Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011 22:07

Το μποζόνιο Χιγκς και τα σκουπίδια της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η παρακολούθηση των δηλώσεων αυτοθαυμασμού του περιφερειάρχη Πελοποννήσου είναι μια εξαιρετικά χαλαρωτική και ευχάριστη νότα στη μαύρη καθημερινότητα της ειδησεογραφίας. Δεν ξέρουμε αν το έχετε καταλάβει, αλλά όλα τα προβλήματα τα έχει προβλέψει και τα έχει λύσει ο περιφερειάρχης! Το μόνο για το οποίο δεν έχει υπάρξει ακόμα ανακοίνωση είναι το μποζόνιο Χιγκς ή «σωματίδιο του Θεού», αλλά μάλλον δεν θα αργήσει κι αυτό να μπει στα θέματα ενδιαφέροντος του πληθωρικού περιφερειάρχη μας.
Αυτή η κρίση μεγαλείου δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο, οπότε είναι κουραστικός ακόμα κι ο σχολιασμός της - όμως είναι δύσκολο να κρατηθεί κανείς όταν αυτή αγγίζει κρίσιμα θέματα. Στη σύσκεψη προχθές στην Τρίπολη για τα σκουπίδια είχαμε ακόμα μια παράσταση μεγαλοπρέπειας, που ξεκίνησε με την απαίτηση να μιλήσει ο περιφερειάρχης -προφανώς ως ανώτερος όλων- στο τέλος της συζήτησης -μετά δηλαδή κι από τον παριστάμενο αρμόδιο υφυπουργό- και κατέληξε στην απαίτηση να πάρει... εύσημα για τη λύση που του αντέγραψαν και θα την εφαρμόσουν όλοι σ' όλη τη χώρα! Στην Περιφέρεια βέβαια δεν έχει δρομολογηθεί καμία λύση, ούτε καν η περιβόητη προκήρυξη του φοβερού διαγωνισμού δεν έχει ακόμα βγει στον αέρα, αλλά αυτό προφανώς δεν έχει καμία σημασία. Δεν γνωρίζουμε πώς κατάφερε να κρατηθεί ο παριστάμενος υφυπουργός - ο οποίος, εκτός των άλλων, ως πρώην δήμαρχος έχει λύσει εδώ και χρόνια το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή του! Προφανώς... το πήρε το ποτάμι του πολιτικού πολιτισμού.
Εκτός βέβαια από τις κρίσεις μεγαλείου, αυτό που καταδείχτηκε στην προχθεσινή σύσκεψη είναι ότι η Πελοπόννησος θα λύσει... τελευταία στην Ελλάδα το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι αρμόδιοι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κάνουν διαρκώς δηλώσεις για το πρόβλημα, αλλά δεν είναι ικανοί εδώ και 1 χρόνο να συντάξουν ούτε μία προκήρυξη διαγωνισμού. Εννοείται ότι για την καθυστέρηση δεν φταίνε ο Πέτρος και η Ντίνα, αλλά ο Τάσος που κρατούσε δεμένους τους υπαλλήλους μέχρι τον Ιούνιο και δεν μπορούσαν να συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης! Μόλις τους απελευθέρωσε, ξεκίνησε η δουλειά και μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι όλα έτοιμα! Τέτοια επιχειρήματα για την καθυστέρηση ούτε ο Τσάκας δεν τα έχει σκεφτεί! Προσοχή μόνο στα μελομακάρονα, μη λερωθούν τα τεύχη και μας βρει βρώμικους κι ο νέος χρόνος!
Πέρα όμως από την πλάκα, το χειρότερο είναι ότι ακόμα κι αν βγει στον αέρα η προκήρυξη το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, γιατί το μεγάλο ζήτημα είναι η εξεύρεση χώρου εγκατάστασης της όποιας λύσης επιλεγεί. Οπως πολλές φορές έχουμε υπογραμμίσει, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι ζήτημα χρηματοδότησης ή τεχνολογίας, αλλά χώρου εγκατάστασης. Οσο δεν υπάρχει πολιτική βούληση για εξεύρεση χώρου και αδειοδότησής του, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα. Εδώ και χρόνια το πολιτικό προσωπικό σε κόμματα και δήμους αρνείται να δει την πραγματικότητα, παίζοντας με τον τοπικιστικό λαϊκισμό. Προτιμά να ρίχνονται τα σκουπίδια σε δεκάδες χωματερές και να κονομάει η αποκαλούμενη μαφία, από το να δημιουργήσει έναν ελεγχόμενο και περιβαλλοντικά ασφαλή χώρο.
Το ίδιο έργο συνεχίζεται και τώρα: Το υπάρχον πολιτικό προσωπικό σε Περιφέρεια και δήμους είναι παλαιοκομματικό και κυρίως ρουσφετολογικό, γι' αυτό και αρέσκεται σε δηλώσεις μεγαλοπρέπειας αποφεύγοντας να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις. Το καλαμπούρι με τη διαχείριση των απορριμμάτων όμως πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει. Οι δήμαρχοι και ο Τατούλης καλό θα ήταν να συμφωνήσουν άμεσα στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επιλογή του χώρου - και μετά μπορούν με ευκολία να αποφασίσουν την πλέον ορθολογική περιβαλλοντικά και οικονομικά λύση. Οσο αρνούνται να επιλέξουν χώρο εγκατάστασης, τόσο θα διαιωνίζεται το πρόβλημα, θα πληθαίνουν οι δηλώσεις και θα μεταβιβάζονται οι ευθύνες. Ομως από δηλώσεις του... παλιού καλού πολιτικού προσωπικού, έχουμε όλοι μας μπουχτίσει.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011 22:11