Κυριακή, 19 Μαϊος 2024 08:32

Φιλήμων Καραμήτσος - Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη «Νέα Αριστερά»: Οι Ευρωεκλογές ανασύνθεση του πολιτικού χάρτη

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σινάπη

“Το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται ότι μπορεί να είναι και οι πιο ενδιαφέρουσες ευρωεκλογές από το 1981 στη χώρα μας από τη σκοπιά ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού και προς μία πιθανή ανασύνθεση του πολιτικού χάρτη, κάτι που είναι και δικός μας στόχος”. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στην “Ε” ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς  Φιλήμων Καραμήτσος, δημοσιογράφος από τα Γιάννενα.

Ο Φ. Καραμήτσος επισημαίνει ότι “θέλουμε μια ισχυρή, δημοκρατική, αλληλέγγυα και συμπεριληπτική Ευρώπη, αυτόνομη, φιλειρηνική και ανοικτή στον κόσμο. Κι αυτό είναι και ελληνική και ευρωπαϊκή υπόθεση ταυτόχρονα”.

 

Ενας δημοσιογράφος της περιφέρειας υποψήφιος ευρωβουλευτής. Πως πήρατε την απόφαση, τι ήταν εκείνο που σας έκανε να αποδεχθείτε την πρόταση και να θέσετε υποψηφιότητα;

“Ξεκίνησε από την απόφασή μου αρχικά πριν από μερικούς μήνες, που τώρα μου φαίνονται αιώνας σχεδόν, να ενταχθώ στην πρωτοβουλία που κατέληξε στο κόμμα της Νέας Αριστεράς. Και νομίζω ότι έχει να κάνει με ένα ζήτημα ταυτότητας και προσωπικής επιλογής αρχικά, μία απόφαση να μην προφυλαχθώ, αλλά να εκτεθώ, να βγω από την «ασφαλή ζώνη» που μου πρόσφερε μία επαγγελματική πορεία τριών δεκαετιών με αποδοχή και αναγνώριση, για την οποία είμαι πάντα ευγνώμων και θέλω να τη συνεχίσω, αλλά τώρα αισθάνθηκα ότι μπορώ να της δώσω και μια άλλη κατεύθυνση. Στις σκοτεινές μέρες της ανησυχίας που ζούμε και του φόβου που μας τρώει από μέσα μας, μπορούμε να δοκιμάσουμε μόνοι μας αρχικά, αλλά και σε μία πορεία συνάντησης

και με άλλους βαθμιαία, να δημιουργήσουμε τους όρους για τη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε. Και ταίριαξα και με τους ανθρώπους της Νέας Αριστεράς πρέπει να πω, σε αυτή την πορεία συμπόρευσης, με αυτό το αίσθημα ότι μπορεί να φτιαχτεί ένα σπίτι της σύγχρονης Αριστεράς, ευήλιο και ανοιχτό στον πολύ κόσμο και να πάμε παρακάτω. Μου αρέσει αυτή η ανοιχτότητα και ότι όλα είναι δυνατά, ότι είμαστε οι δημιουργοί των καιρών μας από κάτω, μέσα στην κοινωνία”.

 

Πόσο κρίσιμες είναι οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη;

“Πριν από μερικούς μήνες οι περισσότεροι θα λέγαμε ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές θα είναι χαλαρή και ότι πολιτικά όλα έχουν κλείσει γύρω από το περίφημο πια «41%», το οποίο η ΝΔ συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως απάντηση σε κάθε κριτική. Το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται ότι μπορεί να είναι και οι πιο ενδιαφέρουσες ευρωεκλογές από το 1981 στη χώρα μας από τη σκοπιά ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού και προς μία πιθανή ανασύνθεση του πολιτικού χάρτη, κάτι που είναι και δικός μας στόχος. Θέλουμε να δεχθεί ισχυρό πολιτικό πλήγμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να δημιουργηθούν οι όροι μίας άλλης κατεύθυνσης.

Συνολικά για την Ευρώπη ας σκεφθούμε ότι βγαίνουμε μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις που έχουν αλλάξει βαθιά τις ζωές μας σε όποια χώρα κι αν ζούμε, ενώ βιώνουμε πρωτοφανείς συνθήκες με τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα. Αυτή η αίσθηση της ανασφάλειας, της ανησυχίας και του κινδύνου, σε συνδυασμό με τις χαμηλές προσδοκίες για το μέλλον, τείνουν να γίνει μόνιμη συνθήκη για τους Ευρωπαίους σήμερα. Σαν να πατάς συνέχεια σε κινούμενη άμμο. Και για τις πολλές και μεγάλες κρίσεις στην Ευρώπη ευθύνονται εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που υπόσχονταν τη διαρκή ευημερία και το τέλος της ιστορίας και των ιδεολογιών. Έτσι θα συνεχίσουμε και για άλλα πέντε χρόνια;”.

 

Εκτιμάτε ότι οι Ελληνες πολίτες θα ψηφίσουν με το βλέμμα στην Ευρώπη ή θα στείλουν κυρίως ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και για άλλα σοβαρά ζητήματα, για τα οποία επικρίνεται έντονα;

“Η ακρίβεια είναι όντως απίστευτο πόσο βαθιά έχει επηρεάσει την ελληνική κοινωνία. Στην ουσία ζούμε πια τις συνέπειες της ακρίβειας, η οποία κρατά πολύ καιρό τώρα, ώστε να παράγει και νέες συνέπειες. Το ότι τελειώνει ο μισθός πριν από το τέλος του μήνα -στην αρχή του μήνα μου είπε μία συμπολίτισσα σε μία περιοδεία- είναι μία πρωτόγνωρη αίσθηση για την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού που αποτέλεσαν και τους κυρίαρχους μύθους των τελευταίων δεκαετιών. Το μήνυμα αυτό συνεπώς θα σταλεί με το εκλογικό αποτέλεσμα. Και είναι και αυτό το αίσθημα της απογοήτευσης από μία κυβέρνηση που έταζε ότι θα έρθει η κανονικότητα και εδώ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Κι ας έχουμε υπόψη ότι ελληνικά και ευρωπαϊκά είναι και τα προβλήματα, π.χ. της έλλειψης στέγης και των απίστευτων ενοικίων ή η ανάγκη να φορολογηθεί ο πλούτος για να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος. Και για να βάλουμε και έναν πιο στρατηγικό πολιτικό στόχο, η Νέα Αριστερά, η οποία ήδη διευρύνει το ακροατήριό της και ενισχύει την παρουσία της, αγωνίζεται για μια ριζική στροφή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τις κυρίαρχες πολιτικές που οξύνουν τις ανισότητες και την ανασφάλεια και οδηγούν στην ενίσχυση της Ακροδεξιάς, η οποία προσπαθεί να επωφεληθεί από τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Θέλουμε μια ισχυρή, δημοκρατική, αλληλέγγυα και συμπεριληπτική Ευρώπη, αυτόνομη, φιλειρηνική και ανοικτή στον κόσμο. Κι αυτό είναι και ελληνική και ευρωπαϊκή υπόθεση ταυτόχρονα”.

 

Ποια είναι η άποψή σας για το ενδεχόμενο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις στον χώρο της Αριστεράς - Κεντροαριστεράς ή και ευρύτερα στην πατρίδα μας;

“Πρόκειται για μία ερώτηση που τη συναντάμε ήδη το τελευταίο διάστημα από τον κόσμο με αρκετούς να ζητάνε να κάνουμε και κάτι όλοι μαζί, εννοώντας τον προοδευτικό χώρο. Πάντως, αν μιλάμε για άθροισμα απλώς δυνάμεων απέναντι στη ΝΔ, μπορεί να επαναλάβουμε την επόμενη ήττα. Να θυμίσω όμως ότι στις ευρωεκλογές δεν κρίνεται η διατήρηση της κυβέρνησης, η οποία έχει ακόμα τρία χρόνια μπροστά της. Οπότε η ψήφος μπορεί κυρίως να ενισχύσει εκείνες τις δυνάμεις που έχουν αξιοπιστία και πρόγραμμα που τις κάνει ικανές να πάνε στα επόμενα βήματα. Μία τέτοια δύναμη είναι η Νέα Αριστερά και είναι πολύ ευχάριστο ότι αυτό αναγνωρίζεται ήδη από τους πολίτες. Δικός μας στόχος συνεπώς, οφείλει να είναι και το έχουμε πει πολλές φορές, η ανάδειξη της Αριστεράς σε πρωταγωνίστρια, σε καταλύτη των εξελίξεων, μέσα από την συγκρότηση ενός εναλλακτικού αντινεοφιλελεύθερου και δημοκρατικού πολιτικού ρεύματος”.

 

Τι μήνυμα θα στελνατε στον κόσμο που είναι απογοητευμένος και δηλώνει πως δεν θα πάει να ψηφίσει στις 9 Ιουνίου;

“Προσωπικά δεν θέλω να υποδεικνύω τίποτα και σε κανέναν. Δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν κι όλοι κάνουν αυτό που θέλουν και μπορούν στη ζωή τους. Θα ήθελα να σημειώσω, όμως, για την αξία της πολιτικής, ότι ακόμα και μέσα σε αυτό το ζοφερό συχνά πολιτικό σκηνικό, έχουν γίνει νίκες που σημαίνει ότι αξίζει τον κόπο να ενισχυθεί ένα κόμμα ακόμα και μικρό που ξέρει, όμως, με γνώση και με δυναμική να κάνει πολιτική διαφορετική από τις κυρίαρχες. Να θυμίσω την προσπάθεια που έγινε, με πρωτοβουλία της Αριστεράς και άλλων προοδευτικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να υιοθετηθεί μια Οδηγία για τα δικαιώματα των εργαζομένων σε πλατφόρμες. Μια Οδηγία που να πρόκειται να θέσει ένα ελάχιστο πλαίσιο προστασίας και ορθής νομικής μεταχείρισης των εργαζομένων σε πλατφόρμες, που σήμερα χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό εργασιακής επισφάλειας.

Να πω όμως και κάτι άλλο. Όταν είμαστε απογοητευμένοι, ένα από τα σημαντικά που χάνουμε είναι η συνάντηση. Το να συναντιέσαι με τον άλλο σήμερα ειδικά, είναι σαν να πολλαπλασιάζεις τον κόσμο μέσα σου, διώχνοντας τον φόβο και την αδιαφορία που λέγαμε στην αρχή ότι μας κατακλύζουν. Κι αν συναντηθούμε, ποιος ξέρει τι νέα πράγματα, μπορεί να γεννηθούν. Ας δώσουμε μια ευκαιρία σε αυτό που ετοιμάζεται να έρθει και περιμένει ένα έναυσμα από εμάς. Ας δούμε κι έτσι την ψήφο μας”.