Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2024 08:45

Απάτη με πώληση αυτοκινήτων μέσω ίντερνετ - Θύμα 45χρονη από την Τριφυλία

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Την υπόθεση απάτης με αγγελία “παγίδα” σε γνωστή ιστοσελίδα για πωλήσεις αυτοκινήτων και θύμα μια 45χρονη αλβανικής καταγωγής, κάτοικο της περιοχής, εξιχνίασε το Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας, όπου η παθούσα κατήγγειλε ό,τι της συνέβη το περασμένο Σάββατο, ανήμερα των Φώτων.

Ως εμπλεκόμενος στην απάτη, όπως προέκυψε από τον τηλεφωνικό αριθμό μέσω του οποίου επικοινώνησε η παθούσα για την αγγελία, φέρεται ένας 42χρονος Έλληνας, κάτοικος δυτικής Αττικής.

Οι εμπλεκόμενοι είχαν δημοσιεύσει την αγγελία πώλησης ενός αυτοκινήτου σε γνωστή ιστοσελίδα και η γυναίκα επικοινώνησε και “έκλεισε” το αυτοκίνητο που ήθελε, δίνοντας προκαταβολή 1.695 ευρώ. Στη συνέχεια, ωστόσο, ο πωλητής δεν παρέδωσε το αυτοκίνητο, ενώ σταμάτησε να απαντά στις κλήσεις της παθούσας. Αλλά ούτε κι οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον εντοπίσουν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη.

 

ΤΟ… ΤΥΡΑΚΙ ΤΗΣ ΔΕΛΕΑΣΤΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ

Η επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης των Δημοσιογράφων της ΓΕΠΑΔ Πελοποννήσου, αστυνόμος Β’ Κατερίνα Τριμπόνια, περιγράφει στην “Ε” πώς δρουν συνήθως οι απατεώνες, που εμφανίζονται ως πωλητές οχημάτων: “Οι δράστες καταχωρούν μέσω Διαδικτύου ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης εικονικών οχημάτων παντός τύπου: μηχανές, γεωργικά μηχανήματα, αυτοκίνητα, με σκοπό την εξαπάτηση των υποψηφίων αγοραστών”.

Στις περισσότερες περιπτώσεις  δε, όπως επισημαίνει η αστυνόμος, “προσφέρουν τα προς πώληση οχήματα σε δελεαστικές τιμές”. Όταν λοιπόν “οι υποψήφιοι αγοραστές έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους, και χωρίς να έχουν δει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το προς πώληση όχημα, πείθονται για την φερεγγυότητα του υποτιθέμενου πωλητή και συμφωνούν για την αγορά του”. Κι αφού τα… βρουν και συμφωνήσουν για την προκαταβολή “στη συνέχεια καταβάλλουν σε λογαριασμό πιστωτικού ιδρύματος που τους υποδεικνύεται από τους δράστες, το αντίτιμο που έχει συμφωνηθεί ως προκαταβολή”. Μάλιστα, “σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν το προς αγορά όχημα βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή, πείθονται να καταβάλλουν αντίτιμο και για τη μεταφορά του”, προσθέτει η αστυνόμος.

 

ΜΗΝ ΕΙΔΑΤΕ ΤΟΝ ΠΩΛΗΤΗ;

Η υπεύθυνη Ενημέρωσης της ΓΕΠΑΔ Πελοποννήσου περιγράφει και πώς συμπεριφέρονται μετά οι δράστες “εφόσον τα χρήματα έχουν καταβληθεί”. Απλά, “διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τον υποψήφιο αγοραστή και εκταμιεύουν απευθείας το χρηματικό ποσό που κατατέθηκε”. Θα πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι “οι δράστες αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά τηλεφωνική επικοινωνία, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων με σκοπό να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εντοπισμού και σύλληψής τους”.

Η αστυνόμος συμβουλεύει τους πολίτες και τι θα πρέπει να προσέχουν: “Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με άτομα που δεν γνωρίζουν· να μην δίνουν προσωπικά στοιχεία και να μην καταβάλλουν χρήματα σε άτομα που δεν γνωρίζουν”. Ακόμη και αν τα άτομα αυτά “αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τον αριθμό του λογαριασμού τους”. Αλλά και “να μην πείθονται εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων, και ιδιαίτερα δίχως πρώτα να τα δουν οι ίδιοι”. Στην περίπτωση της ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων, “να διασταυρώνουν τα στοιχεία του δικαιούχου”, δηλαδή να προσέξουν “αν ο υποδεικνυόμενος λογαριασμός ανήκει στο ίδιο πρόσωπο με το οποίο έχουν μιλήσει”. Και, “γενικότερα να κρατούν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούν, ώστε σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι πρόκειται για απάτη, να ενημερώσουν την Αστυνομία και να έχουμε περισσότερα στοιχεία για τον εντοπισμό του δράστη”, λέει καταλήγοντας η αξιωματικός της ΕΛΑΣ Κατερίνα Τριμπόνια.