Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2019 19:56

Είναι στοιχείο δημοκρατίας η στήριξη στα ΑμεΑ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Κραυγή αγωνίας για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που τελειώνουν το Ειδικό Γυμνάσιο και το Ειδικό Επαγγελματικό Εργαστήριο και είναι καταδικασμένα να μείνουν στο σπίτι τους, απηύθυναν Σύλλογοι Γονέων σχολείων τους στην Καλαμάτα.

Ζητούν τη δημιουργία μιας νέας μεταγυμνασιακής δομής διά βίου εκπαίδευσης, εργασίας και φροντίδας των αποφοίτων των Ειδικών Επαγγελματικών Εργαστηρίων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) και κυρίως διά βίου φοίτηση που θα περιλαμβάνει διαμονή, εργασιοθεραπεία, εκπαίδευση και φροντίδα. Ζητούν, ακόμα, Κέντρα Ημέρας για ενήλικες, τη στήριξη, όπως σημείωσαν, “από όλους τους φορείς, να υπάρχει διά βίου υποστήριξη για τα παιδιά μας, για να ζήσουν με αξιοπρέπεια”.

Ολα αυτά τα σοβαρά ζητήματα περιλαμβάνονται στο ρεπορτάζ της συνέντευξης Τύπου εκπροσώπων Συλλόγων Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Αυτισμό και Ειδικές Ανάγκες με τους επικεφαλής της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας.

Γονείς επεσήμαναν με απογοήτευση ότι “για τα περισσότερα παιδιά με αναπηρίες, μετά το ΕΕΕΕΚ και το Ειδικό Γυμνάσιο είναι το σπίτι, που είναι η καταδίκη τους, δεν έχουν κάπου να απασχοληθούν. Τα περισσότερα παιδιά είναι με βαριές αναπηρίες που δεν έχουν λόγο. Φθάνουν 20 χρονών και δεν έχουν άλλη διέξοδο, μόνο το σπίτι. Είναι ζητούμενο η στήριξη από όλους τους φορείς, για να υπάρχει διά βίου υποστήριξη. Δεν είμαστε ζητιάνοι, αξιοπρέπεια θέλουμε για τα παιδιά μας. Είναι πολίτες και το κράτος πρέπει να φροντίσει τους αδύναμους, να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Οι γονείς φθάνουν στο σημείο να παρακαλάνε να πεθάνουν πρώτα τα παιδιά τους, για να μην τα αφήσουν πίσω, μόνα και αβοήθητα”.

Είναι δείγμα πολιτισμού και προόδου μιας κοινωνίας και μιας Πολιτείας, το ενδιαφέρον και η φροντίδα για τα άτομα με αναπηρία. Είναι στοιχείο δημοκρατίας, αλληλεγγύης και αγάπης προς το συνάνθρωπο η υποστήριξη για τους αδύναμους. Δεν είναι ζήτημα οικονομικό. Είναι κυρίως θέμα κοινωνικό, ανθρώπινο η στήριξη στις οικογένειες που μεγαλώνουν παιδιά με αναπηρία. Είναι θέμα ισότητας και παροχής ίσων ευκαιριών, που δικαιούνται τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην εκπαίδευση, στη δημιουργική απασχόληση και την εξεύρεση εργασίας. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να αποτρέψει το περιθώριο, να φροντίσει για τη στήριξη, την κοινωνική ένταξη, για την αξιοπρέπεια και τη ζωή των ατόμων αυτών.

Μια κανονική χώρα έχει αντιμετωπίσει τα αυτονόητα και έχει εξασφαλίσει την αξιοπρεπή καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2019 18:03