Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 00:23

10.000 πιστοί προσκύνησαν την κάρα του Αγίου Ραφαήλ, σύμφωνα με τον αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά

Αποχώρησε χθες από την Καλαμάτα η κάρα του Αγίου Ραφαήλ από τη Μυτιλήνη, η οποία βρισκόταν επί έξι μέρες στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Φλαρίου για προσκύνημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά, στις έξι αυτές ημέρες πέρασαν περίπου 10.000 άνθρωποι από το ναό για να προσκυνήσουν την τίμια κλάρα του Αγίου Ραφαήλ.

"Η προσέλευση των πιστών της Μεσσηνίας ήταν συγκινητική" σχολιάζει ο αρχιμανδρίτης. "Είδαμε να έρχονται για τον Αγιο Ραφαήλ άνθρωποι όλων των ηλικιών, καθώς και πολλοί νέοι άνθρωποι. Οι περισσότεροι ήξεραν για το βίο και τα θαύματα του αγίου, αφού είναι ένας από τους πιο λαοφιλείς αγίους της Εκκλησίας μας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί έρχονταν και μας εξιστορούσαν θαύματα που είχαν συμβεί είτε στους ίδιους, είτε στις οικογένειές τους. Ο Αγιος Ραφαήλ είναι γνωστός για τα θαύματά του όχι μόνο στους Μυτιληνιούς, αλλά στους όπου γης χριστιανούς. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ένας Μεσσήνιος από το εξωτερικό, που ήρθε στην Καλαμάτα μόνο και μόνο για να προσκυνήσει την κάρα του Αγίου Ραφαήλ", αναφέρει μεταξύ άλλων ο π. Φίλιππος.

"Εμείς νιώθουμε πως πετύχαμε το σκοπό μας, που ήταν το να ενισχύσουμε ηθικά το λαό, σε αυτή την περίοδο της κρίσης των ηθικών αξιών, της απογοήτευσης και της κατήφειας. Οσο για τον μητροπολίτη Ιάκωβο της Μυτιλήνης, έμεινε και εκείνος έκπληκτος από τον τρόπο που αποδέχθηκαν το προσκύνημα οι πολίτες της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας γενικότερα. Ο ίδιος συνάντησε και τα μέλη του Συλλόγου Αιγοπελαγιτών Μεσσηνίας, ο οποίος τέλεσε αρτοκλασία υπέρ υγείας. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο για την παρουσία του, όπως και όλους όσους βοήθησαν στη διοργάνωση" πρόσθεσε ο ίδιος.

Γ. Σαρ.