Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2023 16:00

Καλαμάτα: Διήμερο τιμής και μνήμης για τον Ιεζεκιήλ Βελανιδιώτη

Με το αρχιερατικό συλλείτουργο, στην ιστορική μονή Βελανιδιάς, ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης του μακαριστού μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Ιεζεκιήλ Στρούμπου του καλουμένου και "Βελανιδιώτου", ο οποίος γεννήθηκε στην Καλαμάτα και χρημάτισε ηγούμενος της μονής.

Χθες το πρωί τελέσθηκε ο όρθρος χοροστατούντος του μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Θεοκλήτου και εν συνεχεία τελέσθηκε το αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμοθέου και συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Σταγών και Μετεώρων και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.

Κηρύττοντας τον θείο λόγο ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος δανειζόμενος την Ευαγγελική περικοπή τόνισε πως ο αείμνηστος Ιεζεκιήλ ήταν ο καλός εργάτης του αμπελώνος του Κυρίου και ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Μεσσηνίας για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του αφιερωματικού διημέρου.

Υστερα τελέσθηκε το μνημόσυνο του μακαριστού μητροπολίτη Ιεζεκιήλ και μετά το πέρας της λειτουργίας όλοι πήγαν στον αύλειο χώρο της μονής και έλαβαν χώρα τα αποκαλυπτήρια της επιτύμβιας στήλης με ενσωματωμένη την μαρμάρινη πλάκα που είχε ετοιμάσει ο ίδιος ο Ιεζεκιήλ, όταν ήταν ηγούμενος της μονής και κατέθεσαν στεφάνια ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Νταμάτης εκ μέρους της Διαχειριστικής Επιτροπής της μονής. Κλείνοντας την σεμνή τελετή ο κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους παρισταμένους αρχιερείς και ιδιαιτέρως τον πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής της μονής, για όλα όσα προσφέρει στην ανακαίνιση και λειτουργία της μονής.