Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 10:50

Όλαφ Σολτς: "Η απάντηση στις επιθέσεις εναντίον πολιτικών είναι να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές"

 

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε σήμερα τους Γερμανούς να ψηφίσουν για να υπερασπιστούν «τη δημοκρατία», την ώρα που στη χώρα αυξάνονται οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου.

«Οι επιθέσεις ενάντια στη δημοκρατία μάς αφορούν όλους. Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν πολιτικοί (…) δέχονται βίαιες επιθέσεις, όταν προεκλογικές αφίσες καταστρέφονται», τόνισε ο Σολτς σε μήνυμά του μέσω βίντεο που μεταδόθηκε με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης.

«Μία απάντηση που κάθε ένας από εμάς μπορεί να δώσει είναι αρκετά απλή: να πάει και να ψηφίσει!», πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Η επιστολική ψήφος έχει ξεκινήσει ήδη στη Γερμανία, στην πιο πολυπληθή χώρα τις ΕΕ, ενώ για πρώτη φορά θα μπορέσουν να ψηφίσουν οι πολίτες από 16 ετών.

Η αύξηση των βίαιων επιθέσεων, των προσβολών και των απειλών εναντίον πολιτικών έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη χώρα τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από μια σειρά περιστατικών.

Το πιο πρόσφατο από αυτά σημειώθηκε την Τρίτη, όταν ένας άνδρας χτύπησε στο κεφάλι την πρώην δήμαρχο του Βερολίνου Φραντσίσκα Γκίφαϊ, στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατικών (SPD) του κόμματος του Σολτς, την ώρα που εκείνη βρισκόταν σε βιβλιοθήκη στη γερμανική πρωτεύουσα.

Το πιο σοβαρό περιστατικό αφορά τον ευρωβουλευτή Ματίας Έκε, επίσης του SPD, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά την προηγούμενη εβδομάδα, όταν του επιτέθηκαν τέσσερις άνθρωποι την ώρα που έκανε αφισοκόλληση στη Δρέσδη της Σαξονίας.

Τέσσερις ύποπτοι, ηλικίας 17 με 18 ετών, ερευνώνται για το περιστατικό. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, όλοι τους έχουν σχέσεις με ακροδεξιά ομάδα.

Στο σημερινό του μήνυμα ο Σολτς επέκρινε το πρόγραμμα του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο φαίνεται να συγκεντρώνει το 15% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και να βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU).

«Κάποιοι λαϊκιστές ζητούν η Γερμανία να αποχωρήσει από την ΕΕ (…) και άλλοι θέλουν να δουν την ΕΕ να υποχωρεί. Τι αυτοκαταστροφική τρέλα!», σχολίασε ο καγκελάριος αναφερόμενος στο πρόγραμμα του AfD που τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Γερμανίας από την ΕΕ.

Ο Σολτς εξήγησε ότι, καθώς μία στις τέσσερις δουλειές στη Γερμανία εξαρτάται από τις εξαγωγές, οι άνθρωποι θα έχουν λιγότερα χρήματα χωρίς την ΕΕ.

Με τους 450 εκατομμύρια πολίτες της, η ΕΕ έχει διαφορετικό πολιτικό βάρος από κάθε μία χώρα ξεχωριστά, εκτίμησε. «Αυτό είναι κρίσιμο σε αβέβαιους καιρούς όπως αυτοί», σημείωσε ο Γερμανός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι θα ήταν ανεύθυνο να αμφισβητήσουμε την ενωμένη Ευρώπη ενόσω μαίνεται πόλεμος στην Ουκρανία και την ώρα που στις ΗΠΑ ενδέχεται να εκλεγεί νέος πρόεδρος.

«Η Ευρώπη μας είναι πάρα πολύ πολύτιμη για να την αφήσουμε σε αυτούς που θέλουν να την καταστρέψουν», κατέληξε ο Σολτς.

ΑΠΕ