοχών και η οποία θα εμπίπτει σε αυστηρά αρχιτεκτονικά κριτήρια. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε το παράδοξο δημιουργίας παραδοσιακών κατοικιών εκτός σχεδίου πόλης και τσιμεντένιων εκτρωμάτων στις περιοχές οργανωμένης δόμησης. Αρα θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως παραδοσιακοί οικισμοί όλα τα θέρετρα στα οποία θα επιτραπεί η εκτός σχεδίου δόμηση. Επιπρόσθετα θα πρέπει να οριστούν σαφώς τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των κατοικιών που θα οικοδομούνται σε αυτές τις περιοχές από αύριο το πρωί. Επειδή μάλιστα μιλάμε για παραδοσιακούς οικισμούς θα πρέπει να οριστεί με απόλυτη σαφήνεια το μέγιστο μέγεθος των κατοικιών που θα επιτρέπεται να οικοδομηθούν. Ετσι ή αλλιώς παραδοσιακά τριώροφα δεν υπάρχουν όπως δεν υπάρχουν και παραδοσιακές… πισίνες. Θεωρώ λοιπόν ότι η δημοτική αρχή πρέπει να ακούσει την κραυγή αγωνίας των κατοίκων και να προχωρήσει σύντομα σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για να χαρακτηριστούν όλα τα θέρετρα του Δήμου Καλαμάτας ως παραδοσιακοί οικισμοί. Και επειδή στα παραδοσιακά θέρετρα δεν χωρούν κλαμπ και αίθουσες για γάμους με γυφτολαϊκά τραγούδια, θα πρέπει σαφώς στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο να καθοριστούν οι χρήσεις γης. Μην ξεχνάμε ότι οι κάτοικοι της Βέργας έχουν διαμαρτυρηθεί πολλές φορές για την ηχορύπανση τονίζοντας ότι μένουν ξάγρυπνοι εξαιτίας των ντεσιμπέλ που εκπέμπουν τα ηχεία των καταστημάτων που λειτουργούν στην περιοχή. Τώρα λοιπόν που θα ληφθούν οι αποφάσεις για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο καλό θα είναι να ξεκαθαρίσει και το τοπίο αναφορικά με τις χρήσεις γης στα θέρετρα. Αν δεν γίνει αυτό οι κάτοικοι των θερέτρων θα έρθουν στα χέρια με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή καθώς οι εν δυνάμει αγοραστές των οικοπέδων και των ακινήτων του παραδοσιακού οικισμού θα στραφούν σε φυγή αν ακούσουν… γυφτολαϊκά.

Συμπερασματικά: Οι κάτοικοι της Βέργας διαδηλώνοντας άνοιξαν το δρόμο για τη δημιουργία παραδοσιακών θερέτρων στα προάστια της Καλαμάτας. Η δημοτική αρχή πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των κατοίκων. Κάνοντας το πρώτο βήμα σε αυτή την προσπάθεια, αύριο κιόλας, πρέπει να αυξήσει τα τέλη αναγνωρίζοντας έτσι εμπράκτως ότι η Βέργα είναι θέρετρο και ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν βοσκοτόπια.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Μαϊος 2011 19:46