Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024 08:49

Ο αγώνας για καλύτερη υγεία συνεχίζεται στην περιοχή της Ν/Α Πυλίας

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Στην περιοχή της ΝΑ Πυλίας υπάρχει σοβαρό ζήτημα παροχής υγείας εδώ και χρόνια, γι’ αυτό και αρχές, φορείς και πολίτες αγωνίζονται για τη δημιουργία μιας υγειονομικής δομής που θα προσφέρει αξιοπρεπείς υπηρεσίες και θα σώζει ανθρώπινες ζωές. Ζωές που έχουν χαθεί, εξαιτίας της έλλειψης μιας τέτοιας δομής.

Ο αγώνας που συνεχίζεται, αφορά τη δημιουργία Κέντρου Εφημερίας που θα λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα και όλο τον μήνα κι έναν σταθμό ΕΚΑΒ ή ακόμα και τη δημιουργία Κέντρου Υγείας.

Για τους λόγους αυτούς προκάλεσε αρνητική έκπληξη και αντιδράσεις η πρόσφατη απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στην ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Λαμπρόπουλου για τη διάθεση ασθενοφόρου και τις ανάγκες των Ιατρείων Κορώνης, Χαρακοπιού και Λογγάς.

Η υπουργός απάντησε ότι η “Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας διαθέτει ένα ιδιαίτερα πυκνό δίκτυο δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας” και αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στους γιατρούς που έχουν τα Περιφερειακά Ιατρεία Κορώνης, Χαρακοπιού και Λογγάς, επεσήμανε: “Η παρουσία συνολικά των 6 ιατρών στα προαναφερόμενα Π.Ι., καθώς και η 24ωρη εφημέρευση του Π.Ι. Λογγάς (για 18 ημέρες το μήνα) καλύπτουν επαρκώς, με τα υπάρχοντα δεδομένα, τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.  Όσον αφορά την εξυπηρέτηση των περιστατικών που χρήζουν διακομιδής, στο νομό λειτουργούν περιμετρικά 3 σταθμοί ΕΚΑΒ (Πύλου, Καλαμάτας και Φιλιατρών) και η αναφερόμενη περιοχή από το Πεταλίδι μέχρι και την Κορώνη καλύπτεται κυρίως από τον σταθμό της Πύλου και της Καλαμάτας”.

 

Απευθυνθήκαμε σε αρμοδίους, σε ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και σε πρόσωπα που ζουν στην περιοχή, οι οποίοι τόνισαν  ότι η πραγματικότητα που βιώνουν είναι διαφορετική απ’ αυτή που παρουσίασε η υπουργός. Και σημείωσαν ότι η δημιουργία, τουλάχιστον, σταθμού ΕΚΑΒ είναι απαραίτητη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

 

Χαρακτηριστικά σημείωσαν:

Γιώργος Αθανασόπουλος (δήμαρχος Μεσσήνης)

“Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα είχαμε μιλήσει και προεκλογικά και στη συνέχεια για κενό υγειονομικής κάλυψης στην περιοχή. Προσπαθήσαμε και πετύχαμε να ισχυροποιήσουμε το Κέντρο Εφημερίας στη Λογγά με μία νοσοκομόμα, που βοηθάει σημαντικά το έργο των γιατρών. Το Κέντρο προσφέρει υπηρεσίες 15 με 18 μέρες τον μήνα. Πρέπει, όμως, να προσφέρει υπηρεσίες όλο το 24ωρο και όλο τον μήνα.

Κάνουμε ενέργειες να εγκατασταθεί σταθμός ΕΚΑΒ στην περιοχή. Εχουμε προτείνει να δημιουργηθεί στο Κτηνιατρείο της Λογγάς, όπου υπάρχει διαθέσιμος και για το προσωπικό και για τα αυτοκίνητα. Οσον αφορά το αίτημα της δημιουργίας Κέντρου Υγείας, ο πρώην υπουργός κ. Πλεύρης είχε πει ότι θα το έβλεπαν με τη συζήτηση για τη δημιουργία του νέου υγειονομικού χάρτη στην πατρίδα μας”.

 

Παναγιώτης Μαργιάννης (αντιδήμαρχος Πύλου - Νέστορος αρμόδιος για θέματα Κορώνης)

“Είναι απαράδεκτη και κυνική η απάντηση της υπουργού. Προσβάλλει τις οικογένειες που έχουν βιώσει την απώλεια από την αδικία της μη ύπαρξης στοιχειώδους υγειονομικής δομής στην Κορώνη. Παρόλο που μέχρι τώρα οι βουλευτές του νομού μας είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είχαν δώσει στην κυβέρνηση να καταλάβει την αναγκαιότητα μίας σύγχρονης υγειονομικής δομής που να καλύπτει όλο αυτό το υπάρχον κενό, με την απάντησή της η υπουργός τους εξέθεσε.

Είναι ανάγκη με συστράτευση όλων των φορέων του νομού η επανεξέταση του θέματος και η επιτυχής έκβασή του. Δεν δεχόμαστε τίποτα λιγότερο”.

 

Αντώνης Χριστόπουλος (πρόεδρος Κοινότητας Λογγάς)

“Στη Λογγά το Κέντρο Εφημερίας προσφέρει υπηρεσίες για τα χωριά της περιοχής, μέχρι και το Βασιλίτσι. Είναι, όμως, μόνο 2 γιατροί και δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι εφημερίες. Με 2 ακόμα γιατρούς θα προσέφερε υπηρεσίες για όλο τον μήνα.

Οσον αφορά την κάλυψη της περιοχής με ασθενοφόρα, από το 2009 που είμαι εδώ, έχουν πεθάνει αρκετοί άνθρωποι από τροχαία ή από άλλους λόγους, γιατί άργησε να έρθει το ασθενοφόρο.

Ο σταθμός ΕΚΑΒ στην περιοχή είναι απαραίτητος. Είναι το πιο σημαντικό ζήτημα, είναι επείγον. Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο που η περιοχή έχει τουρισμό και γίνεται χαμός. Χωρίς σταθμό ΕΚΑΒ δεν καλύπτεται η περιοχή. Αμεσα μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να λειτουργήσει σταθμός ΕΚΑΒ στην περιοχή, στη Λογγά. Σε συνάντηση με τον δήμαρχο Μεσσήνης έχουμε πει να γίνει ο σταθμός στο Κτηνιατρείο Λογγάς. Λίγα πράγματα θέλει για να διαμορφωθεί. Εχει χώρο και για το προσωπικό και για τα αυτοκίνητα”.