Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023 09:38

Αυξήθηκαν 65,6% τα περιστατικά καρκίνου – Τα μεγάλα λάθη του υπουργείου Υγείας

Η πενιχρή δαπάνη της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση ασθενών σε υψηλής ποιότητας περίθαλψη. Τι αναφέρει σε συνέντευξή του κορυφαίος σουηδός αναλυτής Οικονομικών της Υγείας Thomas Hofmarcher.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίσουν οι ασθενείς με καρκίνο στην Ελλάδα, τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στην πρόσβαση στην έγκαιρη διάγνωση και τις σύγχρονες θεραπείες, αναλύει σε συνέντευξή του στο NEWS 24/7 o Thomas Hofmarcher, Ερευνητής-Διευθυντής στο Σουηδικό Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας.

Όπως εξήγησε ο ίδιος στο πλαίσιο του 5ου Ετήσιου Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τον Καρκίνο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, «η πρόληψη και η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου για μία χώρα σημαίνει μεσοπρόθεσμα οικονομία στον προϋπολογισμό για την υγεία».
Ωστόσο, η Ελλάδα υστερεί σε πολλούς τομείς λόγω του πενιχρού προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας.

Είναι ενδεικτικό ότι «οι εκτιμήσεις μας στο Σουηδικό Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας έδειξαν ότι η Ελλάδα δαπάνησε περίπου 88 ευρώ κατά κεφαλήν για τη θεραπεία του καρκίνου το 2018, κάτι που είναι λιγότερο από το ήμισυ του μέσου όρου της ΕΕ που δαπανά 195 ευρώ ανά πολίτη», εξηγεί ο κ.Hofmarcher.

Τι συμβαίνει στη χώρα μας με τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο, τα καινοτόμα φάρμακα, τα εμβόλια για τον HPV και τις σύγχρονες διαγνωστικές εξετάσεις.

Περισσότερα στο news247.gr