Σάββατο, 06 Αυγούστου 2011 01:27

Ο Καρνέσης παρουσιάσε το χρονοδιάγραμμα του αυτοκινητόδρομου - Καμία δέσμευση για την τύχη του περιμετρικού

Τα χρονοδιαγράμματα για τον αυτοκινητόδρομο επιβεβαίωσε προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, ο Γιάννης Καρνέσης, υπεύθυνο διευθυντικό στέλεχος του υπουργείου για το έργο. Ωστόσο, δε δεσμεύτηκε για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του περιμετρικού δρόμου στο ομόφωνο αίτημα του Συμβουλίου, παρότι αποδέχθηκε ότι προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης, αλλά παρατήρησε πως η κατασκευή του θα εξαρτηθεί από τη μείωση, τον εξορθολογισμό των τιμών των απαλλοτριώσεων κατά την κρίσιμη συνεδρίαση του Εφετείου τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που επικαιροποίησε: Μέχρι τέλος του χρόνου θα παραδοθεί ο αυτοκινητόδρομος έως τη Σπερχογεία, στο "Πράκτικερ", που θα αποτελεί την πρώτη είσοδο της Καλαμάτας. Στα μέσα του 2012 θα ολοκληρωθεί έως τον κόμβο Καρέλια (δυτικής Καλαμάτας), που θα συνδέει τον αυτοκινητόδρομο με την οδό Αθηνών. Το καλοκαίρι του 2012 αναμένεται να ολοκληρωθεί και το Παραδείσια - Τσακώνα. «Το έργο το χρωστάει το υπουργείο στους κατοίκους της Μεσσηνίας», παρατήρησε ο κ. Καρνέσης. Για την περίπτωση να δοθεί νωρίτερα με παράκαμψη, επεσήμανε ότι «η παράκαμψη είναι ένα εγχείρημα που εξετάζεται ενδελεχώς. Αν γίνει, δε θα τη χρησιμοποιούν φορτηγά. Θα λειτουργήσει για 5 - 6 μήνες με συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και μόνο για επιβατηγά οχήματα. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε τη ζωή του κόσμου».

Η μηχανικός του υπουργείου - επιβλέπουσα του έργου Τζένη

Καλοφωλιά ενημέρωσε ότι «το κόστος της παράκαμψης είναι 1,5 εκ. ευρώ και μαζί με τη συντήρηση το κόστος ανεβαίνει στα 2 με 2,5 εκ. ευρώ για 5 - 6 μήνες».

Για τον περιμετρικό ο κ. Καρνέσης εξέφρασε την πίστη ότι «θα υπάρξει εξορθολογισμός των οριστικών τιμών μονάδας και θα γίνει και η κατασκευή του έργου». Διευκρίνισε πως «πρέπει να μειωθούν οι ειδικές αποζημιώσεις» και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να πληρώσουμε 600.000 ευρώ για σπίτι που δεν απαλλοτριώνεται».

Για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από το έργο του αυτοκινητόδρομου, που παρουσίασαν σύμβουλοι (Μανδηλάρης και Δημόπουλος) και πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων (Περρωτής, Πετρούλιας), ο κ. Καρνέσης απάντησε ότι το «έργο έχει πλήρη υδραυλική μελέτη. Καμία ποσότητα νερών από τον αυτοκινητόδρομο δε διοχετεύεται σε παρακείμενες ιδιοκτησίες.

Προβλήματα υπάρχουν σε διάφορες περιοχές, όπως στο Πήδημα, όχι από το έργο, αλλά λόγω της γεωμορφολογίας. Εκεί θα χρειαστούν συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις. Θα το αντιμετωπίσουμε». Ενημέρωσε, επίσης, ότι «οι φθορές στον υπάρχοντα εθνικό δρόμο με την ολοκλήρωση και παράδοση του αυτοκινητόδρομου, θα αποκατασταθούν από το "Μορέα"».

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Πληροφόρησε ότι το συνολικό κόστος του έργου του "Μορέα" είναι 844 εκ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ κι εξήγησε πως το Δημόσιο βάζει 340 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα ο κατασκευαστής. Τα 100 εκ. τα έχει δανειστεί, τα 80 εκ. από τα διόδια κατά τα 4,5 χρόνια της κατασκευής του έργου και τα υπόλοιπα οι τράπεζες, οι μισές από τις οποίες είναι ξένες, απ’ όλη την Ευρώπη.

Ενημέρωσε ότι τα διόδια (η σημερινή τιμή τους είναι 5,7 λεπτά το χιλιόμετρο) στ’ Αρφαρά θα καλύπτουν τη διαδρομή από την Καλαμάτα έως τον κόμβο της Αλλαγής και τα διόδια του Λεύκτρου (Βελιγοστής) τη διαδρομή από το Λεύκτρο έως τον κόμβο της Αλλαγής.

Τέλος, απάντησε ότι «δεν μπορούμε να φτιάξουμε αποσπασματικά τεχνικά, γέφυρες στο πουθενά (όπως ζητήθηκε για τον περιμετρικό), αν δεν έχουμε το έργο, την απόφαση του δικαστηρίου για τις απαλλοτριώσεις».