Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2012 10:10

Προβολή ντοκιμαντέρ "Ενας κόσμος υπόγειος'' στο "Καφέ σινέ"

Με την προβολή του ντοκιμαντέρ ''Ένας κόσμος υπόγειος'' της Καλλιόπης Λεγάκη που αναφέρεται στην ζωή και το έργο του Ηλία Πετρόπουλου, συνεχίζει το πρόγραμμά του το Φεστιβάλ θερινών προβολών του "Καφέ σινέ" σήμερα στις 9.30 μ.μ. στο ''Καφέ-Σινέ'' (δρόμος προς Κορδία)

Ο Ηλίας Πετρόπουλος γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα. Το 1934 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη λόγω μετάθεσης του πατέρα, υπαλλήλου στο Δημόσιο.

Το 1944 πεθαίνει ο πατέρας του.Δε βρέθηκε ποτέ το πτώμα του, γεγονός που τον σημάδεψε βαθιά. Το 1958 γίνεται μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ''Διαγώνιος'', υπεύθυνος για τις εικαστικές τέχνες και τα οικονομικά

Το 1965 εγκαθίσταται στην  Αθήνα, όπου εργάζεται ως δημοσιογράφος στην ''Μεσημβρινή'' και το περιοδικό ''Εικόνες''. Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς παραμονής του στην Αθήνα συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για τα βιβλία του (''Ρεμπέτικα Τραγούδια'', ''Καλιαρντά'' και το ποίημα ''Σώμα'')

Το 1975 εγκαθίσταται στο Παρίσι. Σπουδάζει επί τρία χρόνια τουρκολογία στην Ecole Pratique. Aπό το 1981 έως το 1985 δίνει διαλέξεις στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Το 1985 επιστρέφει στο Παρίσι, όπου μένει και εργάζεται ως τον θάνατό του χωρίς να γυρίσει ποτέ στην Ελλάδα. Εγραψε πεζά, λεξικά, άρθρα, ποίηση, βιβλία για τον υπόκοσμο, την ενδυματολογία, τη λαογραφία, την αρχιτεκτονική.


ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

«Παρουσιάζω τον κόσμο με ένα διαφορετικό βλέμμα, από ό,τι μας έμαθαν στο σχολείο ή στο στρατό. Πιστεύω πως ο καθένας έχει δικαίωμα να βλέπει την κοινωνία με το δικό του βλέμμα. Προσωπικά με ενδιαφέρει περισσότερο ο Διάβολος παρά ο Θεός»

Ηλίας Πετρόπουλος: Πνεύμα ανήσυχο και ερευνητικό, πολέμιος των ακαδημαϊκών και του κατεστημένου, ο Πετρόπουλος ήταν ο πρώτος λαογράφος στην Ελλάδα, που ασχολήθηκε με το περιθώριο και κατέγραψε πρόσωπα και πράγματα περιφρονημένα από την επίσημη ιστορία της χώρας του.

Σκηνοθεσία: Καλλιόπη Λεγάκη

Διάρκεια: 61'

Πολυμέσα