Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 18:12

Να προσεγγίζουν τα παιδιά πιο επιστημονικά και πιο υπεύθυνα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Ηταν πολύ σημαντική η εκδήλωση με θέμα “Συναισθηματική ανάπτυξη και ψυχική υγεία στην εφηβεία”, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές: στο 2ο Λύκειο Καλαμάτας, στο Ιδρυμα “Θεοδώρου και Καλλιόπης Παυλή” και στην Ενωση Γονέων Καλαμάτας. Ευχής έργο θα ήταν να βρουν μιμητές στην πόλη και στη Μεσσηνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την εκδήλωση την παρακολούθησαν μέχρι το τέλος αρκετοί γονείς και εκπαιδευτικοί, που σχεδόν γέμισαν το αμφιθέατρο. Θα έπρεπε να ήταν ακόμα περισσότεροι, αλλά δεν θα χωρούσαν.

Οι τέσσερις εγνωσμένης αξίας ψυχίατροι παιδιών και εφήβων εισηγήθηκαν ενδιαφέροντα πράγματα που ο κάθε γονιός ή εκπαιδευτικός τα συναντάει καθημερινά μπροστά του και δεν τα αξιολογεί με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που πρέπει. Από τα πιο σημαντικά στοιχεία που τονίστηκαν είναι ο ιδιόμορφος και απαιτητικός ρόλος των γονιών - και το ότι ένα παιδί είναι ευτυχισμένο όχι όταν του δίνονται τα πάντα, αλλά όταν του δίνονται τα όπλα για να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες της ζωής.

Οι ψυχίατροι ανέλυσαν με απλό κατανοητό τρόπο ότι έχουμε να κάνουμε με παιδιά και εφήβους που δέχονται διάφορα ζωηρά και πολύπλευρα ερεθίσματα· με ψυχές παιδιών που διαμορφώνονται από εμάς και έχουν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες προκλήσεις της εποχής.

Τα όσα ακούστηκαν για το άγχος και την κατάθλιψη των εφήβων ήταν συγκλονιστικά και πρέπει να διαδοθούν και να γίνουν κτήμα του κάθε γονιού και εκπαιδευτικού. Γι' αυτό και τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται πιο συχνά, με μεγαλύτερη συμμετοχή γονιών και εκπαιδευτικών.

Να επισημανθεί εδώ και η συμμετοχή των μαθητών του 2ου Λυκείου, που κατέθεσαν τις απόψεις τους απαντώντας όλοι, ανώνυμα, στα ερωτήματα για το ποιες καταστάσεις επιβαρύνουν και ποιες υποστηρίζουν την ψυχική υγεία των νέων που φοιτούν στο λύκειο. Οι απόψεις των παιδιών πρέπει γενικά να μελετηθούν, να αξιολογηθούν, και σε αυτές να στηριχτούν οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και η βελτίωση των σχέσεων των παιδιών με τους γονείς και τους καθηγητές τους.

Κλείνοντας και συνοψίζοντας ο διευθυντής του 2ου Λυκείου τα είπε όλα, μετά από αυτά που ακούστηκαν: Οτι ως εκπαιδευτικοί πρέπει να προσεγγίζουν τα παιδιά πιο επιστημονικά και πιο υπεύθυνα.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 17:12