Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 09:05

Νέες διαβεβαιώσεις από Μαργέλη: “Το Εφετείο Καλαμάτας παραμένει και ενδυναμώνεται”

 

Το Εφετείο Καλαμάτας παραμένει και ενδυναμώνεται διαβεβαίωσε για μια ακόμα φορά χθες ο Κώστας Μαργέλης που έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους σχετικά με τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε μαζί με άλλους προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων και βουλευτές από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την περασμένη Τετάρτη, στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

“Δεν υπάρχει θέμα καταργήσεως ή συγχωνεύσεως του Εφετείου Καλαμάτας με άλλο δικαστικό σχηματισμό” σημείωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι “στην πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας και της ομάδας Εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης υπήρχε η πρόταση το Εφετείο Καλαμάτας να συγχωνευτεί με το Εφετείο Ναυπλίου με απροσδιόριστη έδρα για το νέο Εφετείο”.

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του Εφετείου της πόλης, ο κ. Μαργέλης είπε ότι “διατρανώθηκε με ρητό, κατηγορηματικό και ευθύ τρόπο η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης δια του προέδρου του Γιάννη Νικολόπουλου ότι η Σπάρτη επιθυμεί να αποσπαστεί από το Εφετείο Ναυπλίου εφετειακώς, και να υπαχθεί το Πρωτοδικείο Σπάρτης εφετειακώς στο Εφετείο Καλαμάτας”, ενώ πρόσθεσε πως “είναι κάτι το οποίο είναι κοντά στη λογική και να θεωρείται σχεδόν βέβαια ότι θα γίνει, διότι στην αρμοδιότητα του Εφετείου Ναυπλίου, το οποίο παραμένει, θα υπάγονται οι νομοί Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας και το Εφετείο Καλαμάτας θα έχει δύο νομούς, το Νομό Λακωνίας και το Νομό Μεσσηνίας”.  

 

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΠΥΛΟΥ

Σχετικά με το Ειρηνοδικείο Πύλου ο Κώστας Μαργέλης δήλωσε ότι “επισημοποιήθηκε σχεδόν άτυπα, αλλά θα είναι βέβαιο αυτό, η αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Πύλου σε περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Καλαμάτας. Αυτή η αναβάθμιση είναι πολύ σημαντική, έχει σχέση απόλυτα με το νέο Δικαστικό Μέγαρο, του οποίου η μελέτη έχει εγκριθεί και πρόκειται να δημιουργηθεί στην Πύλο”. Έτσι, πρόσθεσε, “πλέον στην Πύλο αντί για Ειρηνοδικείο θα έχουν περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου, θα εκδικάζονται υποθέσεις Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και υποθέσεις Μονομελούς Πρωτοδικείου και θα υπάρχει πρόεδρος υπηρεσίας”.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Για το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας ανέφερε ότι “επισημοποιήθηκε το γεγονός ότι η Κυπαρισσία θα μετατραπεί σε περιφερειακό Πρωτοδικείο και θα εκδικάζονται καταρχήν υποθέσεις Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και Μονομελούς Πρωτοδικείου”. Ο πρόεδρος του ΔΣΚ είπε ακόμη ότι “υπήρξε αίτημα τόσο από εμένα όσο και από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Θανάση Πετρόπουλο να αναβαθμιστεί περαιτέρω το περιφερειακό Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, δικάζοντας και υποθέσεις Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και υποθέσεις Πολυμελούς Πρωτοδικείου και να προσδιορίζονται οι υποθέσεις εκεί, στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης το άκουσε καταρχήν θετικά”, είπε ο Κώστας Μαργέλης, αφήνοντας ωστόσο ένα ερωτηματικό για το πώς αυτό θα υλοποιηθεί. Καταλήγοντας, ενημέρωσε και για το αίτημα που επίσης υποβλήθηκε από τον Θανάση Πετρόπουλο και ο ίδιος συμπαραστάθηκε, για αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Πλαταμώδους σε περιφερειακό Πρωτοδικείο.  

Ν.Κ.