Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022 11:50

Κερδίστε μια σαλατιέρα από λευκό πηλό φαγιάνς (Νικήτρια)

Η μετατροπή ενός κομματιού πηλού σε ένα μικρό έργο τέχνης απαιτεί συγκέντρωση, φαντασία, αλλά και χαρά.


H Μαρία Βασιλογιαννακοπούλου κατάγεται από τα Βουνάρια Μεσσηνίας, χωριό γνωστό για τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής μέχρι το 1990. Οι πρώτες της προσλαμβάνουσες, ήταν γεμάτες απ’ αυτήν τη μοναδικά γοητευτική παραδοσιακή τέχνη με την τεράστια καλλιτεχνική αξία.
Οι αναμνήσεις της την έσπρωξαν να παρακολουθήσει μαθήματα κεραμικής και σήμερα τη βρίσκουμε στο δικό της εργαστήρι κεραμικής στα Βουνάρια.

Το καλοκαίρι κάνει μαθήματα και σε γκρουπ τουριστών οι οποίοι με ένα μάθημα έρχονται σε επαφή με τον πηλό και κατασκευάζουν το δικό τους αναμνηστικό από τις διακοπές τους. Χειροποίητες κούπες, πιατέλες, φλυτζάνια, διακοσμητικά αντικείμενα και πολλά άλλα! Εκτός από τα μαθήματα έχει και μια μικρή παραγωγή την οποία διαθέτει στο εργαστήριο και επίσης κατασκευάζει και αντικείμενα κατά παραγγελία.

 
Περισσότερα στη σελίδα της στο fb: Χειροποίητα Κεραμικά 

Ενας τυχερός/ή αναγνώστης του eleftheriaonline.gr θα κερδίσει μια σαλατιέρα από λευκό πηλό φαγιάνς από τη Μαρία Βασιλογιαννακοπούλου και το “Χοϊκό”

Νικήτρια είναι η Μαρία Κουμούτσου

 

Ο διαγωνισμός έληξε την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022. 

 

 ww.facebook.com/xo

Τα πιθάρια ήταν τα καταλληλότερα αγγεία για κάθε χρήση και απαραίτητα για κάθε σπιτικό. Η κατασκευή τους γινόταν από το καλύτερο και καθαρότερο αγριλόχωμα. Αυτή η χωματοληψία ήταν από τη γύρω περιοχή. Την εντόπιζαν σκάβοντας στα σπλάχνα των λόφων απ’ όπου έβγαζαν ένα γλινώδες χώμα που το ονόμαζαν «τζαρόχωμα». Στο σκάψιμο έδιναν σχήμα σήραγγας, με σκοπό να μπαίνουν μέσα τα ζώα και τα κάρρα και να φορτώνουν, αλλά και για να μην υποχωρούν τα χώματα και τους καταπλακώνουν.

Πιθάρια και τζάρες έβαζαν κάτω στα λούκια και στα σούγελα της στέγης του σπιτιού να γεμίζουν νερό της βροχής. Ακόμη και μια τζάρα κομμένη κάθετα ήταν ιδανική σκάφη για πλύσιμο. Ακόμη και μια μισότζαρα γινόταν κι’ αυτή ποτίστρα για τα ζώα. Παντού μέσα στους σταφιδώνες έβλεπες τζάρες που έφτιαχναν μέσα χαλκό «γαλαζόπετρα» να ραντίζουν τα κλήματα. Μήπως και οι κολυμπήθρες στις εκκλησιές δεν ήταν πήλινες;

Και του Νέστορα στη Χώρα το λουτρό -μια και Πύλιος- πήλινο ήταν κι’ αυτό. Και το μαγκάλι στο χωριό πήλινο ήταν κι’ αυτό. Κι’ αυτό το «γουδί» για σκορδοστούμπι, σκορδαλιά κι’ αλιάδα ήταν πήλινο στολίδι στην κουζίνα καθώς και τα τσουκάλια.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Μουσείο παραδοσιακού ελαιοτριβείου στο Χαρακοπιό (βίντεο)

Το έθιμο του Κλήδονα στo Xαρακοπιό - Στην πυρά τα μαγιάτικα στεφάνια (βίντεο)

Δίπλα σε δυο διάσημες παραλίες στη Δυτική Μεσσηνία