Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 18:46

Στο εδώλιο για υπεξαίρεση στον Συνεταιρισμό Τρικόρφου

Δύο Ελληνες από περιοχές της Αττικής κάθισαν χθες κατηγορούμενοι στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τους ο Συνεταιρισμός Τρικόρφου ότι έκλεψαν δύο τόνους ελαιόλαδο από την δεξαμενή του ελαιοτριβείου, ενώ έβαλαν και στην τσέπη τους μια προκαταβολή 25.000 ευρώ από δύο παραγγελίες.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε χθες και διακόπηκε για τις 16 Απριλίου λόγω παρέλευσης του ωραρίου.

Οπως ακούστηκε κατά την ακροαματική διαδικασία από τους μάρτυρες, μεταξύ τους και ο πρόεδρος του συνεταιρισμού εκείνη την περίοδο, οι δύο κατηγορούμενοι είχαν υπογράψει συμφωνητικό με το Δ.Σ., σύμφωνα με το οποίο θα διαχειρίζονταν οι ίδιοι τη λειτουργία του εργοστασίου την ελαιοκομική περίοδο 2012 – 2013 και αν έμεναν ικανοποιημένοι θα το αγόραζαν. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες, οι κατηγορούμενοι εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους και διέθεσαν συνολικά 16 τόνους ελαιόλαδο σε αγοραστές, χωρίς να μπει ευρώ στο ταμείο του συνεταιρισμού. Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι... δοκιμαστικά κόπηκαν κατ’ εντολή τους από την υπεύθυνη γραμματέα δύο παραστατικά στο όνομα του ενός, το ένα για 140 κιλά λάδι και το άλλο για 1.075 κιλά, δήθεν ότι πήγε στο εργοστάσιο ελαιόκαρπο δικής του παραγωγής για να το βγάλει –ώστε ο αποθηκάριος να ανοίξει την αποθήκη όπου βρισκόταν η δεξαμενή και να πάρουν τους 2 τόνους ελαιόλαδο με βυτίο. Εν τω μεταξύ ο συνήγορός τους χθες στο ακροατήριο παρουσίασε απόφαση του αστικού δικαστηρίου (η οποία ωστόσο δεν έχει τελεσιδικήσει), σύμφωνα με την οποία οι εντολείς του ξόδεψαν 78.000 ευρώ προκειμένου να λειτουργήσει το λιοτρίβι και -όπως είπε στο δικαστήριο ο συνήγορος- με την εν λόγω δικαστική απόφαση συμψηφίζονται τα 25.000 ευρώ από τις προκαταβολές για την πώληση λαδιού.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι δύο κατηγορούμενοι στο ποινικό δικαστήριο είναι για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ενώ σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν χθες κατά την ακροαματική διαδικασία, από τις 19 Νοεμβρίου του 2012 μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου του 2013 οπότε και εκδιώχθηκαν από το Δ.Σ. του συνεταιρισμού, εκτός από την υπεξαίρεση της ποσότητας λαδιού και των προκαταβολών ύψους 25.000 ευρώ, άφησαν απλήρωτο υπάλληλο ο οποίος μετέφερε από τα χωράφια τα τσουβάλια και ο συνεταιρισμός χρεώθηκε με 550 ευρώ. Επίσης, ο συνεταιρισμός στη μήνυσή του υποστηρίζει ότι πλήρωσε στην Εφορία το ποσό των 5.955 ευρώ, το οποίο είχαν εισπράξει οι κατηγορούμενοι από παραγωγούς για ΦΠΑ και δάκο, αλλά ποτέ δεν κατέβαλαν στην αρμόδια ΔΟΥ.

Ν.Κ.