Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2023 16:24

Σπείρα εξαπατούσε τηλεφωνικά πολίτες σε Μεσσηνία, Αρκαδία, Λακωνία και Αργολίδα - Λεία 40.000 ευρώ σε 20 μέρες

Σπείρα απατεώνων εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες σε περιοχές της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, αποσπώντας μέσα σε 20 μέρες από τα ανυποψίαστα θύματά τους περισσότερα από 40.000 ευρώ.

Τα μέλη της σπείρας τηλεφωνούσαν σε ανυποψίαστους πολίτες και παριστάνοντας τους αστυνομικούς, τους ενημέρωναν ψευδώς ότι κάποιο στενό συγγενικό τους πρόσωπο έχει εμπλακεί σε τροχαίο δυστύχημα με θύμα ένα μικρό παιδί. Την περασμένη Πέμπτη ένας 42χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, συνελήφθη στην Τρίπολη στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, από αστυνομικούς του οικείου Τμήματος Ασφαλείας.

Οι συνεργοί του είχαν επικοινωνήσει νωρίτερα με ανήλικη και με το πρόσχημα εμπλοκής της μητέρας της σε τροχαίο ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ανηλίκου, την έπεισαν να συγκεντρώσει κοσμήματα μεγάλης αξίας ώστε να τα παραδώσει στον 42χρονο  συλληφθέντα, ο οποίος θα μετέβαινε στο σπίτι της για να τα παραλάβει.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, εξιχνιάστηκαν συνολικά 11 περιπτώσεις απατών και αποπειρών απάτης, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άργους-Μυκηνών.

ΤΟ MODUS OPERANDI

Τα μέλη της σπείρας απατεώνων τηλεφωνούσαν στα θύματά τους προσποιούμενοι τους αστυνομικούς και με το πρόσχημα ότι συγγενικά τους πρόσωπα είχαν προκαλέσει τροχαία ατυχήματα, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ανηλίκου, απαιτούσαν χρηματικά ποσά ή τιμαλφή, προκειμένου οι συγγενείς τους να απαλλαχθούν από τις νομικές συνέπειες. 

Επιπλέον, οι δράστες που είχαν τον ρόλο της επικοινωνίας με τα υποψήφια θύματα, προκειμένου να αποφύγουν την ενημέρωση των οικείων ή των διωκτικών αρχών από τους παθόντες, τους μιλούσαν συνεχώς ώστε η γραμμή επικοινωνίας να παραμένει ανοιχτή, ενημερώνοντας παράλληλα τον 42χρονο συλληφθέντα, που είχε τον ρόλο της παραλαβής των χρημάτων/τιμαλφών, για τον τρόπο παραλαβής τους.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης, οι δράστες προσποιούμενοι τους αστυνομικούς, επικοινώνησαν με ανήλικη και με το πρόσχημα εμπλοκής της μητέρας της σε τροχαίο ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ανηλίκου, την έπεισαν να συλλέξει τιμαλφή μεγάλης αξίας ώστε να τα παραδώσει στον 42χρονο, που θα μετέβαινε στην οικία της για να τα παραλάβει.

Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, εντόπισαν όχημα που οδηγούσε ο 42χρονος, προτού μεταβεί στην οικία της ανήλικης, όπου και τον συνέλαβαν.

Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα, εξακριβώθηκε ότι κατά το χρονικό διάστημα από τις 29 του περασμένου Ιουλίου έως και τις 17 του τρέχοντος μήνα, ο 42χρονος συλληφθείς μαζί με άγνωστους συνεργούς του, σε περιοχές των Νομών Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, είχαν διαπράξει συνολικά 6 απάτες και 5 απόπειρες απάτης. Από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 40.000 ευρώ.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου, διενεργήθηκαν έρευνες σε σπίτι, στο όχημα που οδηγούσε αλλά και στον συλληφθέντα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πλήθος κοσμημάτων και ρολογιών χειρός,
  • συλλογή νομισμάτων και χαρτονομισμάτων από διάφορες χώρες,
  • κινητό τηλέφωνο,
  • καπέλο τύπου “jockey”,
  • 2 ζεύγη γυαλιών,
  • το χρηματικό ποσό των 4.535 ευρώ, ως προερχόμενο από την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Επίσης, κατασχέθηκε το όχημα που οδηγούσε ο συλληφθείς, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης, για την ταυτοποίηση των συνεργών του 42χρονου και την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους στη διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.