Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024 20:43

Συνάντηση με Μπούγα για το νέο δικαστικό χάρτη

 

Συνάντηση για το θέμα της «αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη» πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας συναντήθηκε με τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Σπάρτης, Τρίπολης, Κορίνθου και Ναυπλίου ενώ στην συνάντηση παρευρέθηκαν οι Μεσσήνιοι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης, Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, από τη Λακωνία οι βουλευτές Νεοκλής Κρητικός, Αθανάσιος Δαβάκης καθώς ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λακωνίας Βασίλης Ορφανός καθώς και βουλευτές των υπολοίπων Νομών.

Ο κ. Μπούγας σημείωσε ότι η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη επίκειται να υλοποιηθεί σε διαφορετικά στάδια με κυριότερο ιεραρχικά την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, ενώ δεν πρόκειται  να καταργηθεί κανένα Εφετείο.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλης μεταξύ άλλων τόνισε: “Ο κ. Μπούγας εξέφρασε την κατανόηση του στις θέσεις μας και στα επιχειρήματα μας σχετικά με την αναγκαιότητα της λειτουργίας στα ήδη υφιστάμενα Πρωτοδικεία, τα οποία πρόκειται να μετατραπούν σε Περιφερειακά, Τριμελών και Πολυμελών Συνθέσεων Δικαστηρίων, την ανάγκη προσδιορισμού αστικών και ποινικών υποθέσεων στα Περιφερειακά Πρωτοδικεία και όχι από τα Μητροπολιτικά, για να επιτευχθεί έτσι η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, γεγονός που εκ πρώτης άκουσε θετικά ο Υφυπουργός. Συζητήθηκε επίσης η αναγκαιότητα της διατήρησης των Διοικητικών Περιφερειών όλων των δικαστικών δομών και αναφορικά με τα Ειρηνοδικεία Πύλου και Πλαταμώδους τόσο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας όσο και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Κυπαρισσίας τόνισαν την ανάγκη αναβάθμισης-διατήρησης τους σε Περιφερειακές Πρωτοδικειακές έδρες.

Ο Πρόεδρος το Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης, κος Ιωάννης Νικολόπουλος, κατά τη συνάντηση αυτή μετέφερε την ομόφωνη απόφαση και θέση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης περί της αδηρίτου  ανάγκης  υπαγωγής του Πρωτοδικείου Σπάρτης στο Εφετείο της Καλαμάτας.

Σημειωτέον, έγινε ειδική αναφορά από τον υφυπουργό στην εξαιρετική κατάσταση των κτιριακών υποδομών των δικαστικών μεγάρων του Νομού Μεσσηνίας, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται ήδη σε διαδικασία περαιτέρω αναβαθμίσεως”.