Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 09:05

Ηλεκτρονικές απάτες με θύματα 2 Μεσσήνιες

 

Δύο ηλεκτρονικές απάτες με θύματα δύο γυναίκες από τη Μεσσηνία εξιχνίασαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας μετά από πολύμηνη έρευνα.

Πρόκειται για δύο ξεχωριστές μεταξύ τους περιπτώσεις, με το συνολικό κέρδος των επιτήδειων να αγγίζει τα 16.000 ευρώ.

Ειδικότερα στην πρώτη περίπτωση, στις 9 Σεπτεμβρίου άγνωστος τηλεφώνησε σε επιχείρηση απολυμάνσεων και εκκένωσης βόθρων και με το πρόσχημα ότι θέλει να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική μεταφορά χρηματικού ποσού έπεισε την υπεύθυνη της επιχείρησης να αποκαλύψει τους κωδικούς του e-banking αλλά και τους κωδικούς του email και έτσι κατάφεραν να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στον λογαριασμό, αλλάζοντας μάλιστα και τα στοιχεία ταυτοποίησης. Με αυτό τον τρόπο οι απατεώνες κατάφεραν τότε να αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 15.000 ευρώ, ενώ όταν η γυναίκα κατάλαβε ότι εξαπατήθηκε πρόλαβε να σώσει το ποσό των 3.000 ευρώ. Έπειτα από έρευνα της Ασφάλειας Καλαμάτας προέκυψε ότι στην απάτη εμπλέκονται συνολικά 6 άτομα, ηλικίας από 19 έως 46 ετών, από Θεσσαλονίκη, Βέροια και Λαμία.

Η δεύτερη περίπτωση η οποία εξιχνιάστηκε, αφορά απάτη που έλαβε χώρα στις 3 Μαΐου, όταν άλλη γυναίκα έλαβε ένα γραπτό μήνυμα, το οποίο ανέφερε ότι ο τραπεζικός της λογαριασμός είναι προσωρινά κλειδωμένος και για να τον επαναφέρει της ζητούσε να δώσει τους προσωπικούς κωδικούς, όπως και έκανε. Επρόκειτο φυσικά για απάτη, καθώς οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους επαναφοράς και ταυτοποίησης λογαριασμών και έτσι έκαναν... φτερά 600 ευρώ. Η έρευνα αποκάλυψε ότι δράστης της απάτης ήταν ένας Ρουμάνος, κάτοικος εξωτερικού.