Τρίτη, 30 Απριλίου 2024 13:40

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας

 

Με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας αύριο Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου στις 10 το πρωί, τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά, το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμιοι σύλλογοι του δημοσίου τομέα και σύλλογοι του ιδιωτικού τομέα, οι αγρότες και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΣΕ προκήρυξαν 24η πανεργατική απεργία την 1η Μαΐου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη μεταφορά της Εργατικής Πρωτομαγιάς, “που μοναδικό σκοπό έχει την υποβάθμιση της παγκόσμιας γιορτής των εργαζομένων”, σύμφωνα με εργατικά σωματεία.

Χθες συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, απευθύνθηκε κάλεσμα σε εργαζόμενους και συλλογικά όργανα της πόλης να δώσουν αγωνιστικό “παρών” στην απεργιακή συγκέντρωση:

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς παρατήρησε ότι “η Εργατική Πρωτομαγιά δεν μεταφέρεται, γιορτάζεται και τιμάται την ημέρα της πρώτης θυσίας των εργατών. Ο φετινός εορτασμός της πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για την ανατροπή αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών”.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Μεσσηνίας Παναγιώτης Κουφαλάκος ανέφερε πως “η 1η Μάη μας βρίσκει τους συνταξιούχους  και τις οικογένειες μας στην χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 10 ετών. Οι συντάξεις μας δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών μας. Να γίνει υπόθεση ακόμα περισσότερων σωματείων και φορέων η πάλη ενάντια στην ακρίβεια και στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της υγείας με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια”.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Χριστίνα Λαδά προέτρεψε σε “αγώνα ενάντια στις πολιτικές που μας εξαθλιώνουν, να διεκδικήσουμε καλύτερους μισθούς και συντάξεις” και σημείωσε πως “δεν θέλουμε εμείς και τα παιδιά μας να ζήσουμε χειρότερα από τις προηγούμενες γενιές”.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Μεσσηνίας Παναγιώτης Καράμπελας κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγώνα ενάντια στους κεφαλαιοκράτες κι επέκρινε την κυβέρνηση και τα κόμματα που εφαρμόζουν αντεργατικούς νόμους.

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Μεσσηνίας Βασίλης Τζαμουράνης  επεσήμανε τα ζητήματα της συλλογικής σύμβασης εργασίας, της κατάργησης των αντεργατικών διατάξεων, της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και παιδείας και της δίκαιης φορολογίας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας Δήμητρα Δημητρούλια ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι απεργούν για να δώσουν στην Εργατική Πρωτομαγιά την αίγλη που της αξίζει και να τη γιορτάσουν αγωνιστικά όπως της αξίζει.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κώστας Γαλιώτος απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής για να διαμαρτυρηθούν για τα εργασιακά, για τη δικαιοσύνη, για την υγεία και την παιδεία.

Ο γραμματέας του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας Γιάννης Λαγογιάννης επέκρινε το υπουργείο Εργασίας που μετέφερε την Πρωτομαγιά, για την εξαφάνιση των αργιών και της Κυριακής, την 6ήμερη εργασία, ενώ στάθηκε στα εργατικά δυστυχήματα με τους νεκρούς και τους σακατεμένους.

Ο Γιώργος Κανέλης, μέλος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, παρατήρησε ότι έχουμε ξαναγυρίσει 138 χρόνια πίσω και δίνουμε αγώνα για το 8ωρο και την πενθήμερη εργασία κι επέκρινε την κυβέρνηση που καθιερώνει την 6ήμερη εργασία και διατηρεί την κατάργηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Γ.Σ.