Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2015 08:46

Ηρεμα ξεκίνησε η δίκη για το διπλό φονικό της Μάνης στο Γύθειο

Με ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, γύρω από το κτήριο αλλά και μέσα στην αίθουσα του Πρωτοδικείου Γυθείου, ξεκίνησε χθες το πρωί στη λακωνική κωμόπολη, στο Μικτό Ορκωτό, η δίκη των 19χρονων σήμερα Π.Μ. από τον Κάμπο και Ν.Μ. από την Καλαμάτα, οι οποίοι πέρυσι τον Αύγουστο, στην περιοχή των Αλτομιρών, σκότωσαν με καραμπίνα τον 26χρονο Μεσσήνιο Κώστα Σγούρο και τον 25χρονο Σαμιώτη Γιάννη Κομμάτη.

Οι δύο νεαροί έχουν ομολογήσει το διπλό φονικό και κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού, οπλοφορία από κοινού και οπλοχρησία από κοινού.

Η υπεράσπιση -Αλέξης Κούγιας του Π.Μ. και Γιώργος Ράλλης και Θανάσης Αναγνωστόπουλος για τον Ν.Μ.- επιχείρησε να εγείρει αμφιβολίες ως προς τον χαρακτήρα των δύο θυμάτων, μέσω των ερωτήσεων προς τους μάρτυρες που κατέθεσαν χθες, κυρίως προς τους γονείς του Κ. Σγούρου Ηλία και Λαμπρινή και τον αδελφό του Γιάννη, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο πώς εξασφάλιζε εισόδημα για να ζει ο 26χρονος, αλλά και ισχυριζόμενοι ενδεχόμενη εμπλοκή του με την Χρυσή Αυγή. Παράλληλα υποστήριξαν πως οι δύο έφηβοι είχαν τρομοκρατηθεί και έκαναν αυτό που έκαναν θεωρώντας ότι κινδύνευαν.

Από την πλευρά τους οι πολιτικώς ενάγοντες συνήγοροι -Πέτρος Μαντούβαλος για την οικογένεια του Κώστα Σγούρου, Ζαχαρίας Κεσσές και Δημήτρης Πετρούσκας για την οικογένεια του Γιάννη Κομμάτη- υποστήριξαν πως οι δύο δράστες είχαν προσχεδιάσει το έγκλημα και στη συνέχεια επιχείρησαν να εξαφανίσουν τα ίχνη τους και τα θύματά τους.

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΓΟΥΡΟΥ

Η ακροαματική διαδικασία, η οποία κύλησε ομαλά και χωρίς εντάσεις, άρχισε με την κατάθεση του Ηλία Σγούρου, πατέρα του 26χρονου Κώστα, ο οποίος είπε ότι το παιδί του είχε πάθος με το μπόντι μπίλντινγκ, απέρριψε κατηγορηματικά όμως ότι πουλούσε αναβολικά, λέγοντας ότι διέθετε μόνο συμπληρώματα διατροφής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο γιος του δεν είχε διαφορές με κανέναν, ούτε εμπλεκόταν σε “περίεργες” δραστηριότητες, αντίθετα -όπως κατέθεσε- ήταν ένας φιλικός προς όλους και αγαπητός άνθρωπος που βοηθούσε την οικογένειά του σε γεωργικές εργασίες, ενώ βρισκόταν μονίμως σε αναζήτηση δουλειάς. Τόνισε μάλιστα ότι η οικογένεια απέτρεψε τον 26χρονο από το να συνεχίσει να δουλεύει “πόρτα” σε νυχτερινά μαγαζιά, εργασία που είχε κάνει για κάποιο διάστημα.

Ο Ηλ. Σγούρος, απαντώντας σε ερωτήσεις του Αλέξη Κούγια, συνηγόρου υπεράσπισης του Π.Μ., δήλωσε άγνοια για το αν ο νεαρός είχε καταθέσει στο λογαριασμό του γιου του 700 ευρώ ως πληρωμή στον 26χρονο προκειμένου να τον προμηθεύσει με αναβολικά -όπως είπε ο συνήγορος. Εκτίμησε δε ότι το φονικό έγινε για να ληστέψουν οι δράστες τους δύο νέους.

Παράλληλα, σε ερώτηση του Γ. Ράλλη -συνηγόρου του Ν.Μ.- σχετικά με την παρουσία του Κ. Σγούρου στην Αθήνα τις ημέρες της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και την αποστολή ρούχων, με τρίτο άτομο, στον γιο του την αμέσως επόμενη ημέρα, αλλά και την προτροπή της οικογένειας στον Κώστα να κατεβεί στην Καλαμάτα, ο Ηλ. Σγούρος είπε πως ανησυχούσαν μήπως ο γιος τους “τύχει επίθεσης από αριστερούς” λόγω των τατουάζ με αρχαιοελληνικά σύμβολα και φράσεις που είχε στο σώμα του.

Η μητέρα του Κ. Σγούρου, Λαμπρινή, στη συνέχεια, δήλωσε άγνοια για ενδεχόμενες δοσοληψίες του γιου της με τους δύο δράστες, αρνήθηκε κι αυτή ότι το παιδί της έπαιρνε αναβολικά, εκτίμησε δε ότι “ποτέ δεν θα μάθουμε το κίνητρο”.

Ιδιαίτερα μακρά σε διάρκεια ήταν η εξέταση του Γιάννη Σγούρου, αδελφού του Κώστα, από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Οπως είπε στο δικαστήριο, ο αδελφός του δέχθηκε τηλεφώνημα από τους δύο δράστες “για ένα αυτοκίνητο” και συμφωνήθηκε να τους συναντήσει αργά τη νύχτα στη γέφυρα της Κοσκάρακας, όπου τον συνόδευσε και ο φίλος του από τη Σάμο Γιάννης Κομμάτης. Απέρριψε, επίσης, ότι ο αδελφός του είχε εμπλακεί σε υποθέσεις με κλεμμένα αυτοκίνητα, απαντώντας σε ερώτηση αν του έκανε εντύπωση η προχωρημένη ώρα και ο ερημικός τόπος μιας συνάντησης για ένα αυτοκίνητο. Αντίθετα επικαλέστηκε αναφορές στο λογαριασμό  Facebook του Π.Μ. από τις οποίες -όπως υποστήριξε- συνάγεται ότι το φονικό ήταν προμελετημένο. Ο Γ. Σγούρος υποστήριξε κι αυτός ότι ο αδελφός του δούλευε στα κτήματα της οικογένειας στο Νερόμυλο, ενώ είχε εργαστεί επίσης κατά διαστήματα σε σούπερ μάρκετ της Καλαμάτας, αλλά και ως σερβιτόρος. Δήλωσε επίσης ότι ο αδελφός του ήταν καλός χαρακτήρας και δεν είχε προβλήματα με κάποιον. Κατηγορηματικά αντέκρουσε τον ισχυρισμό που διατύπωσε ο Αλ. Κούγιας πως ο Κ. Σγούρος “ζούσε από το εμπόριο αναβολικών”, τόνισε ότι ο αδελφός του ασχολείτο μόνο με συμπληρώματα διατροφής και δήλωσε άγνοια γιατί ο Π.Μ. κατέθεσε χρήματα στο λογαριασμό του αδελφού του, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει -ακόμα και σήμερα- αν υπάρχουν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του Κ. Σγούρου. Ο εν λόγω ισχυρισμός προκάλεσε το αίτημα του Αλ. Κούγια προς την έδρα -τον πρόεδρο Πρωτοδικών Νικόλαο Νταή και τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παρασκευά Αδάμη- να διατάξουν να ερευνηθεί η κίνηση του συγκεκριμένου λογαριασμού.

Ο συνήγορος υποστήριξε επίσης ότι πέρυσι την άνοιξη ο Κ. Σγούρος είχε προστριβές με ένα άτομο για την αγοραπωλησία ενός αυτοκινήτου -επικαλούμενος σχετική κατάθεση των οικείων του θύματος.

ΗΤΑΝ ΛΑΤΡΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Απαντώντας, εξ άλλου, σε ερώτηση του ίδιου συνηγόρου, ο Γ. Σγούρος δήλωσε ότι ποτέ ο αδελφός του δεν είχε σχέση με τη Χρυσή Αυγή και παραδέχθηκε ότι ζήτησε επιβεβαίωση από το εν λόγω κόμμα την οποία και έλαβε από τον βουλευτή Ηλία Παναγιώταρο στη μοναδική -όπως είπε- επικοινωνία που είχε μαζί του. Αναφερόμενος δε στα τατουάζ που είχε ο αδελφός του, είπε ότι ο Κώστας ήταν “λάτρης του αρχαιοελληνικού πνεύματος” και δήλωσε ότι τα σύμβολα και τις αρχαιοελληνικές φράσεις “τα καπηλεύεται” η Χρυσή Αυγή. Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με την προτροπή της οικογένειας να κατεβεί από την Αθήνα στην Καλαμάτα μετά τη δολοφονία Φύσσα, ο Γ. Σγούρος επανέλαβε ό,τι και ο πατέρας του, δηλαδή ότι η οικογένεια ανησυχούσε μήπως πέσει θύμα αντεκδίκησης λόγω των επίμαχων τατουάζ.

Εξηγώντας τόσο ο Αλ. Κούγιας όσο και ο Γ. Ράλλης τις επίμονες ερωτήσεις τους σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή του Κ. Σγούρου -αλλά και του Γ. Κομμάτη- με τη Χρυσή Αυγή εξήγησαν πως δεν αναφέρονται στην πολιτική διάσταση, αλλά στο παρουσιαστικό και στο ύφος που υιοθετούν τα μέλη της, προκειμένου να εκφοβίζουν -όπως είπαν. “Οφείλουμε να σκιαγραφήσουμε το ποιόν των θυμάτων, δεν έχουμε κάτι με τη Χρυσή Αυγή -τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το κακό έγινε επειδή οι δύο νέοι τρόμαξαν” είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Ράλλης.

Ακολούθησε η κατάθεση του αρχιφύλακα Χαράλαμπου Κουτσογιάννη, που τυχαία βρήκε πρώτος τα άψυχα σώματα των θυμάτων σε ξεροπόταμο ανατολικά από τον οικισμό Οροβά, στο δρόμο προς τις Γαϊτσές Αβίας, καθώς και του κτηνοτρόφου από τα Αλτομιρά Σπύρου Πετρέα ο οποίος είδε τις κηλίδες αίματος στο χωματόδρομο προς τα Πηγάδια.

Η δίκη διακόπηκε για αύριο Τετάρτη, στις 10 το πρωί.

[Αποστολή: Βασ. Μπακόπουλος]