Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 21:32

Σε Ρέθυμνο και Χανιά η Ολυμπιακή Φλόγα

 

Στο Ρέθυμνο και τα Χανιά, δύο ακόμη κρίκους στην αλυσίδα που συνδέει την Αρχαία Ολυμπία με το Παρίσι, όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες το καλοκαίρι του 2024, βρέθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία ξεκίνησε αυτή την ώρα για να φτάσει στην Αθήνα.

Το Ρέθυμνο υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα η οποία ταξίδεψε σήμερα στην Κρήτη, έχοντας ξεκινήσει το αθλητικό και πολιτιστικό της ταξίδι από την Αρχαία Ολυμπία, ώστε να φτάσει παραδίδοντας τη φλόγα των ολυμπιακών αξιών και του ιδεώδους στη Πόλη του Φωτός, το Παρίσι, στη Γαλλία για την 33η Ολυμπιάδα. Ρεθεμνιώτες, επισκέπτες, αυτοδιοικητικοί, τοπικές αρχές και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, υποδέχτηκαν την Δάδα με την Ολυμπιακή Φλόγα και εκατοντάδες κόσμου, χειροκρότησαν τη διαδρομή της από τον Ρεθεμνιώτικο Σταθμό στη μαρίνα της πόλης προς τα Χανιά και τους άλλους σταθμούς στην Ελλάδα. Με μουσική, χορούς, χαιρετισμούς και πολλές ευχές για μία ειρηνική και γεμάτη ανθρωπιά διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλία, το ερχόμενο καλοκαίρι, με έπαρση της ελληνικής και γαλλικής σημαίας, με ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών και του ολυμπιακού ύμνου, στάλθηκε το μήνυμα από το Ρέθυμνο, της φιλίας των λαών και της ειρήνης, βασικά στοιχεία της ολυμπιακής ιδέας.

Οι λαμπαδηδρόμοι παρέλαβαν τη δάδα με την Ολυμπιακή Φλόγα στη λεωφόρο Σοφ. Βενιζέλου και με εναλλαγή λαμπαδηδρόμων σε άλλες 3 θέσεις μέχρι την μαρίνα Ρεθύμνου, βρέθηκαν μπροστά στην αντιπροσωπεία των εκπροσώπων και επισήμων της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «ΠΑΡΙΣΙ 2024» και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

"Το Ρέθυμνο, ως πόλη της Ελλάδας, της γενέτειρας του ολυμπιακού ιδεώδους το οποίο μεταλαμπάδευσε σε όλο τον κόσμο, καλωσόρισε την Ολυμπιακή Φλόγα με συγκίνηση και τιμή, αντάξιες του ισχυρού συμβολισμού της", είπε ο δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργης Μαρινάκης, κάνοντας λόγο για το μήνυμα της ειρήνης, αλληλεγγύης, ενότητας και συναδέλφωσης των λαών. "Σε τούτη τη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται ο πλανήτης μας λόγω των ενεργών εμπόλεμων συρράξεων, των δραματικών επιπτώσεων της συντελούμενης κλιματικής αλλαγής, της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, των ακραίων ανταγωνισμών, του θρησκευτικού και πολιτικού φανατισμού, που υποβαθμίζουν συστηματικά την ανθρώπινη ζωή, οφείλουμε να συνταχθούμε, καθολικά και επίμονα, με τα ιδανικά και τις αρετές που πρεσβεύει και υπηρετεί ο Ολυμπισμός. Να πιστέψουμε στην ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης και διασφάλισης της ανθρώπινης ζωής, ως τη μόνη ασφαλή εγγύηση αξιοπρεπούς διαβίωσης και επιβίωσης του είδους μας. Τούτη η Φλόγα, είναι ένα ισχυρό σύμβολο ελπίδας και πίστης στις θαυμαστές ικανότητες και αντοχές του ανθρώπου, διαχρονικά", είπε ο κ. Μαρινάκης. 

Τέλος, ο δήμαρχος Ρεθύμνης αναφέρθηκε στην διαχρονική διεκδίκηση, την οποία αναδεικνύει η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 και αφορά στην ισότητα των φύλων: "Στόχος που επιδιώκουμε και στο Ρέθυμνο, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, τις κοινωνικές μας δομές, τη συνέργεια μας με πανεπιστημιακά ιδρύματα και οργανωμένες συλλογικότητες και το στρατηγικό μας σχεδιασμό, που είναι σταθερά προσανατολισμένος στην εξάλειψη κάθε διάκρισης που πλήττει την κοινωνική μας συνοχή, στην άμβλυνση των ανισοτήτων, στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στην προστασία των δικαιωμάτων, των δικών μας και των συνανθρώπων μας, και στη διασφάλιση στης ισότητας σε κάθε έκφραση του κοινού μας βίου".

Οι λαμπαδηδρόμοι, μετά την τελετή υποδοχής στο Ρέθυμνο, μεταλαμπάδευσαν τη Φλόγα σε τρεις Ρεθύμνιους λαμπαδηδρόμους για να την μεταφέρουν διαδοχικά μέχρι το Ενετικό Λιμάνι, ώστε να συνεχίσει το ταξίδι της στα Χανιά. 

Στην πόλη της Δυτικής Κρήτης, τα Χανιά, η έναρξη της λαμπαδηδρομίας πραγματοποιήθηκε στη συμβολή των οδών Σκαλίδη και Χάληδων και μέσω των δρόμων δυτικά της Παλιάς Πόλης, της Ακτής Κουντουριώτη κατέληξε στο Γιαλί Τζαμί, όπου άναψε ο βωμός και ακολούθησε η τελετή υποδοχής. Εκατοντάδες Χανιώτες, επισκέπτες, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και φορέων του τόπου, άκουσαν τον Ολυμπιακό Ύμνο από τη φιλαρμονική του δήμου Χανίων και παρακολούθησαν την εκδήλωση «The Olympic Cypher» που διοργάνωσε η πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Flux Laboratory, σε σύλληψη, χορογραφία και καλλιτεχνική επιμέλεια του Ηλία Χατζηγεωργίου. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να προβληθεί το breakdance, νέο άθλημα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, ενώ το δρώμενο αυτό θα παρουσιαστεί συνολικά σε μόλις 6 πόλεις στην Ελλάδα, μια εκ των οποίων ήταν τα Χανιά.

Λίγο πριν τις 8.οο το βράδυ, αναχώρησε ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος για να μεταφέρει τη Φλόγα στο λιμάνι της Σούδας, όπου με το καράβι της γραμμής, θα συνεχίσει το ταξίδι της στην ελληνική επικράτεια και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο.

Όπως είπε - μεταξύ άλλων - ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης: "Οι πέντε ολυμπιακοί κύκλοι, το πλέον αναγνωρίσιμο οικουμενικό σύμβολο, συνδέονται άρρηκτα με τη μυθολογία της Κρήτης, καθώς, σύμφωνα με τον Παυσανία, οι μυθικοί δαίμονες, Ιδαίοι Δακτύλοι, στους οποίους είχε αναθέσει η Ρέα τη φύλαξη του Δία, διοργάνωσαν αγώνες για να διασκεδάσουν το βρέφος. Οι αγώνες αυτοί, αργότερα καθιερώθηκαν ως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το κορυφαίο σημείο αναφοράς του αρχαίου κόσμου. Πέρα όμως από τη μυθολογία, τα τεκμήρια των μινωικών απεικονίσεων των ταυροκαθάψιων, οι δεκάδες Κρήτες Ολυμπιονίκες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία, επιβεβαιώνουν ότι τα Χανιά είναι πόλη στενά συνδεδεμένη με τον Ολυμπισμό και τα υψηλά αθλητικά ιδεώδη".  
 
Ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε επίσης στην αξιοσημείωτη και ιδιαίτερη τιμητική, καθοριστική συμβολή του Κωνσταντίνου Μάνου, μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας που διετέλεσε και δήμαρχος Χανίων, στην αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το 1896. "Γινόμαστε κοινωνοί και πρεσβευτές των συμβολισμών που φέρουν από την αρχαιότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες: την ειρήνη, την εκεχειρία, την αλληλεγγύη, τη συναδέλφωση των λαών, την άμιλλα, την ιερότητα για την ανθρώπινη ζωή, τις αξίες του σεβασμού, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Είναι αξίες και ιδεώδη που ακτινοβολούνται μέσα από την ολυμπιακή φλόγα και που σήμερα αναμετρώνται με τις φρυκτωρίες του πολέμου της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, σε καθεστώτα αυταρχισμού και μισαλλοδοξίας, αλλά και στις δυτικές κοινωνίες των διευρυνόμενων ανισοτήτων".

Ο δήμαρχος Χανίων κατέληξε αποχαιρετώντας την Ολυμπιακή Φλόγα, λέγοντας ότι "από το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, το σταυροδρόμι των τριών ηπείρων και το πέρασμα των θαλάσσιων δρόμων της Δύσης για την 'Απω Ανατολή, με το ιστορικό και το πολιτιστικό φορτίο των 50 αιώνων, γινόμαστε και εμείς ένας κρίκος στην περίτεχνη αλυσίδα μιας μεγάλης διαδρομής που σας ευχόμαστε να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, ώστε να εγγραφούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες «Παρίσι 2024» ως μια ακόμα φωτεινή νησίδα στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας".

Σε σύντομο χαιρετισμό του, το μέλος της ΕΟΕ, Ισίδωρος Κούβελος, μίλησε για το φως που απλώνει η Δάδα με την Ολυμπιακή Φλόγα. "Μεγάλη τιμή για τα Χανιά που υποδέχτηκαν τη φλόγα με το παγκόσμιο μήνυμα, τις ολυμπιακές αξίες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα πριν από 2.800 χρόνια. Αξίες που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά από τόπο σε τόπο για να εμπνεύσουν τους νέους. Προσδοκούμε ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο πραγματικά μπορούμε να κερδίσουμε μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες". Ανέφερε παράλληλα, ότι "οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβιώθηκαν για να εμπνευστούν οι νέοι την ιδέα της ειρήνης, της συμφιλίωσης των λαών, της αλληλοκατανόησης. Ο Πιερ Ντε Κουμπερτέν έλεγε πάντα, ότι Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς παιδεία και πολιτισμό δεν έχουν αξία. Αυτές οι ιδέες εμπνέουν, αυτό το παγκόσμιο μήνυμα που κάνει στάση στα Χανιά, πόλη που αγαπάει τον Ολυμπισμό, τον αθλητισμό… Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 έχουμε 5 αθλητές από τα Χανιά, πέρα εκείνων που συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα...".

ΑΠΕ-ΜΠΕ