Πέμπτη, 19 Μαϊος 2016 08:59

Ανήλικα τσιγγανόπουλα διακινούσαν ηρωίνη μέσα σε σχολείο της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Πουλούσε τα ναρκωτικά για να έχει να αγοράσει ο ίδιος, υποστήριξε χθες στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο κατηγορούμενος ως αρχηγός της φερόμενης εγκληματικής ομάδας των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας, που είχε εξαρθρώσει πέρυσι τον Απρίλιο η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο αδελφός του αρνήθηκαν ότι έκαναν εμπόριο μαύρης ηρωίνης και ισχυρίστηκαν πως τα 3,5 κιλά "μαύρο" που κατηγορούνται ότι διακίνησαν από τις αρχές του χρόνου πέρυσι μέχρι και την σύλληψή τους τον Απρίλιο, ήταν χασίς. Ο φερόμενος ως προμηθευτής τους προέκυψε ένας απλός φίλος στις απολογίες τους, ο οποίος πήγε να τους εξυπηρετήσει γιατί είχε βρει καλό χασίς και αγόρασε και για τους ίδιους. Οι γυναίκες τους, όπως οι ίδιες ισχυρίστηκαν, βοηθούσαν τους άντρες τους να ξεκόψουν από τα ναρκωτικά, ενώ άγνοια είχε και η μάνα των δύο κατηγορουμένων. Οι τρεις Καλαματιανοί φερόμενοι ως ντίλερ της ομάδας, παραδέχτηκαν ότι αγόραζαν από το φερόμενο ως αρχηγό της οικογένειας των τσιγγάνων.

Το δικαστήριο συνεχίζεται τη Δευτέρα με τις αγορεύσεις της εισαγγελέα και των συνηγόρων υπεράσπισης.

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΟ

Η πρόεδρος του δικαστηρίου επέμεινε στις ερωτήσεις της προς τους αστυνομικούς αν γινόταν η διακίνηση της ηρωίνης μέσα στο σχολικό συγκρότημα του Πολυκλαδικού. Αστυνομικός απάντησε ότι έκλειναν ραντεβού μέσα στο σχολείο για να αποφεύγουν τη σύλληψη και για να έχουν εύκολη πρόσβαση είχαν σπάσει τα κάγκελα. Η πρόεδρος επέμεινε και στο αν είχαν βάλει στο κόλπο μέχρι και τα παιδιά τους, καθώς μέσα από τις συνομιλίες φαίνεται ότι οι τσιγγάνοι έστελναν τα παιδιά για να παραδώσουν την ηρωίνη και να πληρωθούν, για να μην τους συλλάβουν οι αστυνομικοί. Παραγγελίες κρατούσαν και οι τσιγγάνες γυναίκες που συμμετείχαν στην "οικογενειακή επιχείρηση" (οι σύζυγοι των δύο αδελφών και η μάνα η οποία τα φύλαγε στη διάρκεια της μέρας) μαζί με τους άντρες τους, έφτιαχναν τις παραγγελίες και έκαναν και παραδόσεις. Μεταξύ των 9 κατηγορουμένων είναι και 3 Μεσσήνιοι, οι οποίοι φέρονται ως οι ντίλερ που διακινούσαν τις δόσεις της ηρωίνης και ο έμπορος και προμηθευτής της οικογένειας.

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών, τρεις και τέσσερις φορές την ημέρα μπορεί να αγόραζε ο κάθε ντίλερ από τους τσιγγάνους στην Αγία Τριάδα. Επαιρνε τηλέφωνο τον αρχηγό ή τη γυναίκα του και έκλειναν ραντεβού για να του παραδώσουν την ηρωίνη, ανάλογα με τα λεφτά που είχε πάνω του. Οταν την πουλούσε ξανάπαιρνε τηλέφωνο, για να κλείσει νέο ραντεβού με τους τσιγγάνους, οι οποίοι δεν έδιναν κάτω από 5 γραμμάρια τη φορά. Το γραμμάριο κόστιζε 15 έως 20 ευρώ για να το αγοράσει ο ντίλερ και αυτός έβγαζε την προμήθειά του πωλώντας την παραπάνω στους χρήστες. Η οικογένεια την αγόραζε από τον έμπορο 8.000 ευρώ το κιλό (δηλαδή αγόραζαν 8 ευρώ το γραμμάριο) και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πουλούσαν κάπου 70 με 100 γραμμάρια ηρωίνης την ημέρα.

Ενας από τους τόπους όπου κλείνονταν τα ραντεβού για να γίνει η παράδοση ήταν το Πολυκλαδικό, το οποίο βόλευε την τσιγγάνικη οικογένεια γιατί ήταν δίπλα στα παραπήγματα. Στο προκαθορισμένο ραντεβού δεν ήταν πάντα απαραίτητο να πηγαίνει ο τσιγγάνος έμπορος. Το ρόλο του κουβαλητή έπαιρναν συχνά τα παιδιά της οικογένειας ή οι γυναίκες, έδιναν την ηρωίνη και έπαιρναν τα λεφτά. Τα παιδιά έπαιζαν επίσης και το ρόλο του τσιλιαδόρου.

ΜΕ ΨΕΥΔΩΝΥΜΑ

Στα τηλέφωνα έπαιρναν προφυλάξεις και δεν μιλούσαν με τα αληθινά τους ονόματα. Ο καθένας είχε το ψευδώνυμό του ("Μιχάλης" ο αρχηγός, "Μαρία" η γυναίκα του, "Παναγιώτης" ο αδελφός του, "Γεράσιμος" ο προμηθευτής από το Ζεφύρι) για να κάνει τις παραγγελίες με τον έμπορο στην Αθήνα και να κλείνει τα ραντεβού στο τηλέφωνο με τους ντίλερ. Η οικογένεια έκανε τη συνεννόηση τηλεφωνικά και στη συνέχεια ο φερόμενος ως αρχηγός μαζί με τον αδελφό του έπαιρναν το αυτοκίνητο, πήγαιναν στην Αθήνα κάθε 25 - 30 μέρες, έπαιρναν το πακέτο με το 1 - 1,5 κιλό που τους είχε ετοιμάσει ο έμπορος και γύριζαν στην Καλαμάτα. Από τις συνομιλίες προκύπτει ότι αυτό έγινε τρεις φορές για το διάστημα που παρακολουθούσε η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας τα τηλέφωνά τους, ενώ μια τελευταία απόπειρα να αγοράσουν έληξε... άδοξα στον Ισθμό της Κορίνθου όταν έπεσαν πάνω σε τυχαίο μπλόκο της Αστυνομίας και τους χάλασαν τη δουλειά.

Τα εύκολα χρήματα -σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών- τα έτρωγαν και εύκολα αγοράζοντας καινούργια αυτοκίνητα και κάνοντας ζωή χαρισάμενη, αλλά την παράγκα δεν την εγκατέλειπαν. Καλή ζωή έκαναν κοντά τους και οι ντίλερ, ανεπάγγελτοι σχεδόν όλοι, αλλά έβγαζαν με άνεση τα προς το ζην χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουν.

Οπως ανέφερε αστυνομικός, η οικογένεια προμήθευε με ηρωίνη όλη τη Μεσσηνία. Στον καταυλισμό κατέφταναν έμποροι και από τους γύρω νομούς για να αγοράσουν και είχαν συγκεκριμένο πελατολόγιο. Ο "χονδρέμπορος" που προμήθευε την οικογένεια συνελήφθη στο σπίτι του στο Ζεφύρι, όπου μέσα σε χρηματοκιβώτιο οι αστυνομικοί βρήκαν 35.000 ευρώ.

ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ

«Μιχάλης»

Ο φερόμενος ως αρχηγός με το κωδικό όνομα "Μιχάλης" ισχυρίστηκε στην απολογία του ότι είχε μπλέξει με τα ναρκωτικά και όταν δεν ένιωθε καλά έστελνε τη γυναίκα του να τα πάρει για λογαριασμό του. Παραδέχτηκε ότι έδινε και σε άλλους αλλά μόνο «για να έχω να αγοράζω για μένα», ισχυρίστηκε. Οσο για το γιατί περίμενε να φτάσουν στη δίκη για να πει ότι είναι τοξικομανής, απάντησε ότι φοβήθηκε μην πάρουν τα παιδιά του και τα κλείσουν σε ίδρυμα. Για τον «χονδρέμπορο» και συγκατηγορούμενό του από το Ζεφύρι επικαλέστηκε ότι τον γνώρισε όταν πήγε να πουλήσει παλιοσίδερα στη μάντρα του. Ζήτησε λοιπόν -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου- να του βρει μια άκρη για να προμηθεύεται και αυτός ναρκωτικά για την πάρτη του· ενώ αρνήθηκε ότι αγόρασε ποτέ από αυτόν και επικαλέστηκε πως ό,τι συνομιλίες υπάρχουν είναι για την αγορά χασίς και όχι ηρωίνης. Οπως επίσης αρνήθηκε ότι έβαλε ποτέ τα παιδιά του να σπρώξουν εμπόρευμα, αλλά πήγαινε μόνος του ή έστελνε τη γυναίκα του. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος έχει 3 παιδιά, το μεγαλύτερο είπε ότι είναι 4 ετών και το μικρότερο γεννήθηκε στη φυλακή και είναι 5,5 μηνών. Επίσης και παρά τις επίμονες ερωτήσεις της εισαγγελέα και της προέδρου για τις συνομιλίες που ακούγεται ότι θα στείλει στον αγοραστή τον "πιτσιρίκο" και αν ήταν κάποιο από τα παιδιά ή τα ανίψια του, απάντησε "δεν θυμάμαι" γι' αυτές τις συνομιλίες.

«Μαρία»

Η σύζυγος του φερόμενου ως αρχηγού με το ψευδώνυμο "Μαρία" ισχυρίστηκε ότι ο άντρας της την έβαζε να μιλάει με τους φίλους του και αυτή το έκανε γιατί έτσι τον βοηθούσε να ξεκόψει από τα ναρκωτικά. «Μου έλεγε ο άντρας μου "πήγαινε στους φίλους μου αυτά τα πράγματα"», υποστήριξε. Επίσης αρνήθηκε ότι έβαλε ποτέ παιδί της να πουλήσει ναρκωτικά, ενώ για το ψευδώνυμο "Μαρία" που χρησιμοποιούσε στις συνομιλίες, ισχυρίστηκε ότι φοβόταν μην μπλέξει και δεν ήθελε να ακούγεται το πραγματικό της όνομα.

«Παναγιώτης»

Ο αδελφός του φερόμενου ως αρχηγού με το ψευδώνυμο "Παναγιώτης" ισχυρίστηκε ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών και ότι μπορεί να είχε δώσει σε 2 -3 άτομα, χωρίς ο ίδιος να βγάλει κάτι. Αντίθετα υποστήριξε ότι ζούσε κάνοντας εμπόριο με λουλούδια, παλιοσίδερα και χαρταετούς. Για τον φερόμενο ως προμηθευτή, «τον χονδρέμπορα», υποστήριξε πως δεν τον γνώριζε προσωπικά, αλλά τον ήξερε ο αδελφός του. Μάλιστα -υποστήριξε- θα τους έκανε την εξυπηρέτηση πηγαίνοντάς τους το 1 κιλό χασίς στον Ισθμό, γιατί όπως επικαλέστηκε στο δικαστήριο ήθελε να ξεκόψει από την ηρωίνη. Ο ίδιος έχει 7 παιδιά.

«Γεράσιμος»

Ο φερόμενος ως προμηθευτής της οικογένειας χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο "Γεράσιμος". Παρουσιάστηκε μετανιωμένος στο δικαστήριο αλλά παρόλα αυτά ισχυρίστηκε ότι ακόμα δεν έχει καταλάβει γιατί βρέθηκε κατηγορούμενος. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι πήγε να κάνει μια εξυπηρέτηση γιατί με τον φερόμενο ως αρχηγό είχαν γίνει φίλοι και του είχε πει αν βρει καλό χασίς, να πάρει και για τον ίδιο. Μάλιστα υποστήριξε ότι παρακολουθεί πρόγραμμα στο ΚΕΘΕΑ και έχει ξεκόψει από τα ναρκωτικά, ενώ τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι του ήταν οι οικονομίες του πατέρα του.

«Η σόμπα»

Η μάνα του φερόμενου ως αρχηγού υποστήριξε ότι δεν ήξερε τίποτα απολύτως για εμπόριο ηρωίνης και τα σακουλάκια που βρήκαν στην παράγκα της τα είχε για να βάζει το φαγητό των εγγονών της. Οπως τίποτα δεν ήξερε και για μια συνομιλία στην οποία ενημερώνει τους γιους της για την παρουσία της Ασφάλειας στον καταυλισμό και αμέσως μετά τους καθησυχάζει ότι έχει «αναμμένη τη σόμπα και προσέχει». Νωρίτερα οι αστυνομικοί κατέθεταν ότι αυτή φύλαγε τα ναρκωτικά στην παράγκα της στη διάρκεια της ημέρας και τη νύχτα τα έκρυβαν σε καβάτζες στα γύρω κτήματα.

Οι ντίλερ

Ο ένας από τους φερόμενους ως ντίλερ, ένας 49χρονος Καλαματιανός ο οποίος έχει κάνει 13 χρόνια φυλακή για ναρκωτικά και είναι υπότροπος, υποστήριξε ότι αγόραζε από τον "Μιχάλη", ενώ η "Μαρία" σήκωνε το τηλέφωνο. Κι ενώ προσπάθησε να μην απαντήσει στην ερώτηση αν τα ναρκωτικά τα πήγαιναν και παιδιά, στην αρχή ισχυρίστηκε ότι καμιά φορά συνόδευαν τους μεγάλους, αλλά μετά την επιμονή της προέδρου που του θύμισε τι είχε πει στην απολογία του στην ανακρίτρια, υποστήριξε ότι αν έβλεπε παιδί σχεδόν του το άρπαζε από το χέρι και έφευγε.

Ο άλλος φερόμενος ως ντίλερ επικαλέστηκε και αυτός τον εθισμό του στα ναρκωτικά. Υποστήριξε ότι ήταν 10 χρόνια χρήστης ναρκωτικών αλλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει καθαρίσει. Ισχυρίστηκε ότι αγόραζε ηρωίνη από τον "Μιχάλη" και η "Μαρία" δεν του είχε παραδώσει ποτέ ναρκωτικά, αλλά μόνο μιλούσαν στο τηλέφωνο.

Η γυναίκα του άλλου αδελφού της τσιγγάνικης οικογένειας (σ.σ. του αδελφού του φερόμενου ως αρχηγού) ρωτήθηκε για μια συνομιλία με τον άντρα της. Σε αυτήν έλεγε ότι έδωσε στην κόρη τους 20 ευρώ «για να ψωνίσει και δεν ξέρει πόσα είναι τα υπόλοιπα». Η κατηγορουμένη, μάνα 7 παιδιών, ισχυρίστηκε ότι πούλαγαν χαρταετούς και η αναφορά του άντρα της σε καμιά 150άρια - 200αριά που απομένουν ήταν για τους αετούς που είχαν μείνει απούλητοι. Η ίδια έχει λίγες συνομιλίες και όπως είπαν οι αστυνομικοί στις καταθέσεις τους, λίγες ήταν οι δουλειές που είχαν κλείσει αυτή και ο άντρας της, καθώς τις συμφωνίες έκαναν συνήθως ο φερόμενος ως αρχηγός και η γυναίκα του.

Ο τελευταίος κατηγορούμενος, και αυτός Καλαματιανός ο οποίος φέρεται ως ένας από τους ντίλερ, υποστήριξε ότι αγόραζε από τον "Μιχάλη" και με τη "Μαρία" μιλούσαν στο τηλέφωνο μόνο.