Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 19:27

O Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας για τη συνάντηση με Μπούγα

 

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τον υφυπουργό Γιάννη Μπούγα, με θέμα τον νέο δικαστικό χάρτη της Ελλάδας και ειδικότερα το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων.

Στη σύσκεψη, εκτός των προέδρων του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Αθανάσιου Πετρόπουλου και Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη, παρευρέθηκαν και οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης.

Σε σχετική ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας τονίζεται: «Ο υφυπουργός επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης σχετικά με το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και ειδικότερα για την κατάργηση των οργανικών θέσεων των δικαστών του και τη λειτουργία του ως περιφερειακού πρωτοδικείου, με σκοπό την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας όπως δήλωσε, θα λειτουργεί σαν περιφερειακό πρωτοδικείο με μητροπολιτικό πρωτοδικείο το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, όπου θα μεταφερθούν οι οργανικές θέσεις των δικαστών του, οι δε δικαστικοί υπάλληλοι του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας θα παραμείνουν στις οργανικές τους θέσεις. Επίσης εις το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας θα υπηρετούν καθημερινά τουλάχιστον ένας πρωτοδίκης υπηρεσίας και ένας εισαγγελέας υπηρεσίας.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας αναφέρθηκε στην εκφρασμένη με ομόφωνη απόφαση θέση της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (Ολομέλεια Χίου 16/9/2023), ότι δηλαδή η κατάργηση οργανικών θέσεων δικαστών δικαστηρίων ισοδυναμεί με κατάργηση δικαστηρίων εκτός αν τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή: 1ον) Θα πρέπει τα διοικητικά όρια του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας να μην αλλάξουν και να μην συρρικνωθούν στα διοικητικά όρια του Νομού Μεσσηνίας. 2ον) Να μην μειωθούν οι δικάσιμοι του πρωτοδικείου και να συνεχίσει το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας να δικάζει υποθέσεις μικτών ορκωτών δικαστηρίων, τριμελούς πλημμελειοδικείου και πολυμελούς πρωτοδικείου, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα πρόκειται για υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας σε Ειρηνοδικείο. 3ον) Οι προσδιορισμοί των ποινικών και αστικών υποθέσεων να γίνονται από τους υπαλλήλους του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και οι σχετικές δικογραφίες να παραμένουν στο αρχείο του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, γιατί σε αντίθετη περίπτωση που οι προσδιορισμοί και αρχειοθετήσεις θα γίνονται στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας τότε θα πρόκειται για μετατροπή του πρωτοδικείου σε μεταβατικό και συνεπώς σε ευθεία υποβάθμιση - κατάργησή του. Και 4ον) Να μην καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων αλλά να μετατραπεί σε περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, όπως ακριβώς και το Ειρηνοδικείο Πύλου.

Τις θέσεις αυτές του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας υποστήριξαν τόσο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας όσο και οι ανωτέρω βουλευτές Μεσσηνίας και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό, ο δε υφυπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύθηκε μόνο για την πρώτη προϋπόθεση και δήλωσε ότι βλέπει θετικά τις υπόλοιπες   

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας με την ίδια μαχητικότητα συνεχίζει να απέχει των καθηκόντων του, διαμαρτυρόμενος για την κατάργηση-υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και για την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Γαργαλιάνων  μέχρι και την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, οπότε ανάλογα με τις εξελίξεις θα επαναπροσδιορίσει τη στάση του».