Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024 08:10

Μεσσηνία: 44χρονος αθωώθηκε για εμπρησμό μετά από 3 χρόνια!

 

Αθώος κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κυπαρισσίας ο 44χρονος σήμερα αγρότης από το Χαρακοπιό που κατηγορήθηκε το Σεπτέμβριο του 2021 ως ο υπαίτιος πρόκλησης δύο εμπρησμών από πρόθεση πριν 11 χρόνια στην Υάμεια και την Χρυσοκελλαριά, που μάλιστα είχε κινδυνέψει από τη φωτιά.

Ο κατηγορούμενος αθωώθηκε ομόφωνα, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι τα στοιχεία δεν επαρκούσαν για να οδηγηθεί σε καταδίκη, αφού σύμφωνα με το συνήγορό του Χάρη Μάραντο δεν αποδείχθηκε η παραμικρή εμπλοκή του.

Ο αθωωθείς αγρότης κατηγορείτο για εμπρησμό από πρόθεση, τελεσθέντα από ιδιοτέλεια, από τον οποίο η έκταση που κάηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη και για εμπρησμό σε δάση από πρόθεση, από τον οποίο η φωτιά εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση. Ο ίδιος ωστόσο αρνείτο εξαρχής ότι διέπραξε αυτές τις πράξεις, ενώ είχε συλληφθεί το Σεπτέμβριο του 2021 όταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας ανέσυρε από το αρχείο τις προαναφερόμενες πυρκαγιές, οι οποίες είχαν ξεσπάσει στις 30 Αυγούστου του 2013 με διαφορά 10 λεπτών η μία από την άλλη, προκαλώντας μεγάλης έκτασης καταστροφή σε δάσος αλλά και σε καλλιέργειες. Η ανάσυρση αυτών των δύο υποθέσεων έγινε μετά από νεότερα στοιχεία, τα οποία προέκυψαν από τη μαρτυρία υπόπτου για εμπρησμό, τον Αύγουστο του 2021. Συγκεκριμένα, κατά την προσαγωγή ενός υπόπτου από αξιωματικούς του Ανακριτικού Τμήματος, για πυρκαγιές στις αρχές Αυγούστου στην περιοχή, αυτός κατονόμασε τον 44χρονο ως τον εμπρηστή που προκάλεσε τις δύο μεγάλες φωτιές το 2013. Είχαν καεί τότε περί τα 545 στρέμματα δάσους και 205 αγροτικής έκτασης, ενώ κινδύνεψε και η Χρυσοκελλαριά και παρά τις ενδείξεις ότι προκλήθηκαν από εμπρησμό δεν είχαν προκύψει στοιχεία για συγκεκριμένο άτομο.

Ο 44χρονος, μετά τη σύλληψή του είχε οδηγηθεί ενώπιον της ανακρίτριας Καλαμάτας όπου αρνήθηκε τα πάντα και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, μέχρι και την αθώωσή του από το ΜΟΔ Κυπαρισσίας.

Σε δήλωσή του ο συνήγορος του αθωωθέντα Χάρης Μάραντος τόνισε ότι η δικογραφία ήταν ξεκάθαρη και ότι “δεν προέκυπτε οποιαδήποτε ανάμειξη του εντολέα μου, κάτι που αποδείχθηκε άλλωστε και στο ακροατήριο”. Πρόσθεσε δε πως “το ζήτημα των πυρκαγιών μαστίζει την ευρύτερη περιοχή της Πυλίας και θα ήθελα να τονίσω πως αν δεν ήμουν βέβαιος για την αθωότητα του κατηγορουμένου, δεδομένα δεν θα είχα αναλάβει καν την υπεράσπισή του”.

Ν.Κ.