Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023 14:30

Ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας στην Καλαμάτα

Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε χθες, η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στην μητρόπολη Μεσσηνίας. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο προσκυνηματικός ναός της Αγίας Βαρβάρας, πλησίον του κολυμβητηρίου Καλαμάτας και ο ενοριακός ναός της Αγίας Βαρβάρας στη Μικρομάνη.

Στον προσκυνηματικό ναό της Καλαμάτας χοροστάτησε στον όρθρο και προέστη της θείας λειτουργίας ο μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως Γαβριήλ, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, πλαισιωμένος από τον αρχιμανδρίτη Ευθύμιο Θεοδωρόπουλο, τον εφημέριο του προσκυνήματος πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Σιψά και τον διάκονο Θεόφιλο Κυριάκο. Τον θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης Ευθύμιος, ο οποίος αναφέρθηκε με γλαφυρότητα στο πρόσωπο της Αγίας Βαρβάρας.

Στον ναό της Μικρομάνης προέστη ο πρωτοσύγκελλος της μητρόπολης Μεσσηνίας - αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, πλαισιωμένος από κληρικούς της μητρόπολης. Πριν το τέλος της θείας λειτουργίας ο πατήρ Φίλιππος, κηρύττοντας τον θείο λόγο, τόνισε πως “η Αγία Βαρβάρα και όλοι οι άγιοι της Εκκλησίας μας έζησαν με το «είναι» τους και όχι με το «εγώ» τους, όπως κάνουμε οι περισσότεροι σήμερα”. Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Βαρβάρας στους δρόμους του χωριού.