Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015 12:55

Ολοι ένα... κι ένα φεγγάρι!

Σταμάτης Κραουνάκης και φέτος! Από τις παραστάσεις που χρόνια τώρα επιλέγω (με μεγάλη ευχαρίστηση) να βλέπω. Το «Ολοι ένα-φίλα με» από τις 22 Οκτωβρίου «τρέχει» κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο Ιδρυμα Κακογιάννη στην Πειραιώς. 

Η παράσταση φέτος είναι διαφορετική. Πιο τραγουδιστική, άρα ανήκει στο απόλυτο πεδίο του Σταμάτη Κραουνάκη. Τραγούδια πολλά, αγαπημένα, δικά του (πλην ελαχίστων) και κάποια (λίγα) κείμενα επιλεγμένα σοφά κατ’ εμέ.

Ο Κραουνάκης στο πιάνο (κλασικά) να ερμηνεύει με τον δικά του τρόπο «πειραγμένα» τα κομμάτια. Αλλιώς φορμαρισμένα, με ενδιαφέρουσες συνδέσεις τόσο μεταξύ τους όσο και με τα κείμενα.

Μαζί του πέντε αγόρια (Χρήστος Γεροντίδης, Σάκης Καραθανάσης, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης, Χάρης Φλέουρας). Είναι οι «άγγελοι» του Κραουνάκη που ερμηνεύουν ξυπνώντας τους δικούς μας «δαίμονες», αυτούς που άλλοτε μας ταλαιπωρούν κι άλλοτε μας λυτρώνουν. Είναι τα δαιμόνια σαν την Σαιξπηρική Τιτάνια, σαν εκείνα που κρύβονται στα ημερολόγια του Σεφέρη, σαν ένα τρελοφέγγαρο του Λόρκα.

Και ναι, είναι ο Χρήστος Γεροντίδης που ερμηνεύει τόσο ξεχωριστά «Το τραγούδι του Δημήτρη» για «κάτι φίλους που τρελαίνονται τα βράδια» και πάνω στην τελευταία νότα, μεταμορφώνεται σε ένα «αλλιώτικο» φεγγάρι, έτσι όπως θα το ήθελε ο Λόρκα «μάτι στα ψηλά καμπαναριά». Ο Γεροντίδης σ’ αυτήν την παράσταση δεν «παίζει» το φεγγάρι… είναι το φεγγάρι! Μάλιστα η ερμηνεία του θα μπορούσε να αποτυπωθεί ως μια άρτια θεατρικά στιγμή.

Δεν μπορώ να παραλείψω επίσης, ότι κάθε φορά με απογειώνει η φωνή του Κώστα Μπουγιώτη, ότι ήθελα λίγο «περισσότερο» Γιώργο Στιβανάκη, χάρηκα τη στιβαρότητα του Σάκη Καραθανάση και έσκασα χαμόγελα με Χάρη Φλέουρα! Τέλος, εξαιρετικό  το Χατζιδακικό φινάλε! Εν κατακλείδι … Κραουνάκης και φέτος!

Μαρία Τομαρά

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 Εναρξη στις 9 μ.μ. κάθε Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Στη σκηνή μαζί με το Σταμάτη Κραουνάκη βρίσκονται οι μουσικοί: Άρης Βλάχος (μουσική διεύθυνση, πλήκτρα) Βάϊος Πράπας  (λαϊκά έγχορδα, κιθάρα) και ο Γιώργος Ταμιωλάκης (βιολοντσέλο).

Σκηνικό: Γιάννης Μουρίκης

Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς

Ήχος: Δημήτρης Σωτηρόπουλος

Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου, «LA STAMPA»

Βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Μουστάκας

Παραγωγή: Ομάδα Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου – Σπείρα Σπείρα 

Οργάνωση παραγωγής: Ελένη Συροπούλου 

Προβολή & Επικοινωνία: Δέσποινα Κραουνάκη

Σχεδιασμός προγράμματος: Χρήστος Μουστάκας