Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 07:51

Νέα απόπειρα απάτης με χρήση στοιχείων του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας

 

Συνεχίζονται οι προσπάθειες επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με νέο απατηλό μήνυμα, με τη χρήση στοιχείων του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου.

Με ανακοίνωση προς τα μέσα ενημέρωσης και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα οι υπηρεσίες της Αστυνομίας πανελλαδικά προειδοποιούν και προτρέπουν τους πολίτες να μην ανταποκρίνονται, αλλά να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα. Καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό!

Πιο αναλυτικά, οι δράστες χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά σε επιστολή δήθεν αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, προσπαθούν να εξαπατήσουν τους χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων. Μάλιστα, χρησιμοποιώντας λογότυπα της Ελληνικής Δημοκρατίας, του υπουργείου Δικαιοσύνης, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Interpol κλπ. και δήθεν υπογραφή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, επιχειρούν να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή και να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι προέρχεται από την Ελληνική Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, η επιστολή διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και φέρει το ονοματεπώνυμο του αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου, ψευδή υπογραφή και σφραγίδα με επιγραφή «Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αστυνομίας και Επικεφαλής του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών».

Υπενθυμίζεται ότι περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.