Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2024 15:20

Καλαμάτα: Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Παναγίας Υπαπαντής (φωτο+βίντεο)

Με λαμπρότητα και παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β΄, η Καλαμάτα γιόρτασε σήμερα την Πολιούχο Παναγία Υπαπαντή, στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό.

Χιλιάδες πιστοί προσκύνησαν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Υπαπαντής και παρακολούθησαν τη λιτανεία σε κεντρικές οδούς της Καλαμάτας.

Το παρών στις θρησκευτικές εκδηλώσεις έδωσαν ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, o Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, όπως και οι Βουλευτές Ιωάννης Λαμπρόπουλος (εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής), Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, Νάντια Γιαννακοπούλου και Βασίλης Στίγκας, ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, Δήμαρχοι της Πελοποννήσου καθώς και αιρετοί της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων φορέων.

Στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής τελέσθηκαν ο Όρθρος και η πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία προέστη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β’ συμμετασχόντων των Σεβ. Μητροπολιτών Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Γουϊνέας κ. Γεωργίου, Καρθαγένης κ. Μελετίου, Τολιάρας & Νότιας Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου, Μονεμβασίας & Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Μεγάρων & Σαλαμίνος κ. Κωνσταντινού και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος προσφώνησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ο οποίος με τη σειρά του αντιφώνησε. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας τίμησε τον τέως Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους και Εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο, για τη συμβολή του στην ανακαίνιση της ιστορικής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βουλκάνου Μεσσηνίας. 

Εν συνεχεία, ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος απένειμε τον Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου κι ένα επιστήθιο εγκόλπιο στον Mητροπολίτη Μεσσηνίας, ενώ στη συνέχεια δώρισε ένα από τα επιτραχήλιά του στον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Αρχιμ. Φίλιππο Χαμαργιά.

 

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Iερής Eικόνας με τη συμμετοχή των Δημοτικών Φιλαρμονικών Καλαμάτας, Μεσσήνης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Στρατού Ξηράς, καθώς και αγημάτων της 120 ΠΕΑ και του 9ου Συντάγματος Πεζικού.