Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2024 20:14

Εκλεβαν τους σειριακούς αριθμούς προπληρωμένων καρτών σε Καλαμάτα, Μεγαλόπολη, Τρίπολη και άλλες περιοχές της χώρας

 

Τους σειριακούς αριθμούς προπληρωμένων καρτών έκλεβε τριμελής συμμορία Θεσσαλονικιών, που εξαπατούσε περιπτερούχους και καταστηματάρχες ψιλικών και μίνι μάρκετ στην Καλαμάτα, τη Μεγαλόπολη, την Τρίπολη και άλλες περιοχές της χώρας, αποκομίζοντας 1.400 ευρώ σε 18 μέρες.

Τις συνολικά 14 απάτες και τη μία απόπειρα απάτης, για τις οποίες κατηγορούνται οι 3 Θεσσαλονικείς ότι διέπραξαν από τις 16 του περασμένου Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, εξιχνίασε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. Ήδη συνελήφθη ένας 26χρονος, τον οποίο εντόπισαν -αφού βρήκαν αρχικά στην περιοχή της Ομόνοιας το νοικιασμένο αυτοκίνητο που φέρεται ότι χρησιμοποίησε η ομάδα για να έρθει στην Καλαμάτα- στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που έγινε τη Δευτέρα στην Αθήνα, αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας σε συνεργασία με την Άμεση Δράση Αττικής και την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών. Σε σωματική έρευνα που του έγινε, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν 590 ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο και μικροποσότητα χασίς.

Χθες ο 26χρονος συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Καλαμάτας και αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να οριστεί τακτική δικάσιμος, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του για συμμορία, απάτη, κλοπή και ναρκωτικά, περιλαμβάνει ακόμα έναν 61χρονο και έναν 35χρονο, πατέρα και γιο.  

ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο 35χρονος και ο 26χρονος συλληφθείς έδρασαν ανήμερα της Υπαπαντής στην Καλαμάτα, εξαπατώντας 2 περιπτερούχους και 2 ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ, ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν και υπάλληλο σε ένα ακόμα μίνι μάρκετ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση από την Αστυνομία, γύρω στη 1 το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, ο 35χρονος προσποιούμενος τον πελάτη ζήτησε από ένα περίπτερο στο πάρκο Λιμενικού μια προπληρωμένη κάρτα (paysafe card) των 100 ευρώ, και έβγαλε το κινητό του για να πληρώσει ανέπαφα. Με το πρόσχημα αυτό φέρεται ότι ξεγέλασε τον περιπτερούχο, σαρώνοντας τον κωδικό QR της προπληρωμένης κάρτας, προσθέτοντας έτσι στον προσωπικό του λογαριασμό online πληρωμών το ποσό των 100 ευρώ. Στη συνέχεια επέστρεψε την paysafe card με την δικαιολογία ότι δεν είχε στην άυλη κάρτα του επαρκές υπόλοιπο για να την αγοράσει. Αφού το κόλπο έπιασε, ο ίδιος φέρεται 10 λεπτά μετά να εμφανίζεται σε μίνι μάρκετ στην οδό Μακεδονίας, όπου με τον ίδιο τρόπο ξεγέλασε το θύμα του, προσθέτοντας ακόμα 100 ευρώ στο λογαριασμό του. Λίγο πριν τη 1.30 το μεσημέρι κατηγορείται ότι εξαπάτησε περιπτερούχο στην οδό Φραντζή, ενώ επιστρέφοντας σε άλλο μίνι μάρκετ στην οδό Μακεδονίας έγινε αντιληπτό από τους υπαλλήλους ότι πάει να σκανάρει τον QR κωδικό της κάρτας και έτσι έφυγε άπραγος. Η… αναποδιά όμως αυτή δεν τον πτόησε και λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι φέρεται να εξαπάτησε έναν ακόμα ιδιοκτήτη μίνι μάρκετ στην οδό Φαρών.

ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΘΟΔΟ

Μετά την εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, μέσα από την ανάλυση βιντεοληπτικού υλικού και μαρτυριών, προέκυψε ότι οι ίδιοι δράστες είχαν διαπράξει ακόμα 10 απάτες με την ίδια μέθοδο, σκανάροντας τους κωδικούς QR προπληρωμένων καρτών αξίας 100 ευρώ η κάθε μία. Συγκεκριμένα, κατηγορούνται ότι: Βραδινές ώρες στις 16 Ιανουαρίου εξαπάτησαν με διαφορά περίπου μιας ώρας δύο ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ στα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα. Το μεσημέρι της 28ης Ιανουαρίου φέρονται ότι έδρασαν σε μίνι μάρκετ στην Άρτα και μία ώρα μετά σε περίπτερο στο Αγρίνιο, ενώ μισή ώρα μετά κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν στην ίδια πόλη ιδιοκτήτη ψιλικών. Την ίδια μέρα, στο Αγρίνιο, φέρονται ότι νωρίς το απόγευμα συνέχισαν τη δράση τους με θύμα έναν περιπτερούχο και το βράδυ εξαπάτησαν υπάλληλο σε πρατήριο υγρών καυσίμων στον ΣΕΑ Αμβρακίας. Στη 1 Φεβρουαρίου φέρονται ότι, ερχόμενοι στην Καλαμάτα, έκαναν στάση το απόγευμα στην Τρίπολη, εξαπατώντας σε λιγότερο από 10 λεπτά δύο διαφορετικούς ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ σε κοντινή απόσταση και λίγο πριν τις 10 το βράδυ υπάλληλο μίνι μάρκετ στη Μεγαλόπολη.

Ν.Κ.